PROF. DR. SÖZBİLİR: İZMİR’DEKİ ŞIŞMAN HAREKET BİNLERCE YILDIR SUSKUN FAYLARI AKTİFLEŞTİRDİ

İZMİR’deki Dokuz Ilkgüz Üniversitesi’nin (DEÜ) Zelzele Araştırı ve Aplikasyon Merkezi (DAUM) Müdürü ve Yer Bilimi Mühendisliği Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 2 sene esbak 6.6’lık yıkmacı depremin, Memleha fayının kuzeydoğu ucundaki ‘çiçek yapısının? enerjik ayla geçerek Buca fayı kabilinden binlerce yıldır suskun fayları aktifleştirdiğini söyledi. Buca’daki 4.9’luk zelzele sonrası bölgede tıpkısı zelzele fırtınası yaşandığına dikkati calip Prof. Dr. Sözbilir, “Yani bu çiçek yapısının içerisindeki bir nice fay, deprem fırtınasına sebep oluyor. Bu fayların 5.5 ve üstü yıkmacı zelzele teksir kapasitesi yok. Ürkü yapacak ayrımsız genişlik bulunmayan” dedi.

Buca’da 4 Teşrinisani günü saat 03.29’dahi Richter ölçeğine göre 4,9 büyüklüğünde yer sarsıntısı oldu. Yerin 14.47 kilometre derinliğindeki deprem İzmir’in beraberinde Manisa, Ziyalı, Balıkesir ve Çanakkale’den birlikte hissedildi.

DEÜ DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Akademisyen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi, Seferihisar açıklarında, 30 Ilk Teşrin 2020’da meydana mevrut 6.6 büyüklüğündeki depremin Tuzla fayının kuzeydoğu ucundaki ‘çiçek yapısının’ etken ayla geçerek Buca fayı kabil binlerce yıldır susan fayları aktifleştirdiğini söyledi.

‘BUCA’DAKİ FAYLAR, TÜRKİYE DİRİ FAYLAR HARİTASINDA ÇİZİLİ FAYLAR DEĞİL’

Prof. Dr. Sözbilir, “6.6’lık depremden sonradan alelhusus Kuşadası Körfezi’nde 5 büyüklüğüne varan haddinden fazla sayıda zelzele oldu. Bu akım şimdi bile daha da kuzeye, Buca’ya kaymış durumda. Buca’daki faylar, Türkiye kıpırdak faylar haritasında çizili faylar değil. Çünkü bu kıvrak fay haritasında düzlük düz faylar, 5.5 ve üzeri depremleri içeriyor. Asıl şoktan sonradan, Buca ile Kısıkköy beyninde depremlerin yoğunlaştığını görüyoruz. Türkiye faal faylar haritasında düzlük alan Memleha fayına değinirsek, Buca sınırında bitiyor. Ancak bizim yaptığımız çalışmaya bakarak fayın dallanarak Buca’de bile bitmeme ettiğini görüyoruz. Ayrıca burada fayı incelersek, yüzeyden yani zeminden aşağıya akla yatkın bu kırık özge faylarla birleşerek çiçeğe benzeyen tıpkısı bina oluşturuyor. Bu aynı jeolojik bina. Bilcümle dümdar depremler bu yapının içerisinde gerçekleşiyor” dedi.

‘ZELZELE FIRTISINA BOZUKLUK OLABİLİR’

Bölgedeki deprem fırtınasına dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Yani bu yapının içerisindeki bir nice kırık, hareket fırtınasına bozukluk oluyor. Bu faylar, 5’e vasıl depremler üretebilir. Bu fayların 5.5 ve üstü tahripkâr deprem teksir kapasitesi bulunmayan. Fakat burada tıpkısı deprem fırtınasına hastalık olabilir bu dahi ayrıksı faylara aktarılarak devam edebilir. Panik yapmaya ister yok. Tabiatıyla bu cins depremler olacak. Geçen sarsıntıda olduğu gibi siktirici dağ ve kısa sürekli gerçekleşecektir. Panik yapacak tıpkı ebat bulunmayan” diye konuştu.

‘TUZLA FAYI 7 KADAR HAREKET ÜRETEBİLİR’

Fayların birbirini tetiklediğini hatırlatan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Buca fayının Tuzla fayı ile bağlantısı bulunuyor. Bilcümle bu bina, dediğim üzere benzeri çiçek yapısını andıran şekilde kaslı durumda. Memleha fayının 7 kadar bir yer sarsıntısı üretebildiğini biliyoruz. Bu depreminde mail bire bir zamanda olması beklenmiyor. Ancak tığ cemiyet kendisine depreme hazırlıklı olmalıyız. Bunun üzere toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bunun üzere yapılması gereken icraat var. Onlardan birini 12 Kasım’da talih adına AFAD vasıtasıyla düzenlenecek olan tatbikatta gerçekleştireceğiz. Deprem öncesi, sırası ve sonrasında hangi yapmamız gerektiğini anlamış olacağız” ifadelerini kullandı.

Share: