“Yılın çırağı” seçilen 14 yaşındaki Samet, zat işini kurmayı hedefliyor

Ticaret Bakanlığınca 35. Cömertlik Haftası kutlamaları kapsamında “yılın çırağı” seçilen Kırşehirli 14 yaşındaki Samet Çakır, mesleğinde ustalığa büyüklüğünde terfian özlük işini kurmayı amaçlıyor.

Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ahilik Haftası Kutlamaları Dürü Yönergesi kapsamında 3 öğrenciyi “ilin çırağı” kendisine valiliğe öneri etti.

Valilikteki asamble yoluyla “ilin çırağı” seçilen Samet Çakırdoğan, ” Türkiye’da yılın çırağı” için Ticaret Bakanlığına önerildi. 81 ilden mevrut teklifler arasında Bakanlıkta yapılan değerlendirmede Şarap, Türkiye’üstelik “yılın çırağı” seçildi.

Kırşehir Badem Pınarı Mesleksel Eğitim Bilimi Merkezi Bobinaj Ruh Bölümü 10’uncu sınıf öğrencisi olan Çakır, mesleğini kılgısal namına öğrenmesi için okulu tarafından 2 yıl önce yönlendirildiği Kılıçözü Uran Sitesi’ndeki bobinaj atölyesinde özveriyle çalışıyor.

Burada ustalarından işini öğrenen ve kazandığı ücretle ailesinin geçimine ulama sağlayıcı Samet Çakır, AA muhabirine, 14 yaşında yılın çırağı seçilmekten mutluluk duyduğunu, amacının kalfa ve ustalık sürecini birlikte başarıyla tamamlayarak zat işini dayamak olduğunu söyledi.

Hem okulda kuramsal vukuf öğrendiğini hem üstelik iş yerinde kılgısal eğitim bilimi aldığını tamlayan Çakır, “Sabahleyin 08.00’de gelip ustalarımı bekliyorum. Onlar geldikten sonraları işe başlıyoruz. Öğrendiğim çığır çokça pir. Bize gelen yanık motorların arızalarını çözüyoruz. Cıvıltı hatasından mı ayrıksı hatalardan mı yandı onu kontrol edip, tamirat ve bakımını yapıyoruz.” dedi.

Ustaları sebebiyle “yılın çırağı” seçildiğini anlatan Çakır, “Onların katkısıyla iz öğreniyorum, kendilerine çok teşekkürname ediyorum. İyi aynı yırtıkça olup mesleğimi doğacak taşıyarak bu dükkanı ustalarımdan devralmak istiyorum. Ahilik ilkelerine bakarak işimi öğrenmeye çabalıyorum ve bu ilkelere göre çalışmaya devam edeceğim.” diye niteleyerek konuştu.

“Bizden işleri devralacak, bu konuda hayali dahi var”

İş yeri sahiplerinden Mehmet Mualla Kayapa birlikte kardeşiyle 17 yıldır ağababa mesleğini sürdürdüklerini dile getirerek, Şarap’ın iki sene geçmiş okulu tarafından kendilerine yönlendirildiğini aktardı.

Samet Çakır’ın haddinden fazla çalışkan şekilde çalıştığını vurgulayan Kayapa, şunları kaydetti:

“İşi öğrenmeye çok arzulu. Tığ dahi elimizden geldiği büyüklüğünde apotr olmaya çalışıyoruz. İnşallah muvaffakiyetli olacak, bizden işleri devralacak. Bu konuda hayali üstelik var. İnşallah gerçekleştirir. Alçak bire bir meydanlık eleman eksikliği var sanayide. Biz da bu alanda uğraş vererek Samet’i Cömertlik ilkeleri çerçevesinde yetiştiriyoruz. O üstelik bu ilkelere bakarak çalışmaya devam edecek. İnşallah muvaffakiyetli bile olacak.”



Share: