Denizdeki internet kabloları deprem sensörü türlü

Birleşik Krallık Ulusal Hikmet Laboratuvarı (NPL) ve ortaklarının yürüttüğü araştırmada, haber insanlarının geliştirdiği maharet İngiltere ve Kanada arasındaki fiber gözlükçü kablolarda denendi.

Araştırmacılar bu tekniği, kalıcı sualtı hareket sensörlerinin haddinden fazla erdemli muteber olması zımnında geliştirdiklerini, yeni bire bir takım konumlamak namına mevcut kablolardan faydalanmanın çok bağan değerli olduğunu açıkladı.

BBC’ye mütekellim NPL’den Dr. Giuseppe Marra, “Acun yüzeyinin yüzdelik 70’i suyla kaplı olsa de bütün sismik istasyonlar karada. Akarsu altına mihman bire bir duyarga yerleştirmek ise son aşama edisyon” dedi.

Ana Deniz ve deniz tabanlarında 430’dan aşkın fiber optikçi forma olduğu ve bunların toplanmış uzunluğunun 1,3 milyon kilometreyi aştığı aritmetik ediliyor.

Science dergisinde yayınlanan araştırmada bilgi insanları, fiber gözlükçü kablolardan sabık ışığın titreşme, tazyik değişimi ve ısı kabilinden faktörler zımnında çokça bir iki değiş gösterebildiğini ve bunun dahi şiddetli hassas enstrümanlarla tayin edilebileceğini ortaya koydu.

Malumat insanları deneyleri için İngiltere’nin SouthPort ve Kanada’nın Halifax kentleri arasındaki 5 bin 860 kilometrelik tıpkı kabloyu kullandı. Bu kablo süresince ayrımlı noktalarda düz düzlük ve sinyali güçlendirmeye hadim “tekrarlayıcı” denen cihazları birer sensör kendisine kullanan araştırma ekibinden Dr. Mara “Bu tekniği bahir tabanındaki kül kablolara uygularsak, bunları bile benzeri detektör zincirine dönüştürebiliriz” dedi ve ekledi:

“Bunlarla depremleri, akıntıları ve daha fazlasını gözlemleyebiliriz. Sismik ağımızı karadan deniz tabanına bollatmak, dünyanın bağırsak yapısı ve etkili hareketlerini elan mebzul anlamamızı sağlayacak.”

Araştırmacılar bu teknikle depremin merkezinin dahi bir karadaki sensörlerle yapıldığı kabilinden tayin edilebileceğini açıkladı. Tekniğin bir sair avantajı birlikte deniz tabanlarındaki akıntıların küresel ısınmayla elbet değiştiğini görebilme imkanı sağlaması. Deniz tabanının ısısının şüphesiz değiştiği birlikte bu teknikle teorik olarak izlenebilir. Ancak bu henüz sınav edilmedi. Araştırmaya NPL’in yanı sıra uygulayım bilimi devi Google, Edinburgh Üniversitesi ve İtalya Ulusal Hava Bilgisi Enstitüsü de katkı verdi.

Vukuf insanları bahir altındaki volkanik patlamaların bile bu yöntemle belirleme edilebileceğini düşünüyor.

Türkiye, ülkelerin internet hızı sıralamasında 101. oldu

Microsoft, Genel Ağ Explorer’ın fişini çekiyor

İnternete ati zam 2 ay ertelendi

 

Share: