Milli motokrosçu Irmak Yıldırım’ın hedefi Avrupa’da madalya

Afyonkarahisar’de planlı Acun Motokros Şampiyonası’nın (MXGP) bitiş etaplarında yarışan biricik Türk kadın sporcu unvanının sahibi Irmak Saika, arz nazik hayalinin Avrupa’dahi evvel 3 sporcu beyninde düzlük almak olduğunu söyledi.

Milli motokrosçu Irmak Saika, AA muhabirine yaptığı açıklamada, motosiklet parkurlarının sayısının artması yerinde Türkiye’dahi bir nice kadının bu branşı fethetmek isteyeceklerini belirtti.

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Afyonkarahisar’bile planlı Dünya Motokros Şampiyonası’ndaki bir tane Türk avrat sportmen olduğunu hatırlatan 17 yaşındaki Irmak, şunları kaydetti:

“Rakiplerimin ülkelerinde evlerinin beraberinde parkurları var. İş olarak bu sporu yapıyorlar. Günde 5 saat motosiklete binip alıştırma yapıyorlar. Benimse böyle imkanım namevcut. İzmir’da yaşıyorum. Hafta sonları idman üzere ara sıra Afyonkarahisar’a arada bir Balıkesir’e gidip çalışıyorum. Eksiklerim az buçuk bu yüzden. Türkiye’dahi belirli kentlere bu parkurlardan yapılırsa inanıyorum ki bir nice kadın sporcumuz yetişir.”

“Babam yardımıyla motosiklete başladım”

İlk arsıulusal deneyimini 16 yaşında sabık yıl katıldığı Acun Kadınlar Motokros Şampiyonası’nda yaşadığını anlatan Irmak Saika, “Ama profesyonel yarışlara 12 yaşımda başladım. Babam yardımıyla bu spora başladım. Babam benzeri zamanda federasyonda çalıştığı üzere bilcümle onunlaydım. 7 yaşından beri motosiklete biniyorum. Önceki kardeşim Aras Efe yarışmaya başladı. Ondan bir yıl bilahare da ben başladım.” diye niteleyerek konuştu.

Afyonkarahisar’daki organizasyonda uğraş eden yegâne Türk kadın sportmen olmanın kendisi için iri gelgel olduğunu aktaran Irmak, “Tıpkı zamanda haddinden fazla kasırga verici aynı kapsam. Tamlık dünyada canlı yayınlanan yarışlar bunlar. Milyonlarca insan sizi izliyor. Dolayısıyla bire bir o kadar stresli oluyorum. Amma çokça değer verici.” ifadelerini kullandı.

Hala lisede okuduğunu eğitim ve sporu ayrımsız arada yürütmeye çalıştığını anlatan Irmak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Okulda arkadaşlarımın bana ilgisi haddinden fazla faziletkâr. Motosiklet kullandığımı biliyorlardı ancak filmlerdeki ten ceketli daltaban tarzı kadar düşünmüşler geçmiş zamanlar. Herkes anca fon etmiş. Tabi ego okula örülmüş saçlarımla gidince şaşırmışlardı. ‘Ehliyetsiz elbette kullanıyorsun, bu işten para kazanıyor musun’ gibi sorular sordular. Ben başladıktan bilahare okulda ve çevremde motosiklete bir düşkünlük başladı. Bu sporu fayrap etmek talip arkadaşlarım var. O açıdan benzer olduğum amacıyla mutluyum.”

“Kadınlar istedi mi başaramayacağı molekül yok”

Irmak Saika, kadınların isterlerse başaramayacağı tıpkı hisse senedi olmadığını belirterek, temas kadının bir kez de olsa motosiklet kullanmayı denemesi gerektiğini söyledi.

Bisiklet kullanan herkesin çok şen motosiklet kullanabileceğine dikkati calip Irmak, “Kadınlar bütün zorlukların üstesinden geliyor. Kadınlar istedi mi başaramayacağı özdek yok. Ülkemizde yeteri büyüklüğünde parkur yok. Futbola, basketbola, voleybola gösterilen özenin bize birlikte gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Parkurlar çoğalırsa bu alanda muvaffakiyetli haddinden fazla sayıda avrat sportmen çıkacaktır.” diyerek konuştu.

Genişlik iri hayalinin Avrupa şampiyonalarında geçmiş 3’te meydan kabul etmek olduğunu anlatan Irmak, sözlerini şöyle tamamladı:

“Ülkemi en ongun şekilde teşhir etmek üzere çok çalışıyorum. Hedefim önce etapta Türkiye şampiyonu kalkmak. Genişlik büyük hayalimse Avrupa şampiyonalarında evvel 3’e girerek ülkeme madalya ile kesilmek. Ayrımsız taraftan de üniversiteye hazırlanıyorum. Hedefim tababet fakültesi. Bu sporu çığır kendisine yapar mıyım şu dakika amacıyla bilmiyorum ama sonuna kadar başvurmak istiyorum. Ayrıksı tıpkısı hisse senedi yapsam de hobi adına pekâlâ sürdüreceğim.”



Share: