Genç hemşireye hayat veren ‘kalp’ operasyonu

Tüvana hemşireye hayat veren ‘önsezi’ operasyonu

Konya’dan faaliyetler amacıyla İstanbul’a mevrut tendürüst abla sağlığına kavuştu

Prof. Dr. Mehmet Mustafa Duygusal: “Engelleme etmeseydik hastamızı kaybedebilirdik”

İSTANBUL – Konya’bile görev işleyen 31 yaşındaki kilolu bakım hemşiresi İstanbul’da yapılan ruh ameliyatıyla hayata tutundu. Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Mustafa Duygusal, “Kendisi abla, 2 buçuk yaşında birlikte kalp ameliyatı olmuş, ağırbaşlı soluk darlığı, halsizlik ve yorgunlukla geldi. Uyguladığımız otama; transkateter pulmoner kapak replasmanı, bu hastalarda patadak ölüm riski haddinden fazla erdemli oluyor. Müdahale etmeseydik hastamızı kaybedebilirdik” dedi.

Konya Selçuk Üniversitesi Tababet Fakültesi Hastanesi’nde fariza yapan 31 yaşındaki aheste hizmet hemşiresi Gülşah Bekiroğlu önsezi rahatsızlığıyla dünyaya geldi. ‘Mor süt kuzusu” adına rapor edilen ruh hastalığıyla gözünü açan Bekiroğlu, ilerleyici süreçte işler edilerek yaşamına devam etti. Edinilen bilgiye bakarak yıllar bilahare 31 yaşına geldiğinde geçmiş Covid-19 geçiren peşi sıra baştan sıkıntılar cıvıl cıvıl genç karı hissettiği ağrılar ve şakkadak yorulmalar sonrası doktora gitti. Yıllarca gösterişli bakımda birçok hastaya destek olmak üzere etkin gailesiz avrat, kalbinde yeniden bir mesele olduğunu öğrendi. Tedavi olarak kemiksiz benzeri his operasyonu üzerinde durulduğunu bu süreçte birçok doktorla görüştüğünü dile getiren Bekiroğlu, Sultangazi Haseki Terbiye ve Araştırı Hastanesi’nde Kardiyoloji Kliniği İdari ve Eğitim Sorumlusu yerine fariza eden Prof. Dr. Mehmet Mustafa Fert’a ulaştı.

Güre hemşire başarılı operasyonla sağlığına kavuştu

Prof. Dr. Mehmet Mustafa Duygusal’ın operasyonun sınırlanmış adına yapılabileceğini belirtmesi üstüne zihayat hemşire operasyon olmaya değişmeyen verdi. Liyakatli operasyonun arkası sıra Bekiroğlu, taburcu edilerek evine gönderildi. Konya’bile zinde ve kontrole gelen Gülşah Hemşire’nin tetkiklerinde tedavisinin sorunsuz ilerlediği görüldü. Prof. Dr. Duygusal, hastasına transkateter pulmoner kapak replasmanı yaptıklarını ifade ederken tedaviye ilişik hikmet verdi, tendürüst bacı ise yaşadıklarını anlattı.

“Hemşireliğim üzere sahaya dönüşümün arz az 3 sene olacağını belirttiler”

Hastalığına yönelik mütekellim bacı Gülşah Bekiroğlu, “Çırılçıplak vardı, hastalığım mor süt kuzusu olarak biliniyor. 2,5 yaşında faaliyetler geçirdik. Kendim de keyif çalışanıyım Selçuk Tıp Fakültesi Hastanesi’nde güç hizmet hemşiresiyim. Covid geçirdikten bilahare esasen hastalığım nüksetti. Sektör ağrılarım, kalbimdeki ritim bozuklukları, çarpıntım, ani yorulmalarım oldu. Etibba ameliyatın kemiksiz olacağını, hatta anneliğimi etkileyeceğini, riskli çare kullanılacağını, yine hemşireliğim için sahaya dönüşümün genişlik bir iki 3 sene olacağını belirttiler. Bunları akseptans etmeyince gine doktor arayışına girdim. Mehmet Sarıklı ile yolumuz kesişti. Ameliyatımı oldum, gayet dimdik ayrımsız şekilde tek ağrım, sızım, yorulmam olmadan hayatıma devam ediyorum. Ben ciddi bakım hemşiresiyim, istemsiz nöbetlerim, nefes darlığım oluyordu bu dahi avlu kalitemi etkiliyordu. Nefesim kesilip daim uykudan uyanıyordum, pulmoner kap replasmanı oldum. Ben hiç ana kabak benzeri insanım ve arz şanlı arayışım bu yöndeydi ve Mehmet Sarıklı tek şekilde böyle tıpkısı sav olmayacağını söyledi. Ego iki kız kardeşim, kardeşin bile anneliğin üstelik ne girmek olduğunu kız kardeşimde yaşadığımdan benim amacıyla çok majör” dedi.

“Bu tedaviyle hastamız büyük tıpkı konfora kavuşmuş oldu”

Gerçekleştirilen tedaviye ilgili mütekellim Sultangazi Haseki Terbiye ve Araştırma Hastanesi’nde Kardiyoloji Kliniği İdari ve Yetişek Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Mustafa Fert, “Fallot tetralojisi dediğimiz tıpkı hastalık tanısıyla küçükken işler olan aynı hastaydı. Okkalı nefes darlığı, halsizlik ve yorgunlukla geldi. Konjental ihtisas hastalığı diyoruz buna bu hastalıkları seçme bin hastadan birinde görebiliyoruz. Fallot tetralojisi dediğimiz çor de on binde bire bir gözüküyor. Kapaktaki darlığın ilerleyen dönemde artmasıyla klinik bulgu verebiliyor. Kasıktan toplardamar marifetiyle giriyoruz, kalbi akciğere bağlayan damara tıpkısı kapak yerleştiriyoruz. Bu yolla kapaktaki kaçağı ve darlığı kaldırıyoruz. Hem hastaya getireceği riskler hem dahi cerrahi riskleri çok faziletkâr olduğu üzere kapalı yöntemleri serencam dönemlerde tercih etmeye başladık. Bunlarda dahi faik muvaffakiyet sağlıyoruz. Kendisi gayet rahatladı, semptomları geriledi. Hastamızda ‘ben asıl olamayacak mıyım’ diye tedirgindi. Bu tedaviyle hastamız büyük aynı konfora kavuşmuş oldu. Teratojen hareketli maddeler gebelikte ağırbaşlılık olduğu için hastamızda balaban bire bir rahatsızlık oluşturuyordu. Ben namına tedaviyi anlatınca gözlerinde ışıklar belirdi, muamele sırasında teratojen etkili derman kullanmayacağımızı kasıktan mecbur yöntemle yapacağımızı, kısa sürede ayağa kalkabileceğinden bahsettim. Hele esas adaylarında, tüvana kadın hastalarımızda bu şekil işler çok iri konfor” şeklinde konuştu.

“Engelleme etmeseydik hastamızı kaybedebilirdik”

Zihayat hemşirenin operasyonun yapılmaması halinde birçok olumsuzlukla karşı karşıya kalma durumunun olduğunu anlatan Prof. Dr. Mehmet Mustafa Birey, “Kendisi hemşire, 2,5 yaşında ameliyatını reşit, Konya’de çalışıyor oradan İstanbul’a büyüklüğünde gelmiş. Bu hastamıza uyguladığımız tedavi yöntemi, transkateter pulmoner kap replasmanı diyerek geçiyor. Ailesi da baya tedirgindi, devrisi zaman servise almamız aynı devir bilahare taburcu etmemiz sonrası giderken dua ederek ayrıldılar. Tezahür verdikten bilahare bu hastalarda ihtisas yetmezliği dediğimiz bulgular, dizem bozuklukları, ruh yetmezlikleri, bacaklarda şiş, karaciğer yetmezliği gibi birtakım bulgularla geliyorlar. Giderek bile yaşam kalitesini azaltan ve ömrünü yıpratıcı emraz oluyor. Bunlarda pattadak ölüm riski üstelik çok faziletkâr oluyor. Müdahale etmeseydik bu kalıp klinik sonuçlarla hastamızı kaybedebilirdik. Kişilerde bu emraz varsa yeryüzü yakın doktora başvurmaları, şikayetleri varsa kontrolden geçmelerini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.



Share: