Milli kayakçıların hedefi olimpiyatlar üzere kota almak

Kayaklı Koşun Milli Takımı, 2026 yılında İtalya’de yapılacak Kış Olimpiyatları’na kota almak üzere ağır tempoda çalışıyor.

Türkiye Kayak Federasyonu ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi beyninde imzalanan protokol kapsamında çeşitli şehirlerden gelen milli kayakçılar, üniversite yerleşkesinde yaklaşık benzeri hafta tekerlekli ski ve gösterişli ihya ile imtihan ölçüm kampı yaptı.

Türkiye Kayak Federasyonu Kayaklı Koşun Sportif Genel Koordinatörü Harun Akyol, AA muhabirine, olimpik ve tendürüst bando sporcularının yarışmalara hazırlandığını söyledi.

Kamplarının benzeri bölümünü Sivas’ta gerçekleştirdiklerini belirten Akyol, sporcuların Cumhuriyet Altını Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinin performans laboratuvarında testlere girdiğini aktardı.

Akyol, Sivas kampını başarıyla tamamladıklarını ifade ederek, “Ana anlamda takdir ihtiyacı duyduğumuz seçkin sporcuların burada olması lazımdı. Tığ dahi ona bakarak gelip ölçümlerimizi yapıp bitirdik. Güzelce bile tıpkı albeni yakaladık, burayı çıktı es geçmeyeceğiz.” diye niteleyerek konuştu.

Kayaklı koşunun dünyada efor itibarıyla haddinden fazla önem genişlik fail bir spor olduğunu vurgulayan Akyol, “Sporcularımızın performanslarına bitmeme etmeleri için tekerlekli tıpkı bütün var. Bu sistemle sanki kanı üzerinde kayar kabil esas antrenmanlarını yapabiliyorlar. Bu sayede antrenmanlarımız aksamıyor.” ifadelerini kullandı.

“Olimpiyat kotası ahzetmek için çalışacağız”

Akyol, sporcuların olimpiyat kotası alabilmesi için puanlara ihtiyacı olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“Sporcularımızın puanlarını toplayabilmesi için hamur anlamda dinç tıpkı dinlenme kampı ve disiplinli mücahede yapması lazım. Biz birlikte buna başladık. Önümüzdeki aylardan itibaren yapılacak yarışmalarda bu çocukların olimpiyat kotası alması için çalışacağız. Kıytırık sporcularımızı de şişman takıma entegre yazar, yaş kategorilerinde sporcularımızın Avrupa’bile ve arsıulusal federasyonumuzun belirlediği yarışmalarda dereceler almasını planlıyoruz.”

Milli kayakçı Yusuf Emre Fırat (22) ise 11 yaşında öğretmeninin tavsiyesiyle başladığı kayaklı koşuda 2015 yılında milli takıma seçildiğini anlattı.

Balkan ve Türkiye şampiyonluğu bulunduğunu ve sabık yıl Çin’bile planlı Kış Olimpiyatları’na katıldığını anımsatan Yusuf Emre, “Kışın yapılacak Acun Şampiyonası, arkası sıra üstelik 2026’daki olimpiyatlara kota ahzetmek üzere çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sıcak havalarda asfaltın sıcağıyla kip antrenmanlar yaptıklarına değinen Yusuf Emre, “Literatür çalışmamız geçişsiz kim kışın yarışmalarda madalyaları alabilelim. İlk olimpiyat yarışmam, üzerimdeki ruhsal gerilim ve sakatlanmam nedeniyle dokunaklı geçti. 2026 Olimpiyatları’na güzelce çalışırsak inşallah geçmiş 50’ye girmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.

Dilan Çıpa: “Bildirme gani şekilde olimpiyatlara katılmayı düşünüyoruz”

Milli sporcu Dilan Çipo de (20) ortaokul akıbet sınıftayken kayağı öncelemek için okullarına mevrut tıpkısı antrenörün tavsiyeleri üstüne kayaklı koşuya başladığını söyledi.

Kayaklı koşuyu 8 yıldır istekle yaptığını tamlayan Dilan, Türkiye şampiyonlukları ve Anadolu liglerinde dereceler elde ettiğini tabir etti.

Yaz aylarında çokça çalışıp, kilolu depolamaları gerektiğini nâkil Dilan Demir, “Temas kampta belli başlı testlerden geçiyoruz, kendimizi değerlendirebiliyoruz. Eksikliklerimizi buluyoruz, yanlışlarımızı görüyoruz. Bunları düzelterek 4 sene içerisinde arz dolgunca şekilde olimpiyatlara katılmayı düşünüyoruz. Temas sporcunun olimpiyatlara gitme hedefi vardır. Mefret olan müracaat etmek değil, esasen gür ayrımsız basamak elde edebilmektir, bunun amacıyla çalışıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.



Share: