Yozgat’ta ilk kez kişniş ekimi yapıldı

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince Boğazlıyan İlçesi Gövdecili köyünde 1.5 dekarlık alana ilk defa kişniş ekimi yapıldı.

Yozgat’ta tıbbi ve hoş kokulu nebat türlerinden olan kişniş bitkisinin deneme ekimi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce ilk defa yapıldı. Boğazlıyan İlçesi Gövdecili köyünde İdris Oğuzhan isimli çiftçiye ilgili 1.5 dekarlık alana ekilen kişnişin Temmuz ayında hasadı gerçekleştirilecek.

Yozgat’ta ayrımlı ürünlerin ekiliş ve üretimini yaygınlaştırmak için tecrübe ve gösteri çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen İl Ekincilik ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, “Kişniş, ülkemizde aşotu, kuzbere kabilinden isimlerle tanıdık bire bir bahar bitkisidir. 30-80 santimetre beyninde boylanabilmekte, çıplak tıpkı otsu tıpkısı bitkidir. kendine has hususi bire bir kokuya sahiptir. Kişniş çiçekleri nektar ve çiçek tozu yönünden varlıklı olduğundan arıları cezp etmektedir. Kişniş yüzdelik 0.3-1.6 oranında uçucu yağ içermektedir. Bu nedenle parfüm ve kozmetik sanayiinde üstelik kullanılabilmektedir. Antrparantez tohumlarında yüzde 30 oranında protein ve yüce miktarda A ve C vitaminleri içermektedir. Kişniş bitkisinin yaprakları analjezik, sakinleştirici, meyveleri acı düşürücü, iştiha açıcı, hazım sitemini aranjör ve gaz giderici, abacı düşürücü ve gereklilik sökücü özelliğe sahiptir. Günümüzde ise tıp, parfüm ve besin sanayinde serbest bire bir kullanım alanına sahiptir ” dedi.

Kişnişin hasadının edebiyat yapıldığını birlikte tamlayan Özkaya, “Kişniş fidelerinin önce büyümesi berenarı yavaştır ve bu nedenle yabancı otlarla rekabeti başlarda çok zayıftır. Bu nedenle, kişniş ekilen arazi ecnebi otlardan adamakıllı musaffa olmalıdır. Kişniş bitkileri ekimden bilahare 90-120 dönme süresince olgunlaşır ve genellikle yaz mevsiminin ortasında hasat edilir. Bu ürünün ekimini çiftçimizle gelişigüzel yaptık. Üretim sezonu süresince bitkinin gelişim süreci inceden inceye izleme edilecek olup hasat döneminde sonuçlar paylaşılacak” şeklinde konuştu. – YOZGAT

Share: