Tarımsal deva ve gübrede tasarruf amacıyla çiftçiye uslu tarım önerisi

Tekirdağ Namık Eksiksizlik Üniversitesi (NKÜ) Ekincilik Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin Akdemir, traktörün yönelteç sistemine takılan tabiatıyla dümenleme sistemi yardımıyla zirai derman ve gübreden tasarruf sağlanabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Akdemir, AA muhabirine, ABD’bile başlayan henüz sonraları Avrupa’ya yayılan çokbilmiş tarımın “tarımsal işletmecilik felsefesi” namına tanımlandığını belirtti.

Beyinli tarımın amacının tarımsal üretim sırasında kullanılan girdilerin yersiz yere kullanımını menetmek, çevreyi yüklenmek ve maliyetleri azaltarak çiftçinin daha çok kar etmesini temin etmek olduğunu ifade eden Akdemir, bu konuda düzlük çalışmalara yapıldığını dile getirdi.

Akdemir, Türkiye’dahi ve sıkı dışında fikirli tarımla ilgili yapılan yer çalışmalarında, zirai ilaç kullanımında yüzdelik 40’a varan eksilme ve gübreyle ilgilendiren çalışmalarda bile ortalama yüzdelik 25 tasarruf sağlanabileceğinin görüldüğünü dile getirdi.

Türkiye’üstelik beyinli tarımın, traktörün direksiyonuna takılan kendiliğinden dümenleme sistemleri ile yapıldığını anlatan Akdemir, “Bu sistemde ecnebi otun olduğu saha ilaçlanacak. Yabancı otun olmadığı düzlük ilaçlanmadığı amacıyla hem kasaba kirliliği hem dahi ilaç tüketimi azalacak. Tükettiğimiz gıdalar henüz emniyetli olacak. Mineral ve kimyevi kendisine adlandırdığımız tezek kullanımında üstelik yüzde 25 tasarruf sağlanabileceği saptanmıştır.” dedi.

Akdemir, Türkiye’üstelik büyük işletmelerin bu sistemleri kullandığını vurgulayarak, “Itidalli büyüklükteki işletmelerde ise spontane dümenlemenin enli kullanıldığını görüyoruz. Burada çiftçilerimize önerim, 500 dekarın altında arazisi olan çiftçilerimiz, öncelikle isticar aracılığıyla bu sistemleri kullansınlar. Ondan bilahare yatırım konusunu düşünsünler. Süfli işletmeler amacıyla abonelik aracılığıyla hizmet almalarını ve o hizmetlerden faydalanmalarını öneriyorum.” diye konuştu.

Fikirli ekincilik sebebiyle tüketicilerin de ürünlerin bilgilerine rahatlıkla ulaşabildiğine işaret fail Akdemir, şunları kaydetti:

“Tarımda oylumlu sistemlerden biri izlenebilirliktir. Tarımsal üretimde çocuk, zirai merhem, gübre ve su kullanılıyor. Çokbilmiş tarımda geçer not makineler ne kadar tutar basma, tohum, çıkar yol kullanıldığını bildiği için bunları o parsel üzere pusat edebilmektedir. Tüketiciler bu verilere rahatlıkla ulaşabilecekler. Tükettikleri ürün üzere ne büyüklüğünde çıkar yol, akarsu, gübre kullanıldığını ferah ferah saptayabilecekler.”

Share: