2011 depremini dallı güllü Vanlılar “asrın felaketi”nden etkilenenlere evlerinin kapısını açtı

“Asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra Van’a gelen aileler yurtlarda ve vatandaşların açtığı evlerde konuk ediliyor.

Van’birlikte 23 Teşrinievvel ve 9 Son Teşrin 2011 depremlerinde şişman teessürat aktif Vanlılar, 10 ilin etkilendiği sansıntılarda evleri ya da okkalı hasar gören insanlara kapılarını açtı.

Edremit ilçesinde faal ve 2011’deki Van depreminde büyük güçlükler ateş parçası Mürtefi Baysal, Gaziantep’ten kente mevrut 7 aileyi evinde ağırladı.

Baysal, AA muhabirine, yaşanan depremden dolayı nazik çeki yaşadıklarını söyledi.

Depremzede ailelere konaklama konusunda ellerinden geldiğince apotr olmaya çalıştıklarını ifade fail Baysal şöyle konuştu:

“Tığ bu depremi gördük yaşadık. Cenabıhak kimseye yaşatmasın. Vatandaşlarımıza evimizi açtık, bilcümle yetkililerden mevrut insanlara müzaheret etmelerini istiyoruz. Bu insanlar orada mağdur olup geldi, tıpkısı üstelik burada mağdur etmeyelim. Herkesten Allah razı olsun. Burada 7 ocak olacak. Herkesin yardımını bekliyoruz”

Depremzede Necmettin Sarıboğa ise annesinin ve çocuklarının hastanede tedavi altında olduğunu belirtti.

Gaziantep’ten özlük imkanlarıyla Van’a geldiğini anlatan Sarıboğa, “Van’dayız. İnsanlar bize yardım etmeye çalışıyor. Yer Sarsıntısı olduğunda çocuğumuzu alıp hariç kaçtık. Van’birlikte bir aile bize evini açtı. Cenabıhak onlardan razı olsun. Hastanede annem yavaş bakıma alındı. İki çocuğum şu zaman hastanede albeni şartlarından âlem üşüttüler hastanedeler.” dedi.

Fatma Sarıboğa ise yardımları gördükçe duygulandıklarını ifade ederek kapılarını kendilerine açan Baysal ailesine teşekkür etti.

Erciş’te 400 yataklı vagon güçlükle depremzedeler üzere açıldı

Erciş ilçesinde dahi Bilgisizlik ve Spor İlçe Müdürlüğüne vabeste 400 yataklı az, depremzedeler üzere hazırlandı.

Yurda yerleşen Zeydin Keskin, Gaziantep’te yaşadığını ve depremden sonra Erciş ilçesine geldiklerini söyledi.

Çocuğunun 2 mahiye olduğunu tabir eden Keskin, “Hareket simultane eşim ve ego çok telaşlandık. Neye uğradığımızı şaşırmıştık. Garip tıpkısı yer sarsıntısı vardı. 5 nefis bir aileyiz. İkinci deprem vurduğunda sülale birlik çatladı, girilecek halde değildi. Ev dördüncü katta olduğu üzere on paralık eve çıkamadık ve benzeri husus alamadan çıktık.” diye niteleyerek konuştu.

9 yaşındaki Banu İnan bile “Zelzele çabucak uyuyorduk. Ablam beni yataktan kaldırdı. Yatağın yanına ‘çök, numara, tutun’ hareketini yaptık. Sonraları eşyalarımızı montumuzu alıp çıktık. Dışarıda az buçuk bekledik parka gittik orada aynı kafede kaldık. Demincek da yurttayız.” dedi.

Dar Müdürü Hisse Senedi Askı dahi depremzedeleri mihman ettiklerini dile getirerek şunları kaydetti:

“Toplamda 400 depremzede misafirimizi burada ağırlamaya hazırız. Buyursunlar gelsinler, evimiz evleridir. Onlara rastgele tip imkanları sunmaya hazırız. Depremzedeler, Erciş Kaymakamlığına başvurma etsinler, onlar bizlere yönlendiriyorlar. Yetersiz namına hep hazırlıklarımızı yaptık. Devletin şefkati ve merhameti onlarla beraberdir.”

Hakkarililer dahi evlerini depremzedelere açtı

Hakkari İz Doğa Sporları Kulübü Başkanı Kemal Özedir de kentte herkesin deprem bölgesine arkalamak amacıyla elinden geleni yapmaya çalıştığını belirtti.

Kent sakinlerinin depremden etkilenenleri evlerinde ağırlamaya hazır olduğunu ifade fail Özdemir, “Her ocak en birkaç 5 kişiyi misafir edebilir. Ego üstelik 5 şahsiyet bire bir aileyi evimde ağırlayabilirim. Akrabalar, insan ve dostlarım da aynı şekilde evlerini açmış durumdalar. Bize ulaşmaları yeterli. Evlerimiz bile boş. Kentte hareket bölgesine ulaştırılmak amacıyla okkalı benzeri yardım çalışması var. Temel gıda malzemeleri, giyim, ayakkabı, bebek ve hijyen malzemeleri ilkin olmak için yardımları topluyoruz. Buradaki yardımları dahi depremden etkilenen illere gönderiyoruz. Allah tıpkı henüz yaşatmasın. Balaban tıpkı kızdırma yaşanıyor. İnşallah en gücük sürede bunun üstesinden geliriz.” diye konuştu.

Share: