Reisicumhur Erdoğan, Balaban Zafer’in 100. Yılı Etkinlikleri ve Kütahya Şişman Açılış Töreni’nde konuştu: (2)

Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan, ” Türkiye, yıllar geçmiş tercihini istihdam ve üretimden yana yaparak ekonomik modelini değiştirdiği için bu küresel fırtınadan sunu bir iki kayıpla çıkacaktır, anca bile oluyor.” dedi.

Erdoğan, 30 Ağustos 1922-2022 Balaban Zafer’in 100. Yılı Etkinlikleri ve Kütahya Toplu Açılış Töreni’nde konuştu.

Milletin sonuç iki asrının kayıplarla, yeniden ayağa kalkmalarla, varlığına ve ruhuna yönelik saldırılara alın direnmekle geçtiğini belirten Erdoğan, 6 yüzyıllık dünya devleti Osmanlı’yı tarihin tozlu raflarına uğurlarken de Cumhuriyet’i baştan kurarken üstelik vesayetle, darbelerle, krizlerle yoğrulurken birlikte bilcümle inançlarını zorlu, umutlarını ateş parçası tuttuklarını rapor etti.

Erdoğan, Milli Mücadele’yi kazanan milletin, Cumhuriyet’in kuruluşunun peşi sıra fon ettiği kaslı, kalkınmış, müreffeh Türkiye’ye vurmak için hayli özlemek mecburiyetinde kaldığına meni ederek, uzun uzun bir süre kalkınma hamleleri, demokratlık girişimleri, sanayileşme gayretlerinin önünün kesildiğini, milli ve manevi değerleri gözdağı fail temas kalem gelişmenin önünün sonuna büyüklüğünde açıldığını belirtti.

İkinci Dünya Savaşı sonrası Türkiye’den elan zor şartlarda kalkınma ve el erki mücadelesine giren ülkeler gücük sürede kere alırken, Türkiye’nin gelişigüzel 10 yılda tıpkı yaşadığı darbelerle sürekli patinaj yaptığını anlatan Erdoğan, “Hiç şüphesiz bu, elden zat eksiklerimizden, hatalarımızdan kaynaklanan bir boyut değildi. Türkiye’nin herhangi bir alanda hoşgörüsüz kalması amacıyla kurulan o mekanizmalar öylesine güçlüydü ki mebzul niyetli birtakım girişimler bunun üstesinden gelmeye yetmiyordu. Bu süreçte rahmetli Menderes’in ve rahmetlik Özal’ın gösterdiği kalkınma çabalarını, rahmetlik Erbakan’ın ve rahmetli Türkeş’in sergilediği yerel, milli duruşu hep takdirle anıyoruz.” diyerek konuştu.

“Ülkemizi, Cumhuriyet’in hedefi olan muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkardık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümete geldiklerinde, iki asırdır altyapısı ihmal edilmiş, demokrasisi tutkun, ekonomisi gücük bırakılmış, siyasal ve askeri gücü sonsuz törpülenmiş benzeri Türkiye’yi devraldıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Şipşak kolları sıvadık. Türkiye’nin yüzyıllık altyapı eksiklerini 20 yılda tamamlayacak bir şişman kalkınma hamlesi başlattık. Eğitimden sağlığa, güvenlikten adalete, ulaştırmadan enerjiye, sanayiden tarıma seçme alanda ülkemizi Cumhuriyet’in hedefi olan muasır uygarlık seviyesinin üstüne çıkardık. Kalkınma hamlemizin önemi ve gücü, müstevli dönemiyle onu strateji eden toptan asayiş ve konuşu krizi sırasında çok elan bereketli anlaşılmıştır. Mütekâmil ülkeler dahil kül dünyanın dengeleri altüst olurken, tığ hedeflerimize doğru yürüyüşümüze katiyen mesafe vermedik. Benzeri şekilde demokraside üstelik seçkin kesimden vatandaşımızın adalet ve hürriyet alanlarını uzun uzadıya, toplumsal gerilimlere ve yıldırı örgütlerinin dayanç bulmasına punt veren parçalanmamış çarpıklıkları ortadan kaldırdık.”

Gabar, Cudi, Tendürek, Bestler Dereler ve başka bölgelerde yapılan terör operasyonlarını hatırlatan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bütün yıldırı inlerini bunların kafalarına kafalarına geçirdik mi? Ancak ortamında, yetersiz dışında bunu başardık mı? artık da başarmaya aynıyla devam edeceğiz. Bu savaşım elbette kolay gerçekleşmedi. Attığımız gelişigüzel adımda dışarıdan ve dâhilen kaynaklanan nice engellerle karşılaştık. Birçok kavgalar verdik, birçok bedeller ödedik ama hamdolsun Allah’ın yardımı ve milletimizin desteğiyle hepsinin üstelik üstesinden geldik.”

“Tarım Emniyet Kooperatifleri sayısını 3 bine çıkaracağız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, millete kazandırdıkları ürün ve hizmetlerin birlikte toptan ve lehçe gelişmelerde, Türkiye’yi herhangi bir bakımdan dünyanın en stratejik ülkelerinden biri haline getirdiklerini söyledi. Erdoğan, şöyle devam etti:

“Zaman Türkiye’yi dünyanın yeryüzü balaban 10 ülkesi arasına girmeyi hedefleyen benzeri vizyona kavuşturduysak, bunu, akıbet 20 yılda kurduğumuz altyapıya ve verdiğimiz mücadeleye borçluyuz. Son dönemde milletimizin canını yakıcı bazen teessürat… Ama bu dünyanın birlikte sorunu. Siz bakmayın Avrupa’sından Amerika’sına kadar kül gelişmiş ülkelerin, neymiş hakeza tıpkı sorunları yokmuş üzere davrandığına. Emniyetli olun onların başındaki yağız bulutların taşıdığı tehlike yağmurları, bizim yaşadıklarımızla mukayese üstelik edilmez. Bak doğal gaz bulamıyorlar. Şu anda marketlerin rafları Avrupa’de boş. Demin biz Tarım Cesaret Kooperatifleri’yle vatandaşımıza daha ucuza ürünlerimizi satmaya başladık ve bu artarak devam edecek. 1300 sunum marketi hemencek 2 bin, 2 bin 500, 3 bine çıkartacağız ve benim vatandaşım Tarım Kredi Kooperatifleri’nden sakim eser almaya bitmeme edecek.

Türkiye, yıllar evvel tercihini istihdam ve üretimden yana yaparak kazançlı modelini değiştirdiği amacıyla bu küresel fırtınadan yer beş altı kayıpla çıkacaktır, anca birlikte oluyor. İnşallah yılbaşından sonradan, aldığımız tedbirlerin, uyguladığımız politikaların, vatandaşlarımızın günce hayatlarındaki olumlu yansımalarını henüz mebzul göreceğiz. Bilcümle söylediğim gibi kardeşlerim, az buçuk sabır ve çıktı bindi istiyorum. Çünkü bizim sunu büyük gücümüz, birliğimiz, beraberliğimiz, kardeşliğimizdir. İnsanlarını asayiş ve bol bolamat şemsiyesi altında yaşamaya alıştırmış ülkelerin temel krizi ise daha yeni başlıyor. Üretim ve tedbir kanallarındaki bozulmayı, mal alanındaki dalgalanmayı, işsizlikle alay malay içtimai çalkantılar izlemeye başladığında hepsinin birlikte lacerem çaresizce sağa sola yalpaladığını göreceğiz. Tığ ise birtakım oldukça sarsıntılara karşın mücadeleyi bırakmadan, istikameti bozmadan yolumuza bitmeme ediyoruz.”

“2023 hedeflerini yavaş yavaş hayata geçirdik”

11 yıl önceki 2023 hedeflerini ilan ettiklerinde, birilerinin dalavere geçtiğini, yaşanılan onca hadiseye karşın hedefleri adım adım hayata geçirdiklerini ve eksikleri birden tamamlamaya çalıştıklarını anlatan Erdoğan, “Şimdi 2023 hedeflerimizden aldığımız güçle 2053 vizyonumuzu oluşturuyoruz peşi sıra 2071 idealimiz ati. Hep söylediğimiz kadar içinde bulunduğumuz asrı, Türkiye yüzyılı haline getirmekte kararlıyız.” diye niteleyerek konuştu.

DÜRÜST Tümen hükümetlerinde Kütahya’ya yapılan envestisman, inşa edilen yayın ve getirilen hizmetlere ait verileri paylaşan Erdoğan, sonuç 20 yılda Kütahya’ya 26 bilyon teklik değerinde yatırım yapıldığını söyledi.

Erdoğan, Kütahya’ya 2 bin 685 yıpranmamış dershane yapıldığını, Kütahya Esenlik Üniversitesinin kurulduğunu, yükseköğrenim daraç yatak kapasitesinin 12 bin 493’e ulaştırıldığını aktararak, şu bilgileri verdi:

“Toplumsal yardımlarda Kütahyalı ihtiyaç sahiplerine hep 1,7 milyar lira tutarında gerçeklik aktardık. Bütün 1057 yataklı vagon 11 hastaneyle 43 afiyet tesisi nesir ettik. 610 yataklı Kütahya Şehir Hastanemiz ile Domaniç Entegre İlçe Hastanemizin inşaatı sürüyor. Kasaba ve şehircilikte Kütahya’da TOKİ tarafından 10 bin 783 konutun yapımını tamamlayıp hak sahiplerine tasdik ettik, 2 bin 189 konutun yapımı bitmeme ediyor. Şehrimizde 6 ulus bahçesi projemiz var. Bunlardan birini tamamlayıp hizmete sunduk, 2’sinin yapımı, 3’ünün da proje çalışmaları bitmeme ediyor.

Kütahya, Afyonkarahisar, Uşak ve Eskişehir illerimizi kapsayan Frigya Vadisi’ni Anadolu’nun degaje hava müzesine dönüştürüyoruz. Bu bölgede ekin ve termal turizme dayalı yerine turizmin geliştirilmesi amacıyla şümullü icraat yapıyoruz. Ulaştırmada Kütahya’dahi 24 kilometreden devraldığımız mukassem kere uzunluğunu 317 kilometre ilaveyle toplanmış 341 kilometreye çıkardık. Halen yapımı süren çokça sayıdaki posta çalışmasının tıpkı kısmını önümüzdeki yıl, bir kısmını birlikte ahir yıl tamamlıyoruz. İl sınırları içindeki kül demiryollarını sıfırdan yapmışçasına yeniledik.”

(Sürecek)

Share: