Yonga üreticilerinden makine üreticilerine: Ödeme sırası sizde

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi sürecinin soylu erki anlamda birlik dengeleri değiştirmesiyle başlayan çip krizi, alelhusus otomobil üreticilerinin milyonlarca aracın üretimini durdurmasına bozukluk olmuştu. Akıbet iki yıla yayılan krizin serencam bulmaya başlamasıyla birlikte bakir aynı plan devreye giriyor. Buna bakarak, yonga kıtlığını dönüştürmek amacıyla geçer not ‘komuta merkezi’ operasyonları, çevirgeç ihya sürecinin yerleşik tıpkı parçası haline geliyor. Bu durum ise riskleri ve maliyetlerin tıpkı kısmını otomobil üreticilerine yüklüyor.

Otomotiv endüstrisinde köklü uymazlık

Reuters’fecir Jane Lanhee Lee, Sarah Wu ve Kevin Krolicki’nin haberine bakarak, General Motors, Volkswagen ve Ford Motosiklet bünyesinde oluşturulan yeni ekipler, bakir süreçte doğrudan yonga üreticileriyle bölge yapıyor. Nissan Motosiklet ve gayrı otomobil üreticileri ise elan detaylı sipariş taahhütlerini ve henüz faziletli stokları kabul ediyor. Robert Bosch ve Denso kabil büyük tedarikçiler yonga üretimine envestisman yapıyor. GM ve Stellantis, yonga bileşenlerini kaygılanmak amacıyla çip tasarımcılarıyla çalışacaklarını duyuruyor.

Finansgundem.com‘un derlediği bilgilere göre, eksiksiz bu gelişmeler gelişigüzel ele alındığında, bunların araba endüstrisinde anne aynı değişimi piyes ettiği görülüyor. Araba şirketleri ve yonga üreticisi firmaların yöneticileri ve analistler, yeni sürecin daha efdal maliyetler, yonga geliştirmede elan aşkın kullanışlı emek ve yonga tedariklerinde henüz yüksek benzeri öngörülebilirlik karşılığında henüz çok resülmal taahhüdü anlamına geldiğini söylüyor.

13 milyon anahtar üretimden çekildi

Yaşanan krizden evvel, nısıf iletkenleri nail olmak üzere tedarikçilere veya onların tedarikçilerine güvenen araba üreticileri için bu mecmu anlamıyla tıpkı U dönüşüne meni ediyor. Yonga üreticileri üzere ise makine üreticileriyle geliştirdikleri daha mail katılma, araba üreticilerinin çip hazırlık zincirinin kuşkusuz çalıştığına dayalı zihniyet eksikliğine ve akıbet krizin nazik tıpkısı kısmı için maliyet ve riski yüklenme isteksizliği anlamına geliyor.

Otomotiv endüstrisi, tahminlere bakarak 2021 yılının başlangıcından bu yana toptan üretimden 13 milyon aracın çekilmesine hastalık olan maliyetli benzeri süreci atlatıyor görünürken, henüz kalburüstü değişikliklere dahi ahşa atmak zorunda kalacak kabil görünüyor.

Miftah başına sayı farkı yarı iletken içeriği, pandeminin ilk yılından itibaren iki katına çıkarak 2026 yılında büyüklüğünde bin doları aşacak.

Maliyet ve risk paylaşılıyor

Dünyanın genişlik büyük yonga üreticisi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co CEO’su C.C. Wei, çip kıtlığı çaresiz ayrımsız duruma gelene kadar makine endüstrisinden tek yöneticinin kendisini aramadığını söylüyor. Wei, bu alışkanlığın sonuç iki yılda ise kırıldığını belirtiyor.

GlobalFoundries Inc CEO’akarsu Thomas Caulfield ise makine endüstrisinin daha çok milyarlarca dolarlık yonga fabrikaları nesir etme riskini yonga üreticilerine bırakamayacaklarını çokça mebzul anladıklarını söylüyor. Caulfield, “Endüstrinin bir unsurunun endüstrinin hoşgörüsüz kalanı üzere suyu taşımasına müsaade veremezsiniz” diyor.

Ford, çip tedarikini güvence altına ahzetmek üzere GlobalFoundries ile alay malay çalışacağını duyurdu. GlobalFoundries’kap Mike Hogan, bunun kadar elan aşkın anlaşmanın diğer araba üreticileriyle birlikte devam edeceğini belirtiyor.

Yonga ihtiyacı dakikasında artıyor

Teknolojik araştırı ve danışmanlık firması Gartner’a göre çevirici başına ortalama nısıf nâkil içeriği, pandeminin ilk yılından itibaren iki katına çıkarak 2026 yılında büyüklüğünde bin doları aşacak. Elektrikli araçların henüz kalın üretilmesinin bu süreçte oldukça hareketli olduğu akseptans ediliyor. Söz Gelişi, Porsche’nin elektrikli otomobili Taycan’ın 8 binden aşkın çipi bulunuyor. Volkswagen’e göre ise rakamlar on yılın böylecene ikiye üste üçe katlanacak.

Volkswagen Group’tan yarı iletken yönetimi art düzey yöneticisi Berthold Hellenthal, “Yarı nâkil endüstrisinin aynı parçası olduğumuzu anladık. Bundan Sonra yalnız ciddi nısıf nâkil yönetimine adanmış çalışanlarımız var” diyor.

Zat çekirdek çiplerini tasarlayan Tesla’nın bilakis geleneksel makine üreticileri kullanılmamış yatırımlar yaparken eski makine modellerinin üretimini üstelik dengelemek zorunda kalacak.

Yeni satın almalar ihtimal dahilinde

Google, Amazon ve Apple üzere şirketlere alın rekabet etmek zorunda kalacak olan otomobil üreticileri için çip mühendislerini güvenceye almak ve elde sancımak ise rüçhan ancak yumruk olacağa benziyor. Uzmanlar, bu sürecin kullanılmamış satın almalara kere açabileceğini görüşünde.

Silikon Vadisi’nden müşavir Evangelos Simoudis, kendi atom çekirdeği çiplerini tasarlayan Tesla’nın tersine, geleneksel araba üreticilerinin yeni yatırımlar yaparken eski araba modellerinin üretimini dahi dengelemek zorunda kalacaklarını belirtiyor.

Çin Tayvan’ı işgal ederse yonga krizi kapıda

 

ESIR Temsilciler Meclisi yonga yasa tasarısını onayladı

 

ESIR’den yonga sektörüne 280 milyar dolar!

 

Yonga teknolojisine 3 milyar euroluk envestisman

 

Yonga krizi sona mı eriyor?

 

Çip krizini çözecek makro tıpkısı aşama

 

Share: