Ağababa tohumundan yetiştirilen “Yeşilçomlu kavunu” pazara inmeden kamera buluyor

Balıkesir’in Bandırma ilçesine ilişkin Yeşilçomlu Mahallesi’nde yetiştirilen, tadı ve kokusu nedeniyle yeğleme edilen Yeşilçomlu kavunu pazara inmeden römorklarda satılıyor.

Yoğunlukla tahıl üretiminin yapıldığı Yeşilçomlu Mahallesi’nde, ara sıra üreticiler dedelerinden kalma tohumlardan Yeşilçomlu kavunu yetiştiriyor. 4 bin dönüm alanda üretilen kavun, tadı ve kokusuyla benzerlerinden ayrılıyor.

Hasat edilen kavun, römorklara yüklenerek mahalle meydanına getiriliyor. Burada yapılan pazarlıklar sonucunda kilosu 5-6 liradan müşteri bulan kavun, Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

Kavun diyarı adına bilinen mahalleye İstanbul, Eskişehir, Sakarya, Bursa, Çanakkale, Balıkesir ve Tekirdağ’dan mevrut tüccarlar, römorklardaki tonlarca kavunu ekti sektör sonucu satın alıyor.

Bandırma Tarım Odası Başkanı Süleyman Dönmez, AA muhabirine, Yeşilçomlu kavununun bölgenin heybetli ayrımsız mahsulü olduğunu söyledi.

Dönmez, kavunun mahallelinin uyuşma kaynaklarının başında geldiğini belirterek, “Yeşilçomlu kavunu haddinden fazla tez alıcı bulan aynı üründür.” dedi.

“Eskişehir’e götürüp zat tezgahlarımızda satıyoruz”

Eskişehir’den kavun almaya gelen tüccar Muazzez Özmen üstelik sattığı kavunları seçme ant Yeşilçomlu’dan aldığını dile getirdi.

Özmen, Yeşilçomlu Mahallesinin kavununun adlı olduğunu anlatarak, “Buranın kavunu apayrı mahallelerin kavunundan elan pir. Tığ bilcümle buraya geliriz. Buranın kavununa alıştık, buranın kavununu satarız. Kavunu Eskişehir’e götürüp zat tezgahlarımızda satıyoruz. Buranın kavununun damak tadı iyice, herhangi bir zaman buraya gelip gidiyoruz, mahalle sakini kabil olduk, herkesi tanıyoruz. Bugün 5 titrem götüreceğim, hasat bitene kadar gelip gideriz.” dedi.

“Kavunumuzun tadını düzlük eksantrik kavun yiyemez”

Üreticilerden Mehmet Öztaş da kavunlarının yıllardan beri meşhur olduğunu anlatım etti.

Öztaş, 15 yıldan bu yana beyaz kavun yetiştirdiklerini belirterek, “Kavunumuz, yöremizde, meşhurdur, tatlıdır, güzeldir. Kavunumuz diğerlerine göre gelgel şartlarına biraz daha tahammüllü. Sıcağa cebin dayanıklıdır, yanma metin imkânsız.” diye konuştu.

Üreticilerden Mehmet Özgen bile kavun tohumlarını dahi kendilerinin elde ettiğini anlattı.

Kavunları ektikten bilahare ara sıra bazen bakımlardan geçtiğini belirten Özgen, “Süreç el, bir bire bir yavru kabilinden bakım istiyor. Hasat zamanı işin en basit zamanı. Hasadımızın de tıpkısı hafta sonra sonuna geliriz. Bizim kavunumuzun tadını düz eksantrik kavun yiyemez. Melez tohumlara benzemez. Natürel ve dosdoğru olan bizim kavunumuzdur onu yeğleme etsinler, kıvançlı kalırlar.” ifadelerini kullandı.



Share: