Yazılımda 58 bilyon dolarlık bakım ihracatı

Iye İhracatçı Birliği’nin karı sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda YABİSAK-Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Biriktirme Derneği Umumi Heyet Başkanı Dr. Faruk Güler, “Sayısal Tahavvül ve dördüncü endüstri devrimi, tüketici alışkanlıklarını, nişane ve hizmetler başta tevessül etmek amacıyla eksiksiz değerler zincirini değme güzeşte çağ küsurat hızda değiştirdiği kabilinden, rekabetin kurallarını de baştan yazıyor. Görüyoruz ki sayısal tahavvül, çağımızda her anlamda anne hareket ve önemli aynı bahis haline gelmiş durumda. Yaşanan bu iri dönüşümün özünde inovasyon, eskimemiş iş modelleri ve uygulayım bilimi olmakla gelişigüzel, yekpare bu etkileşimin merkezinde yazılım tabanlı rekabetçi kazanım düzlük alıyor” açıklamasını yaptı.

Dünyanın sunu büyük 10 şirketinin 5’i yazılım odaklı

Güler 2000’dahi, etraf değeri sunu yüksek toptan şirketler beyninde çıktı yer yağı, ilaç, para ve buna analog farklı sektörlerde düzlük kayran şirketler öne çıkarken, evvel onda vakit kaybetmeden aynı uygulayım bilimi şirketi Microsoft’un bulunduğunu anımsattı ve ekledi:

Günümüzde ise dünyanın bildirme iri 10 şirketinin yedisi teknoloji firmalarından oluşuyor (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Facebook, Alibaba ve Tencent). Bu devler incelendiğinde beşi neredeyse ağız ağıza yazılım odaklı iken, üç firmanın ise yakaladığı kompetitif üstünlükte yazılımın kritik öneme erbap olduğunu görüyoruz. Mevki olarak detaylı yıllardır artarak bitmeme eden teknokent yatırımları, Ar-Ge, inovasyon teşvikleri ve özel sektör startup aksiyon birlikleri ile büyüyen bir girişimcilik ekosistemine sahibiz.

‘Global yazılım ekosisteminde türe ettiğimiz payı alabilmiş değiliz’

Faruk Güler, “Fakat toptan yazılım ekosisteminde doğruluk ettiğimiz payı henüz alabilmiş durumda değiliz. Bugün burada toplanmamızın dahi nedeni olan; aracısız bilişime odaklanmış bindi ve teşviklerle, yazılım ekosisteminin perçinlemek üzere konkre adımlar atıldığını iletilmek berenarı atılganlık vericidir. Yazılım ekosisteminin gelişmesine müteveccih atılacak herhangi bir adımın, ülkemizin yazılım yapıt ve hizmet üretiminde elan bilinir olmasına ve ihracatının artmasına yardım sağlayacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Sektörün gerekseme duyduğu aksiyon gücüne erişimi, en elzem sorundur’

2021’mağara başında İzmir’bile, önde gelen kurumlar, şirketler ve üniversiteler ile gelişigüzel bodur adı YABİSAK olan Yazılım ve Enformatik Sanayicileri Kümelenme Derneği’ni kurulduğunu anlatan Güler, şunları kaydetti:

YABİSAK, İzmir’mağara sonuç yıllarda inovasyon, girişimcilik, Ar-Ge ve uran 4.0 alanlarında kaydettiği başarıyı elan de yükseltmek ve kenti yazılım ve enformatik sektöründen evcil ve yabancı firmaların kümelendiği ayrımsız çekim biçim haline lütfetmek amacıyla müesses bir dernektir. YABİSAK adına iş birliği fırsatlarının geliştirilmesi, yetişek ve istihdam olanaklarının artırılması, finansmana ulaşım, arsıulusal pazarlara bakış açısı ve altyapının geliştirilmesi kabilinden birçok başlıkta üyelerimize ve tekmil sektöre hizmet yöneltmek için icraat yürütmekteyiz. Üniversitelerle işbirliği süresince sektöre erişmiş hisse senedi gücü kazandırmaya müteveccih ayrımsız proje üzerinde çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz kim, bu kesim herif odaklı gelişen aynı göz. Sektörün ihtiyaç duyduğu hisse senedi gücüne erişimi, yer vazgeçilmez sorundur.

Bakım ihracatında 10 milyar dolarlık artma

Bakım İhracatçıları Birliği Umumi Sekreteri Fatih Özer, “Umum alt sektörlerimiz desteklerden faydalanıyor. Bakım ihracatımızda 10 bilyon dolarlık artış var. Geçen yıl 58,1 milyar dolarlık hizmet ihracatı gerçekleştirdik. Mevki ekonomisine 25 milyar dolarlık katkı sağladık. Yazılım ve enformatik ihracatı eksiksiz sektörlere bağlanak ediyor” diye konuştu.

‘2021’i yüzdelik 61 büyümeyle 58 bilyon dolarlık ihracatla kapattık’

Bakım İhracatçıları Birliği Yazılım ve Enformatik Komite Komutan Yardımcısı Atak Sertcan, “Hizmet sektörleri stratejik tıpkı düz. 2021 yılını yüzdelik 61 büyümeyle 58 bilyon dolarlık ihracatla kapattık. 25 milyar dolarlık hizmet ticareti dahası vererek mevki ekonomisine nazik yardım sağladık. Hizmet ihracatını iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Yazılım ihracatımız sabık sene yüzdelik 20 artışla 2,5 milyar dolara ulaştı. Önümüzdeki dönemde 15 bilyon dolara yaymak hedefindeyiz. 2025 yılında 110 milyar dolarlık bakım ihracatına algı hedefindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Enformatik Sektörünün Uluslararasılaşması ve E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı

Ticaret Bakanlığı Arsıulusal Bakım Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, “Bakım ihracatında bindi kalemlerini artırdık. Turquality’i rötuşlu ettik. Enformatik sektörüne Türkiye Bilişim Sektörünün Uluslararasılaşması ve e-Turquality Bilişimin Yıldızları başlığında ayrıksı tıpkısı destek mekanizması paketi yaptık. 44 bindi kaleminden oluşuyor” şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan isimler

Tecim Bakanlığı Bilişim Sektörü Destekleri Brifing Toplantısı Türkiye Enformatik Sektörünün Uluslararasılaşması ve E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı detayları, Hizmet İhracatçıları Birliği Umumi Sekreteri Fatih Özer, YABİSAK-Yazılım ve Bilişim Sanayicileri Kümelenme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, Tecim Bakanlığı Arsıulusal Bakım Ticareti Genel Müdürü Emre Orhan Öztelli, Bakım İhracatçıları Birliği Yazılım ve Bilişim Alt Kurul Başkan Yardımcısı Akın Sertcan’ın açım konuşmalarıyla Ege İhracatçı Birliği’nin sülale sahipliğinde yapıldı.

Tecim Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Bilişim, Yazılım, Sayısal ve İletişim Hizmetleri Daire Başkanı Hürol Karlı ise Hizmet Destekleriyle ilgilendiren brifing sunumu yaptı.

Murahhas firmaların yavaş ilgisini calip derinti, teferruatlı süren soru- yanıt oturumunun peşi sıra, uygun tanışma ve networking etkinliği ile bitti.

Yazılım ihracatında maksat büyüdü

HAVELSAN’ın milli yazılımı ilk defa bire bir tatbikatta kullanıldı!

Tecim Bakanlığı’ndan yazılım ve baziçe ihracatına bindi paketi

Türkiye’nin yazılım ekosistemi güçleniyor

SİBERAY’dan ‘fidyeci yazılım’ uyarısı

Share: