2 darülfünun bitiren rüyet engellinin azmi… hem çalışıyor hem birlikte erdemli lisansa hazırlanıyor

2 üniversite bitiren müşahede engellinin azmi… hem çalışıyor hem birlikte faziletli lisansa hazırlanıyor

SAMSUN – Samsun’bile etkili 45 yaşındaki âmâ Halime Kader, yüzde 100 müşahede engeline karşın 2 darülfünun bitirdi. Üniversitede santralci memuru adına etkin Halime Kader, faziletkâr lisansa hazırlanıyor.

Beribenzer yaşlarda geçirdiği ayrımsız hastalıktan bilahare ‘karağı’ne yakalanan ve anbean yüzde 100 görme yetisini kaybeden Halime Baht, mücadelesiyle herkese kat sayı oluyor. İktisat ve sosyoloji bölümlerinden icazetname sahibi Halime Yıldız, kendisi kabilinden olan gençlere cümle engellere rağmen vazgeçmemeleri gerektiğini söyledi.

Aktif adına Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tababet Fakültesi Sağlık Merkezinde santralci memuru namına etkin Halime Şans kendisini arayan vatandaşları ise muktezi poliklinik yahut birimlere yönlendirmeleri yapıyor.

“Arkadaşlarım okuyordu, ben birlikte kulaktan sınavlara hazırlanıyordum”

Maltalık hikayesini anlatan Halime Nasip, “Muayyen tıpkısı yaştan sonradan hastalıktan çevre el arasında tavukkarası denilen rahatsızlığa yakalandım. Bu hastalıktan sonra rüyet yetimi adım adım kaybetmeye başladım. Şu anda vakit kaybetmeden ışığım var. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tababet Fakültesi Esenlik Merkezi’nde santral memuru olarak görev yapıyorum. İktisat ve sosyoloji bölümlerini okudum ve 2 darülfünun bitirdim. Şu anda dahi inşallah faziletkâr lisans yapmayı düşünüyorum. Tıpkı zamanda Altı Dideban Körler Derneği’nde umumi heyet üyesiyim. Şu anda gençlerimiz çok azimlidir. Özürlü gençlerimizin içerisinde darülfünun okuyanlar, yüksek lisans yapanlar ve birçok patika dalında faal tıpkı şekilde çalışanlar var. Onlarla çalım duyuyorum. Müşahede yetisini eskimemiş kaybeden bir nice gencimize ve arkadaşlarımıza her makule bindi verebiliriz. Ego üniversite okurken çok fazla materyalimiz yoktu. Derneğimizde gönüllü üyelerimiz vardı. Onlar bindi oluyorlardı. Pusula okuyorlardı ve soru yanıt şeklinde testler çözüyorduk. Daha sonraları materyaller çoğalmaya başladı. Sesli kitaplar geldi. Üniversitenin web sitesine rahat ulaşmaya başladık. Öğüt çalışmamız sonunda kolaylaşmış oldu. Sınavlara 1 lektör ve 1 işaret dilci ile giriyorduk. Ayrımsız emanet okuyup değişik gönül işaretliyordu. Tezkere ve filmlere ulaşmakta güçlük çekmiyorum fakat sosyal yaşam alanlarında zorlanıyorum” dedi.

Sosyal hayatta yaşadığı zorluklar

Sosyal yaşamda yaşadığı zorluklara değinen Halime Talih, “Kaldırımlardaki yordam çizgilerin düzgünce yapılmaması ve amacına akıllıca şekilde kullanılmamasını söyleyebiliriz. Samsun’da biliyorsunuz fikirli kavşaklar yapıldı. Bu yapılan akıllı kavşaklarda ünlü sinyalizasyon kullanılmıyor. Kâh yerlerde de gidiş geliş ışıkları kapatıldı. Tek başıma karşıdan karşıya geçmekte çok müşkülat yaşıyorum. Cümle sesler birbirine karışıyor. Şoförlerimizde bastona çokça aşkın özen etmiyorlar. Otobüs duraklarında sinyalizasyon olsa, ne otobüsün geldiğini söylese çok elan ferah olur” diye niteleyerek konuştu.

“Gerektiğinden danışmanlık yapıyorum”

İş hayatından bahseden Felek, “İş hayatımda bile santralci memuru namına telefon aktarımı yapıyorum. İnsanları ihtiyaç duydukları yerlere yönlendiriyoruz. Gerektiğinde danışmanlıkta yapıyoruz. Bilcümle engellilere vazgeçmemelerini söylüyorum. Biz gelişigüzel bir nice şeyi aştık. Onlar de birlikte olsunlar. Birlikten güç doğar. İnsan uğraş ettikten sonra herhangi bir türlü engeli aşabilir. Antrparantez mânialı sporuyla da uğraşıyorum. Beş ayakçak diye tanıdık tandem sporuna başladım. Önde uçucu oluyor ve siz arkada kaide çeviriyorsunuz. Samsun’da yeni yıpranmamış gelişmeye başlayan tıpkısı spor dalı diyebilirim” şeklinde konuştu.

Share: