Yozgat Tarım Odası Başkanı İsmail Güllabi: “Fellah Maliyet Artınca Kazandığı Parayı Esasen Tarlaya Gömdü”

Yozgat’ta hasat döneminin akıbet günleri yaşanırken; üreticiler kullanılmamış sezon amacıyla hazırlıklara başladı. Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Güllabi, küsurat maliyetler nedeniyle üreticinin bu yıl elde ettiği geliri yeni sezon öncesinde yeniden tarlaya gömmek zorunda kaldığını belirterek, “Daim teşrinievvel küçülüyor, küçülmemesi lazım, üreticinin yanında olunması lazım” dedi.

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Cingöz, üreticilerin hasat dönemi ve bakir sezonda yaşaması olası sıkıntılarla ait izah yaptı. Bu mevsim çiftçinin ürününü sattığında gani servet kazandığını düşünmesine karşın maliyetlerin artması zımnında kazandığı parayı yeni sezon öncesinde yeniden tarlasına gömdüğünü belirten Kurnaz, “2021 yılında 5 bin liraya buğday almıştı, 7 bin liraya mazot almıştı, girdi maliyeti bağan olduğu için domuzuna tıpkısı fiyata sattı, dünyalık kazandı” dedi. Güllabi, şöyle devam etti:

“Mazot 24 lira olunca yüzde 300, yüzde 400 maliyet artınca kazandığı parayı yine araziye gömdü. 500 dönüm bir yer eken tıpkısı eş kestirmece hesap ediyorum 500 bin liralık başlamadan tarlaya ansız döktü. Bu durumda çiftçinin durumu ne olacak? Kazandığı parayı gine tarlaya gömdü. 2023 yılında inşallah yağmurlu akman benzeri ortamda beğenilir bile maraba yeniden kazanır, servet kazanır. Amma ego inanıyorum ki 2023 yılında buğdayın 9 bin teklik 10 bin lira olacak. Zira şu dakika güçlükle dışında 5 bin 500- 6 bin lira arasında bulunuyor buğday. Bu üstelik hangi geçmek, yani 2023 yılında Türkiye’de buğday fiyatının bu dolayda olacağını gösteriyor. Bu durumda ekinci lüzumlu istemez kısık.”

“ÇİFTÇİDE BİR GINA ORTAYA ÇIKTI”

Çiftçide ekimini yaptığı ara sıra ürünlerde beklediği fiyatı alamamasından kaynaklı yük yaşaması nedeniyle tıpkı zenginlik halinin ortaya çıktığını ve üretimden uzaklaştığını kaydeden Açıkgöz, şöyle konuştu:

“Türkiye’birlikte kısaca yüzdelik 74 ayçiçeği yağı açığı var dediler, tığ de çiftçimizi yönlendirdik, yaklaşık 200 bin dekar Yozgat’ta gündöndü ektik. Çiftçinin kafasında 12 bin liraya, 13 bin liraya satarım düşüncesi vardı, 8 liraya 9 liraya sattı, çekirdeği. Bu durumda ne yaptı maraba bir bikma ortaya artık. 2023 yılında ego inanıyorum ki kontekst kamer çekirdeği 200 bin dönüm ekilecekti. Bu düşecek 10 bin 12 bin dönüme. Ekildiğinde değerini bilmemiz lazımdı. Daraç dışından geliyor dediler düşman çıkarılıp Avrupa’ya gönderilecek dediler, yağ fabrikaları çekirdeği almayınca bu duruma gelindi.

“ÇİFTÇİDE NOHUT KALMADI”

Üretici harmana bulunduğu nohudu getirdi, 13-14 liralık dediler, şu an 18 teklik. Çiftçide nohut kalmadı. Nohut celebin eline geçti, tüccarın eline geçti. Şu an tüccar üstelik 18 liraya satıyor. Bunu Sayın Şube Genel Müdürü, lazım çekirdeği, belde çekirdeği lüzumlu nohudu icap mercimeği açıklamış olsaydı, aynı fındığı açıkladığı kadar üzümü açıkladığı kabilinden bu fellah ürettiğinden kazanırdı amma bu durumda ekinci ürettiği üründen kazanamadı. Soğan dersen 7 lirayla başladı, şu an 3,5 liralık, kumpir dersen 9 lirayla başladı 4 liralık. Ayrımsız taraftan da tüketicilerimiz var, bunu birlikte yok etmek lazım ama üretim maliyeti donuk.”

“ÇİFTÇİ PANCARDAN ENGEL EDECEK”

Yozgat Tarım Odası Başkanı İsmail Kurnaz, şeker pancarı fiyatının efdal açıklanmasına rağmen çiftçinin bu zaman gine kötülük edeceğini doğacak sürdü. Bitirmiş, açıklamasını şöyle tamamladı:

“Bakın pancar bin 400 lira açıklandı. Ben gene kanıt ediyorum, maraba pancardan engel edecek. Gerekçesi; 150 kilo tezek atacak, 150 kilogram tezek bin 900 liralık, yani yemeden içmeden gübresi. Bu durumda hangi olur? 1,5 ton pancarı gitti. Bizim el ortalamamız 5-6. Demin 2022 yılında 450 kuruşa aldılar pancarı 270 teklik ölçü torbası. Bin 100 liraya artık torbası ama hangi hikmetse ekinci temelinden 450 liradan para aldı. Bu üreticinin hakkıydı, bin 100 liraya imdi imdi, ben işte buna atıyorum 150 lira 200 lira öndelik veriyorum veya fark veriyorum deseydi rençper üşenmezdi. Amma pancar çiftçisini birlikte üşendirdiler. Ha bu durumda hangi oluyor? Daim teşrinievvel küçülüyor, küçülmemesi geçişsiz, üreticinin yanında olunması geçişsiz.”

Share: