2023 Yılı Bütçesi, Çekim ve Bütçe Komisyonunda

DOĞRU Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, “Ülkemiz, sizler onama etmeseniz bile kendine özgü geliştirmiş olduğu soylu erki modeliyle bütün dünyadan pozitif yönde ayrışmayı başarmıştır.” dedi.

TBMM Çekim ve Bütçe Komisyonunda milletvekilleri, 2023 Yılı Merkezi Dalavere Bütçe Kanunu Teklifi ve 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesme Hesap Kanunu Teklifinin Geneli ile Sayıştay Raporları üstünde görüşlerini dile getirdi.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, akan açığın bu yılın ilk 8 ayında 40 milyara yaklaştığını, yıl sonu amacıyla 60 bilyon dolarlık bire bir anlayış yapıldığını belirterek, “Bu rekor tıpkı akan boş ve çokça ağır.” ifadesini kullandı.

Resmi rakamlara göre enflasyonun yüzde 84’e çıktığını, enflasyonun rastgele kalem sorunun, sıkıntının kaynağı olduğunu dile getiren Kuşoğlu, şunları söyledi:

“Enflasyonla mücadele etmeyen bir ekonomi politikamız var. Seviye politikamız kusurlu. Çarklar ayrımsız yere kadar, seçime büyüklüğünde belki bu şekilde masraf amma seçimden sonra Türkiye çöker; bu politikalarla altından kalkamayız, iktidarda ki olursa olsun kalkamaz. Yıllarca strüktürel reformları yapalım dedik. Benzeri intihap öncesi kimse yapısal reformlara girip birlikte düşünce zayi etmek istemez, onu da anlıyorum amma bu büyüklüğünde riskli, ülkeyi bu kadar sıkıntıya sokacak politikalar üstelik izlenmez. Demin, bu dönemin yer esas politikası kur korumalı mevduat hesabı. Düzey korumalı mevduat hesabı kavisli, hukuksuz, hukuki dayanağı bulunmayan, yasasız.”

HDP Veca Mebus Dirayet Dilan Taşdemir, konuşu kriz ve küsurat enflasyon yüzünden bir nice esnaf, sanayici ve üreticinin iflas ettiğini doğacak sürdü.

İktidarı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin harcamaları dolayısıyla eleştiren Taşdemir, “Sarayın ayrımsız günlük gideri 10 milyon lirayı aştı. Çoğunlukla mahdut dışından ithal edilen keskin pahası sonuç ve sebzelerle gündeme geliyor. Bizlerin, emekçilerin, yoksulun, halkın cebinden kuruş kuruş aldığınız vergilerle bu kadar baş döndürücü ve gösteriş zarfında yaşıyorsunuz. AKP 20 yıldır halktan topladığı vergilerle oluşturduğu bütçeyi halka değil; saraya, savaşa, sermayeye, yandaşa aktarıyor, yakıcı vurup harman savuruyor.” diyerek konuştu.

Türkiye ekonomisi cüret kazandı”

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, Türkiye’nin maruz kaldığı siyasi ve kazançlı saldırılara karşın, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin sağladığı enerjik icra yardımıyla birçok azaltan operasyonlara alın koyabildiğini belirtti.

Avrupa karışma birçok ülkenin erke kriziyle karşı karşıya kaldığını anlatım fail Aksu, “Ülkemizde ise erke alanında yapılan şanlı yatırımlar, yerel kaynaklarımız ve ithal mevki çeşitliliğiyle sağlanan bildirme güvenliği sayesinde enerji sorunu yaşanması beklenmemektedir. Türkiye bu süreçte; enerji, ulaştırma, afiyet, terbiye ve özge bir nice alanda yaptığı enfrastrüktür yatırımlarıyla artı taraflı ayrışmış, rakiplik üstünlüğü sağlamıştır. Terörle mücadelede gestalt yazılmış, irade haklarımıza müteveccih saldırılara kararlılıkla denk verilmiştir.” değerlendirmesini yaptı.

Ekonomik gelişmelerin olumlu davranış izlemesinin rüçhan kendisine ülkedeki siyasal istikrarın sürdürülebilir olmasına vabeste olduğuna meni eden Katarakt, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile demokrasimiz güçlenmiş, topluluk ile cumhuriyet altını kucaklaşmış ve Türkiye’nin önü açılmıştır. Çok şükür, Türkiye, etrafımızdaki yara çemberine karşın ayrımsız erinç ve çekinmezlik adasıdır. İnanıyor ve güveniyoruz ki bu bütçe, toplumsal beklentilere karşılık, toplumsal meselelere çözüm, ülkemizin gelişmesi ve kalkınmasının aktif benzeri uzlaştırıcı, amme hizmetlerinin ülkemizin değme yerinde değme vatandaşımız itibarıyla erişilebilir olmasına ulama sağlayacak, buyuru haklarımızı siper kararlılığından ödün vermeyecek, Türkiye’nin önder talih olma ülküsünün altyapısını oluşturmaya bitmeme edecek, kalıcılık kararlılığından ivaz vermeyecek tıpkı bütçe olacaktır.”

Anlatma tartışması

İYİ Parti Kol Başkanvekili Erhan Becerikli, istişare yaptığı sırada Reisicumhur Yardımcısı Fuat Oktay’ın benzeri şekilci ile konuşmasına reaksiyon göstererek, kendisini dinlemesini istedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Uz’ya “Siz konuşurken ego benzeri öz demiyorum. Pekâlâ oturup kalkacağımı sana soracak değilim. Bu lacerem ayrımsız hürmetsizlik.” yanıtını verdi.

Bütçeye ilgili istimara özne Yordamlı, “Öyle anlaşılıyor ki 21 yıl sonra imdi bu tıpkı veda bütçesi. 2022 yılı bütçe gerçekleşmelerine bakarsanız göreceksiniz. Ürem ve vecibe ana servet ödemelerinin hem maaş hem birlikte almanak bazda intihap sonrasına atılan olması, seçme sonrasına yıkılmış olması bunu gösteriyor. Yapısal ayrımsız hal bulunmayan.” görüşünü savundu.

Traksiyon ve Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, Mahir’nın konuşmasında kullandığı üslubu eleştirerek, “Milletvekillerimize ‘konuşturmayacağım’ diye azarlayıcı tavırla konuşmanıza müsaade veremem.” dedi ve uyardı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Bizi donatmak kimsenin haddine değildir Sayın Başkanım.” ifadesini kullandı.

Herkesin kendisini sorgulaması gerektiğini dile getiren Oktay, “Kendisini birisiyle karşılaştırmayı istiyorsa bence kavisli kişiyi buldu. Gerek kredibilitem, lüzumlu eğitimim, hangi çeşni istiyorsa hatalı kişiyi buldu.” dedi.

Türkiye’yi büyütmeyi başardık”

YANLIŞSIZ Fırka İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, bugün dünyanın arz makro gerçeğinin sahn pahalılığı ve şişkinlik olduğunu söyledi.

Gelişmiş ekonomilerin resesyona akıllıca gittiğine işaret eden Kırkpınar, “Ülkemiz bu olumsuzluklardan etkilenmesine rağmen sizler ikrar etmeseniz bile kendine özgü geliştirmiş olduğu ekonomik modeliyle bütün dünyadan pozitif yönde ayrışmayı başarmıştır. Faizleri düşük tutarak ekonomiyi aktif tutmayı başardık. Adam Olmak amacıyla yatırımı isteklendirme ettik. Buna tutkun olarak istihdamımız ve üretimimiz arttı. Bu sayede hedeflediğimiz üzere Türkiye’yi hep zamanlarda büyütmeyi şükürler olsun ki başardık.” diye konuştu.

Sosyal kerem olmanın bire bir gereği yerine toplumun temas katmanıyla ilgilendiren iyileştirmeler yaptıklarını aktaran Kırkpınar, şöyle devam etti:

“Asgari ücretten emekliye, içtimai konuttan tarıma, KOBİ’lerden öğrencilerimize, engellilerimizden kadınlarımıza kadar her bir kesimimizle yakından ilgileniyoruz. Filhakika bunu bütçe kalemlerinde da haddinden fazla ferah ferah görebiliyoruz. Avrupa karaca kışı, esmer yağız düşünürken biz tabii gazda yüzdelik 80’e vasıl ayrımsız destekle ve gine elektrikte yüzdelik 50’ye varan benzeri destekle dünyadan ve Avrupa’dan ayrışarak elbette bire bir toplumsal devlet olduğumuzu bu sayede yeniden göstermiş oluyoruz. Biz öteden beri milletimizin bilcümle yanındayız ve imdi da inşallah milletimizin beraberinde olmaya bu şekilde devam edeceğiz. Türkiye üzere yeniden balaban düşünüyoruz ve ayrımsız sefer henüz büyük adımlar atacak olmanın heyecanını inşallah 2023’te üstelik yaşayacağız.”

Share: