Iğdır’da tanıdık karabaşlı çulha kuşu, Türkiye’nin 498. türü namına kayıtlara girdi

Iğdır’da tespit edilen karabaşlı çulha kuşu, Türkiye’nin 498. türü yerine kayıtlara geçti.

KuzeyDoğa Derneğinin, Natür Dulda ve Milli Parklar (DKMP) Umumi Müdürlüğünün izniyle Iğdır’ın Tuzluca ilçesine sınırlanmış Fevk Çıyrıklı köyündeki Aras Nehri Kuş Cenneti’ndeki kuş halkalama ve araştırı çalışmaları devam ediyor.

Dünyanın sunma kıymetli kaydedilen türü adına tanıdık karabaşlı çulha kuşu, sabık yılın april ayında derneğin bölgede yaptığı çalışmalarda vasıta altına alındı.

Derneğin başkanı ve Antrenör ile UTAH Üniversiteleri Akademisyen Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu’nun, tespit edilen kuşla ait hazırladığı makale ise dünyanın yaban hayatı açısından sunu kocaman ilmî dergileri beyninde yer kayran Zoology Mağara The Middle East’da yayınlandı.

Bilimsel derginin kapak fotoğrafı oldu

Türkiye’nin 498. türü namına kayıtlara sabık kuşun çekilen fotoğrafı ise derginin 2022 Antrakt sayısının kap fotoğrafı oldu.

Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine, bilimsel dergide yayınlanan kuşun, resmi namına Türkiye’nin 498. türü kendisine ilmî kayda geçtiğini söyledi.

Bu türün dünya karışık hayatı açısından berenarı kocaman bir dergide kapağa taşınmasının, Iğdır için üstelik hava kaynağı olduğunu tabir fail Şekercioğlu, şöyle konuştu:

“Bu kuş türü, eBird kayıtlarına baktığımız ahit maharet yerine Türkiye’nin sunma ender kuş türü oldu. Çünkü Türkiye’bile kaydedilmiş 498 kuş türü ortada, dünyada yeryüzü bir iki kaydı olan ve 48 el tanıdık karabaşlı çulha kuşu var. Yeniden Iğdır’da Türkiye amacıyla ilk defa kaydettiğimiz basra kamışçını (acrocephalus griseldis) ve şikra (accipiter badius) türleriyle bu arada Aras Nehri Kuş Cenneti Türkiye listesine 3 bakir garip katkısında bulunmuş oldu.”

Türkiye’deki türlerin 3’te 2’si Aras Nehri Kuş Cenneti’nde yaşıyor

Şekercioğlu, Türkiye’deki kuş türlerinin balaban bölümünün Iğdır’dahi yaşadığını belirterek, Aras Nehri Kuş Cenneti’ndeki garip sayısının 316’ya ulaştığını dile getirdi.

Ülkedeki kuş türlerinin neredeyse 3’te 2’sinin çabucak 10 kilometrekarelik Aras Nehri Kuş Cenneti’nde kaydedildiğini vurgulayan Şekercioğlu, şunları aktardı:

“Benzeri zamanda burada peyk vericilerle strateji ettiğimiz 16 türden 120’ye andıran kuş da Sibirya’nın Yıldız Buz Denizi kıyılarından Cenup Afrika’ya, Nijerya’ya, Orta Doğu’nun muhtelif ülkelerine büyüklüğünde düzinelerce ülkede ürüyor, kışlıyor. İki yarımküre arasında uzay gemisi dokuyan kuşlar, lüzumlu göç ister tenasül icap kışlama üzere Aras Nehri Kuş Cenneti’ni kullanıyor. Bu bile dünyadaki 8 esas kuş göç yolundan üçünün kesiştiği Aras Nehri Kuş Cenneti’nin acun çapında çokça yetişkin benzeri sulak düzlük ve kuşlar üzere kritik tıpkı yaşam alanı olduğunu gösteriyor.”

Share: