Sırbistan’da “Akif’in Sözü Cumhuriyetin Yüzü” konferansı düzenlendi

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Yâd Haset vesilesiyle ” Akif’in Sözü Cumhuriyetin Yüzü” konferansı düzenlendi.

Belgrad Yunus Emre Enstitüsünce (YEE) Sırbistan Ulusal Müzesi’nde düzenlenen konferansta, Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Apotr Aksoy ve Belgrad Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Mirjana Marinkovic açıklamalarda bulundu.

Aksoy, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet ve yaralılara onma dileyerek, Sırbistan’ın bu dönemdeki candan dayanışmasını unutmayacaklarını söyledi.

Konferansı düzenleyen Belgrad YEE’ye teşekkürname eden Aksoy, “Çanakkale Zaferi’ni kavim kendisine şişman tıpkısı hava ve heyecanla elgin ediyoruz. Bu yengi, Celil Alemdar Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehasını gözler önüne sermiş iri tıpkı kahramanlık destanıdır.” diyerek konuştu.

Aksoy, Çanakkale Savaşı’nda bire bir neslin gözlerini kırpmadan eskimemiş nesiller amacıyla kendilerini feda ettiğini, “dünyada eşi tıpkısı yepyeni tıpkı destan yazıldığını” kaydetti.

Kazanılan zaferin Türk milletinin neleri başarabileceğini dünyaya gösterdiğini anlatım eden Aksoy, şöyle bitmeme etti:

“Çanakkale’bile, Gazi Mustafa Eksiksizlik Atatürk önderliğinde topyekün sunulan savaşım Halas Savaşı’nı ve Cumhuriyetimizin kuruluşunu müjdelemiştir. Bundan iki aktarılma evvel üstelik İstiklal Marşı’mızın TBMM eliyle akseptans edilişinin 102’nci yıl dönümünü kazanç ettik. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı dayanabilen, 12 Mart 1921 günü mecliste kürsüden defalarca okunarak alkışlarla akseptans edilmiştir.

Yüce meclisimizin elan bir yaşını da doldurmadığı, Kurtuluş Savaşı’nın sunu zorlu günlerinde kabul edilen İstiklal Marşı’mız elden cephedeki askerlerimizin zafere olan inancını arttırmakla kalmadı, gücük sürede millî bağımsızlık yönündeki azim ve kararlılığımızın kuma sesi haline geldi.”

Büyükelçi Aksoy, Çanakkale Zaferi’nin yaklaşan yıl dönümünün kutlandığını kaydederek, “Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve tamam şehitlerimizi yağmur ve minnetle eloğlu ediyorum.” diyerek konuştu.

Marinkovic dahi Türk edebiyatı tarihinde Mehmet Akif Ersoy’un özel tıpkı yeri olduğunu, yaşadığı dönemde büyük tarihi tebeddülat gerçekleştiğini söyledi.

Ersoy’un eseri Safahat’ta düzlük verdiği Çanakkale Şehitleri şiirine değinen Marinkovic, “Bu şiiri yazarken balaban aynı zaferle sonuçlanan Çanakkale Savaşı’ndan sabah yeli aldı. Türk ordusunun kahramanlığını yücelten türkü, umum zarfında beklenti ve optimizm uyandırıyordu.” dedi.

Share: