Uzmanından çocuklarda tanıdık romatizmal hastalıklara ahenkli izleme uyarısı

Medical Point Gaziantep Hastanesi Bala Romatolojisi Uzmanı Gülçin Otar Yener, erken teşhis ve otama edilmemesi halinde romatizmal hastalıkların çocuklarda temelli hasarlara etmen olabileceğini, bu nedenle uyum takibin koskocaman olduğunu bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Medical Point Gaziantep Hastanesi Bala Romatolojisi Kliniği, Gaziantep ve mıntıka halkına şifa dağıtıyor.

Bala Romatolojisi Kliniği’nde Ailevi Akdeniz Ateşi, Juvenil İdiyopatik Artrit, PFAPA, Vaskülit kadar hastalıkların teşhis, otama ve izlemi yapılıyor. Çocuklarda de romatolojik hastalıklar görülebilir ve bu hastalıkların çoğunluğu genetik müteaddi tür.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yener, Türkiye’birlikte bildirme sık tanıdık hastalıkların Ailevi Akdeniz Ateşi, PFAPA ve Juvenil İdyopatik Artrit olduğunu belirtti.

Otoinflamatuar hastalıklar, Sistemik Lupus Eritematosus, Henoch Schönlein Purpurası, Poliarteritis nodosanın de çocuklarda tanıdık değişik romatizmal hastalıklar olduğunun altını çizen Yener, “Er teşhis ve tedavi edilmemesi halinde bu emraz çocuklarda sürekli hasarlara etken kabil. Bu nedenle ağır ezgi adına izleme edilmesi gereken hastalıklardır.” ifadelerini kullandı.

Bu sorunların hem aileye ve kâmil hayatta çocuğa manevi angarya hem bile devlete yavaş maddi yüke kat açtığını nâkil Uzm. Dr. Gülçin Otar Yener, şu bilgileri verdi:

“Ailesel Akdeniz Ateşi, çocukluk çağında başlayan tekrarlayan, birbirine mümasil, nedeni bulunamayan, yüksek ateşe eşlik eden us ağrısı, göğüs ağrısı veya mafsal ağrısı ile kabarık atakları görülür. Akın sıklıkları aylık periyodlar halinde peki. Atak sırasında bakılan kanda CRP kabilinden iltihap belirteçlerinde kilitsiz küreksiz yükseklik tamam. Bu ataklar 3-4 günde düzelir. Genetik bire bir hastalık olup ailede benzer öyküde şahıslar tür. Jüvenil idiyopatik artrit üstelik çocukluk çağında görülen kronik romatizma hastalığıdır. 6 haftayı aşan nedeni bilinmeyen, eklemden şişkin, balkı, debi kısıtlılığıyla birlikte hele sabahları yataktan kalkmada tartı, topallama şeklinde görülür. Ayrıca belen, ökçe ağrısı ve gözde üveit kadar bulgular dahi türlü. Eklem şişliği birlikte uzamış erdemli ateşe zevcelik eden gövdedeki viran, ihtisas zarında hazır para toplanmasıyla gelişigüzel görülebilir. PFAPA, keder 2-8 hafta aralıklarıyla olup eşlik eden boğazda kriptik tonsillit, kavşak zarfında aft şeklinde yaralar, boyunda lenf bezlerinin şişmesi şeklindedir. Kırıcı olmadığı dönemde şikayet olamaz. Biberli döneminde CRP gibi yangı belirteçlerinde yükseklik peki.”

Yener, tahaccüm ağrısına ilişkin yerine de, “3-8 yaşları beyninde çocukta akşama makul etkinlik sonrası bacaklarda ağrılar ortaya çıkabilir. Eklemde şişik yoktur. Çocuğun dokunaklı, kap döküntüsü, tün terlemesi, halsizlik üzere yakınmaları yoktur. Akşam bacaklarını ovunca yahut cılız ayrımsız veca kesiciyle geçer. Uykudan uyandıracak büyüklüğünde keder değildir. Fakat öncesinde katiyetle sistemik taharri, görüntüleme ve nefes tetkikleri ile duruma göre değerlendirilmeli gayrı nedenler nasıl ekarte edilmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: