Ekincilik arazileri imara yeniliyor

– Ekincilik arazileri imara yeniliyor

Sivas Ekincilik Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Sivas’ta bilinçsiz sulama yapılması, imar değişikliği ve irs gibi nedenlerle tarım arazilerinin yüzdelik 17.8 oranında azaldığını söyledi

SİVAS – Sivas Ekincilik Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Sivas’ta şuursuz sulama yapılması, imar değişikliği ve kalıtım gibi nedenlerle tarım arazilerinin yüzdelik 17.8 oranında azaldığını söyledi.

Sivas Ekincilik Odası Başkanı Hacı Çetindağ, ekincilik arazilerinin korunması için ek seçim çıkartılması gerektiğini belirtip, “Kuraklıktan ufuk çölleşme, sanayileşmenin tarım arazilerinin üzerine açılması, hobi bahçelerinin yapılması ekincilik arazilerini kaybetmemize illet oluyor. Sivas’tan yaşıt çevirmek gerekirse Kızılırmak havzası kabilinden birinci sınıf ekincilik arazilerini imara açtılar. Bu alanlar imara açıldığında ekincilik arazileri küçülmeye başladı. Tığ bu toprakları torunlarımızdan ödünç aldık. Bizim tarım arazilerimizi korumamız gerekirken vakit kaybetmeden betonlaşmaya değer vermiş olduk. Bu ebat Sivas’ta bile yaşanıyor, değişik illerde da yaşanıyor. Erozyonunda şişman etkisi var, bilinçsiz tarımın yapılması, tarımda kimyasal gübrenin kullanılması, tarımsal ilaçların kullanılması, sarma sulamaların kullanılması, verasetten dünya tarım arazilerinin bölüşülmesi sonucu arazilerin küçülmesi Türkiye’birlikte olduğu kabilinden Sivas’ta da tarım arazilerinde balaban benzeri küçülme oldu. Bunun sonucunda birlikte çiftçimiz almaşık adına dağlık alanlardaki hazne arazilerinde ekim yapmaya başladı. Yani ayrımsız taraftan aşağı kullandığımız ekincilik arazileri varken sair taraftan de yer aramaya başlıyoruz” dedi.

“Tarım arazilerini imara açmayalım”

Çetindağ, mevcut tarım arazilerini korunması gerektiğini belirtip, “birinci sınıf ekincilik arazilerini ne sanayileşmeye ve iskân yerlerine açmayalım. Hayvancılıkla ilgilendiren Avrupa birliği projeleri var. birinci sınıf ekincilik arazilerinin ortalarına dam yapımı izni veriliyor. Yurttaş bu alanda 5-6 yıl hayvancılık yapıyor. Daha sonraları ahırı metrukiyet edince o topraklar kalın kafalı dönüştürülemiyor. Ekincilik arazilerini yüklenmek üzere seçkin türlü kanunu çıkartıp iskân yerlerine açmamalı, ekincilik dışı geçer not alanlara mamure izni verelim. Elimizdeki ekincilik arazilerini imara açmayalım buraları koruyalım. Dünyada pandemiden sonradan tarımın hangi büyüklüğünde kebir olduğunu gördük. Elimizdeki kâin tarım arazilerine lütfen eş çıkalım” diye konuştu.

Share: