62 Yıldır Pencere Şeş Sanatı ile Uğraşan Usta Bindi Bekliyor

Yozgat’ın Yenifakılı ilçesinde sırça altı resim sanatını bitmeme ettirmeye çalışan 70 yaşındaki Şükrü Çağatay, 10 yıl evvel Firez ve Turizm Bakanlığı’na 450 kadeh altı resim çalışması verdiğini, demincek ise yaptığı resimlerin camın altında solup gittiğini söyledi.

Anadolu’de cam şeş foto sanatını yürütme eden biraz isimden birisi olan Yozgat’ın Yenifakılı ilçesinde durma eden 70 yaşındaki Şükrü Çağatay, çocuk yaşlarda kendiliğinden öğrendiği sanatını yeni nesillere üstelik öğretmek isterken, yaptığı çalışmaların banal atölyesinde solup gitmesinin üzüntüsünü yaşıyor. Kadeh şeş sanatçısı Şükrü Çağatay’a eş çıkılmasını talip Yenifakılı Şehremini Soner Dik, Ahali Eğitim Bilimi bünyesinde açılabilecek kurs için kendilerinin bile muktezi desteği verebileceklerini söyledi.

Su bazlı olan guaj boya, bulaşık boya, kadeh boyası, akrilik boya kullanarak, pencere tablo üzerine aksi çevirerek suret çalışmasını kısaca 62 yıldır sürdüren Şükrü Çağatay, kadeh pentür işleminin oldukça el ve mütekait bir tekellüm olduğunu söyledi. Içki şeş gösterici işlemi bittikten sonra camın damarı bozuk çevrilmesi nedeniyle yukarıdan alta akıllıca ayrımsız iş uygulandığını nâkil Çağatay, ortaya sâdır biçimin desenini oluşturan hutut arasındaki yüzeyler ve art fonu tezyif etmek kanalıyla çalışmasını tamamladığını bildirdi.

“CAMIN ALTINDA BU RESİMLER BILCÜMLE SOLUP GİDİYOR”

Artist Şükrü Çağatay, “450 pare Ekin Bakanlığı’na verdim. Bundan 10-15 sene ilk. Ondan bilahare bile aha bazı resimler yaptım, fuarlara götürdüm. Deminden ise usandım, küstüm yakama. Burada 140 parça 150 çıngı resmim kolilerin içerisinde çürümeye beniz tuttu. Camın altında bu resimler bilcümle solup gidiyor yani. Nezaret önceden alıyordu. Deminden ise aha 10 seneyi geçmiş almıyor. Beş Altı yetkililere buradan söyledik. Sen getir oraya tığ sana telefon ederiz dediler, hiçbirisi bile gelip acizane almadılar bile esenleme dahi vermediler. Elimdeki kart ile duruyorum” dedi.

ZAMANA YENİK DÜŞEN GÖRÜŞME

Zamana, mütebeddil kültürlere ahenk sağlayamayan kadeh alı sanatı, herhangi bir güzeşte periyot varlığını yitirmeye bitmeme ettiği, mahdut genelinde bu hanek ile ilgilenen biraz kişiden birisinin birlikte Yozgat’ın Yenifakılı ilçesinde dinamik Şükrü Çağatay olduğu kaydedildi. Yenifakılı Belediye Başkanı Soner Sarp, “Ülkemizin yetiştirdiği pencere altı sanatçısıdır” dediği Şükrü Çağatay’ı anlatırken, şu ifadeleri kullandı:

“Kendisi 1960’lı yıllarda ilk önceden annesinin fotoğrafını yaparken öz yeteneğini keşfetmiş. Ondan sonradan kişilere tablo yazmış, yalnız başına duvarlara, kahve duvarlarına, manavlara duvar resimleri yapmış, daha sonra 1990’lı yıllarda Geleneksel Halk Sanatları ve Mağazalar İşletme Müdürlüğü, Hars Bakanlığı Şükrü beyi keşfetmiş. Cam altı resimlerini incelemiş, Ankara’ya götürmüşler eserlerini, orada bizim bile şahit olduğumuz 16 kişiden oluşan jüride eserleri anadan görme değer akseptans edilerek alınıp satılmaya başlanmıştır. Sanatçının özelliği, kendisinin ustasının olmamasıdır. Yani bu işi kendiliğinden öğrenmiştir, yetenektir. Kendisi öz kendini ayırt etmiştir. Tecrübesiz dediğimiz, aha sade müteharrik kendisi kendine özgü bir açılım, derinlik, ayrımsız durum anlayışı var. Bu anca çalışıyor. Elan sonra üstelik Osmanlı’de ünlü kadeh şeş desenlerinin bazı bazı kopyalarını çoğaltıyor. Kendisinin hayalinde canlandırdığı resimlerin üretimlerini yapıyor. Bu ülkemizin heybetli bire bir kıymetidir, değeridir. Özelliği bir ustasının olmamasıdır. Sanatının kaynağı kendisidir. Eserlerini birlikte arada bir güçlükle dışında. Bazen müzelere anadan görme olduğu üzere isteniyor, gönderiyoruz. Şükrü beye kişi eserlerinin alınıp satılmasını sağlayacak bire bir müzaheret yapılırsa iyi olur. Tığ bölgede namına ehil çıkmaya çalışıyoruz. Hakeza aynı değer ortadan kaybolup gitmesin. Ustaları olsun çoğalsın, yaşa.”

“KENDİSİ ÖLÜNCE BU GÖRÜŞME ÖLMESİN”

Belediye Başkanı Yalçın, içki altı resim sanatının kaybolmaması amacıyla Ahali Eğitim bünyesinde tıpkısı kursun açılabileceğini, bu kursa katılacak gençlerin de sanatı geleceğe taşıyabileceklerini söyledi. Yalçın, “Nezaret isterse El Eğitimi Müdürlüğü benzeri fon ayırır. Kendisine tığ okul çocuğu buluruz. Kendisi yırtıkça belletici yerine alınsın. Tığ dahi desteğe belediye namına hazırız. Namına birkaç aktarılma içerisinde filhakika benzeri işlik vereceğiz, çarşı içerisinde. Yaşasın bu devam etsin, bizim endişemiz bu. Şükrü bey Allah geçinden versin, kendisi ölünce bu müzakere ölmesin. Bu bölgede bir kurs açılsın. Valilik destek versin bize ahali eğitimde kursuna sırça altı kursu açsın, tığ bile destek verelim, yaşasın” şeklinde konuştu.

Share: