Ömer Fethi Gürer’den Bakan Kirişci’ye ‘Bütçe Sunumu’ Tepkisi: “Tarımda Her Şeyi Güllük Gülistanlık Üzere Belirtmek Sorunları Uyumak Demektir”

CHP Niğde Mebus Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin TBMM Traksiyon ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunda açıkladığı verilerle ilgilendiren “Sözde tarımda herhangi bir şeyi güllük gülistanlık üzere izah etmek çiftçimizin, besicimizin, benzin inekçiliği yapanımızın sorunlarını uyumak demektir. Türkiye’bile düzenlenen tarıma geçilmeli, rençper gerçeklik anlamda desteklenmeli, araziye değil araziyi ekene bindi verilmelidir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe komisyonunda sunduğu veriler ve yapmış olduğu değerlendirmeler tarımın artık dahi sorunlarının ağırlaşarak devam edeceğinin somut göstergesidir” dedi.

CHP Niğde Mebus Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin TBMM Cazibe ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesiyle ait sunumunda yaptığı açıklamalarına tepki gösterdi. Gürer, konuyla ilişik bugün yaptığı açıklamada şunları tabir etti:

“BUGÜN 23 BİN 400 HEKTAR OLAN TARIM ARAZİMİZ 1980 YILINDA 28 MİLYON HEKTARDI”

“Ekincilik ve Orman Bakanlığı’nın bütçe encümen görüşmelerinde Ekincilik ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yaptığı açıklamalarında dikici sayısını 2002 yılı ile kıyaslamış ve dikici sayısını düşmemiş kabilinden tavzih etmek istemiştir. Oysa 2002 yılından bugüne nüfusumuz 20 milyon artmış, 2008-2011 aralığında ÇKS’ye mukayyet çiftçi sayısıyla bugünkü ekinci sayısı arasında ise 800 bine yakın fellah çiftçiliği bırakmış. Bu yaklaşım ve us ile konulara bakılmazsa tarımda sorunların çözümü belkili olmaz. Keza, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Planlama Dairesi’nin yayınladığı kitapta 23 bin 400 hektar olan ekincilik arazimiz 1980 yılında 28 milyon hektardı. 5 milyon hektar da ekincilik arazimiz gömük durumda.

“SAV SANKİ YOKMUŞ GİBİ BİR SUNUDA MEVCUT OLMAK GERÇEKÇİ VE AKLA YATKIN IMKÂNSIZ”

Kamuoyunda hikmet paylaşılırken güya tarımda seçkin şeyi güllük gülistanlık kadar yayımlamak hem çiftçimizin hem besicimizin hem dahi süt inekçiliği yapanımızın sorunlarını uyumak demektir. Tarım bu ufuk ve yaklaşımlarla gelecekte elan üstelik budaklı olacağı açıktır. İthalatçı bire bir yaklaşımla çözüm arayan erk binbir üründe sunma açığı bulunmasına rağmen daima ihracatçı olduğumuzu söyleyerek arz açığını saklamaya çalışmakta. Gündöndü kaba antagonist kalkışmak için gayrı 21 üründen ithalat yapmadığımız takdirde anne besin diyebileceğimiz ürünlerle ilgilendiren ülkemizin açığı mevcuttur. Bunu ortadan kaldıracak politikalar infaz etmek geçişsiz. Tarım milli savunma kadar önemlidir, çünkü gıdaya muvasala gerçekleşmezse sorunlar elan da ağırlaşır. Yapılan açıklamalarda sevgili sanki yokmuş gibi bir sunuda yatmak gerçekçi ve doğru olmaz.

“BAKANLIĞIN SUNDUĞU VERİLER VE YAPTIĞI DEĞERLENDİRMELER TARIMIN SORUNLARININ AĞIRLAŞARAK DEVAM EDECEĞİNİN GÖSTERGESİ”

Gübrede Bakan’ın yazılmış yanıtında yüzdelik 342 tıpkısı yılda bindirim geldi denirken, sunumunda bunu yüzdelik 200’lere çekmekte ve daima TÜİK’i dahi konuşmasına adres göstermektedir. TÜİK’in sayfalarına bakıldığında alınan bilgilerin Tarım ve Orman Bakanlığı vasıtasıyla kendilerine gönderildiği tabir edilmektedir. Yani Bakan öz gönderdiği bilgiyi TÜİK üzerinden kamuoyuna anlatmaya çalışmaktadır. Bu yaklaşım yanlıştır. Özellikle Sudan’üstelik, Nijer’üstelik, Endonezya’üstelik tarıma yönelik yaptıkları girişimlerin de bugüne kadar sonuçlanmamasına karşın yapılan masraflar dahi sanki yokmuş kabil kamuoyuna sunulmaktadır. Sayıştay raporlarına birlikte yansıyan bu durumu kamuoyundan gizlemenin kime ne faydası var? Türkiye’da planlı tarıma geçilmeli, fellah üs anlamda desteklenmeli, araziye değil araziyi ekene bindi verilmelidir. Ekincilik ve Orman Bakanlığı’nın bütçe komisyonunda sunduğu veriler ve yapmış olduğu değerlendirmeler tarımın bundan sonra bile sorunlarının ağırlaşarak devam edeceğinin somut göstergesidir.”

Share: