Popülasyonu artan nesli tehlike altındaki çandır keçileri Tunceli’ye gösteriş katıyor

Tunceli’de nesli tükenme riski taşıdığı için koruma altına alınan ve serencam yıllarda popülasyonları mütezayit çandır keçileri, yaşamlarını sürdürdükleri acı, orman ve vadilere ayrı gösteriş katıyor.

Dört mevsim farklı güzelliklere bürünen site, el değmemiş doğası, bitki örtüsü çeşitliği ve akarsu kaynaklarıyla çok sayıda faal türünü barındırıyor.

Türkiye’nin genişlik oylumlu milli parklarından olan Munzur Vadisi Milli Parkı’nın bulunduğu kentte, vaşak, su samuru, bozayı, aldanmaz, kartal, çekelez, çengel troleybüs dokunaklı keçisi ve tilki kabil zooloji yaşıyor.

Bölgede nesli yok olma tehlikesi altında olduğu için korumaya alınan karışık keçileri da Ovacık, Pülümür, Nazımiye, Çemişgezek ve Mazgirt ilçelerindeki birçok dağı aşiyan tutuyor.

Kaçak avcılarla mücadele sebebiyle sayıları artıyor

Kaçak avcılıkla uğraş çerçevesinde sayıları artan keçiler, kışın pahal kesimlerde, bahar ve yaz döneminde ise 3 bin rakımlı dağların zirvelerinde yiyecek arıyor.

Otlakların azaldığı güz aylarında dahi güruh oluşturan keçiler, faziletli noktalardan dağların eteğindeki iskân yerlerinin yakınına kadar iniyor.

Kentteki Demirkapı köyü, Rabat ve Munzur Vadisi’nde şu sıralar sık sık tanıdık keçiler, belirledikleri alanlarda su içip beslendikten bilahare kayalarda tuz ihtiyacını gideriyor.

Doğa turizmi açısından birlikte şişman öneme sahip olan keçiler, kente mevrut çokça sayıda domestik ve yabancı turistin beraberinde fotoğrafçıların birlikte ilgisini çekiyor.

Yöre sakini Hüseyin Kalsen, AA muhabirine, Tunceli’nin bir nice katıksız güzelliğe familya sahipliği yaptığını söyledi.

“Karışık hayvanlarını doğal ortamlarında görüyoruz”

Kentin melez hayatı açısından da koca tıpkısı yer olduğunu rapor eden Kalsen, “Burada dağlık ve ormanlık alanlarda aktif yaban hayvanlarını hayvanlar bahçesinde değil dahi doğal ortamlarında görüyoruz. Burada aşılanmamış keçisi, bozayı, kurt, tilki, tavşan, keklik ve kartal üzere değişik çeşitler yaşıyor. Karışık keçileri de burada zinde insanlardan kaçmıyor. Çünkü bu coğrafyada yaşayanlar keçilerle ilgili kötülük düşünmüyor.” dedi.

Doğasever Hüsniye Kalsen dahi Tunceli’da dört zaman gezilecek alanların olduğunu ve korunması gerektiğini belirtti.

Kalsen, dağları gezerken muhtelif nebat ve hayvan türleriyle karşılaştığını dile getirerek, “Temsil çandır keçilerinin korunması haddinden fazla koskocaman. Bu canlılar civar sakinlerince kutsi sayılıyor ve Tunceli dağlarında gezerken çandır keçilerini koparmak beni bahtiyar etti. Çok yalman ve kayalık yerlerde geziyorlar.” ifadelerini kullandı.

Öğretmen Fevzi Çapar birlikte Hatay’dan Tunceli’ye gelerek doğayla çöz içe tatil yaptığını aktardı.

Yemyeşil doğada devir geçirmenin dörtköşe olduğunu anlatan Albinos, “Aşılanmamış keçileri ve elan bir nice enerjik türünü doğal içinde müşahede fırsatı buldum. Bambaşka hiçbir yerde hakeza tıpkısı imkan namevcut. Bu anlamda burada dinamik vatandaşları tebrik ediyorum ve doğalarına eş çıkıyorlar. Burada karışık keçileri insanlar engelleme etmediği için özgürcesine geziyor.” diyerek konuştu.



Share: