Ahlat’taki ulus bahçesinde ziyaretçilere Selçuki ruhu yaşatılacak

Birçok medeniyetin izlerini taşıyan Bitlis’in Yabani Armut ilçesinde kurulan, içre Hükümdar Alparslan Otağı’nın dahi bulunduğu kavim bahçesinde, yurdun dört bir yanından mevrut ziyaretçilere Selçuki ruhu yaşatılacak.

İlçenin Çarho mevkisinde, 400 dönümde oluşturulan ve herhangi bir yıl Malazgirt Zaferi etkinlikleri ile tebrik kartı töreninin debdebeli şekilde yapıldığı Ahlat Millet Bahçesi, bünyesindeki objelerle ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Ulus bahçesine kurulan obada, üzerinde ve bağırsak kısmında Selçuki motifleri kâin keçeden işlenmiş eğlek otağı ile 50 deri, Selçuki mimarisiyle inşa edilen mescit, kahve ve köprü, okçuluk ve atlı okçuluk alanları bulunuyor.

Selçuki ruhunu canlandırmak, milli irtibat ve bütünlüğü anlatmak için Türk bayrağı ve Türk boylarına ilişik bayrakların asıldığı kavim bahçesinde düzenlenecek etkinliklerle, vatandaşların pir ahit geçirmelerinin sağlanması hedefleniyor.

Bu sene 23 Ağustos’ta başlatılacak olan Malazgirt Zaferi’nin 951. sene dönümü kutlamalarına sülale sahipliği yapacak alanda, okçuluk gösterileri, geleneksel bala oyunları etkinlikleri, güreş müsabakaları düzenlenecek, okçuluk, hüsn-ü biçim, deri atölyeleri kurulacak, birçok ilin geleneksel umum sanatları sergilenecek.

“O günü canlandırma faaliyeti yürütüyoruz”

Çakal Armudu Belediye Reisi Abdulalim Mümtaz Sürücü, AA muhabirine, milletin hafızasına hitap etme hesabına Hükümdar Alparslan Otağı’nda o dönemlere ait objelerin bulunduğunu söyledi.

Selçuki’dan bugüne büyüklüğünde Türk tarihinin politik, milli ve mimari objeleri, albeni müzesine dönüştürdükleri ulus bahçesinde sergilediklerini anlatan Güdücü, şöyle konuştu:

“Ahlat esas anlamda bir sarih hava müzesi. 9 bin 200 abidenin bulunduğu Selçuklu Düzlük Mezarlığı burada. Bu zenginliği insanlar kavim bahçesinde birlikte görecek. Bire Bir nevi tarihi, o haset animasyon yerine tıpkısı zindelik yürütüyoruz. Padişah Alparslan obamız ve han çadırındaki objeler, bin sene evvel Anadolu’ya girdiğimiz ruhaniyeti yeniden canlandırma hesabına çokça önemlidir. Çadırlarda ve ahşaptan yaptığımız 50 dükkanda Türkiye’nin tam motiflerini içeren varlıklı umum sanatlarını, Yörük ve Türkmen obalarını ağırlayacağız. Türk tarihinde haddinden fazla kocaman olduğunu düşündüğümüz süvari okçuluk alanımızı, hipodromu, Selçuklu mimarisiyle mescidimizi, kıraathanemizi ve köprülerimizi düz yazı ettik.”

Yabani Armut’ın bilcümle Türkiye’nin, 80 milyonunun eş değerlerinin işporta alanı olma özelliği taşıdığını nâkil Çoban, “Alanda kurulan çadırların benzeri bölümü Anadolu’daki kıl çadırların örneği, bire bir bölümü da Asya’üstelik sülale niteliğini taşıyan, içinde bütün ailenin ihtiyaçlarına cevap verecek kapasitede bölüm ve sosyal teçhizat alanları olan ‘boz familya’ dediğimiz keçeden işlenmiş, klimatik özelliğiyle da insana esenlik ve sağlık veren çadırlardır. Bunu üstelik Yabani Armut’ta konak çadırında görmeniz tür.” ifadelerini kullandı.

Share: