Yozgat’ta Yağışsızlık Endişesi… Prof. Yılmaz: “Ağır Sıklet Aynı Nâr Yok. Toprakta Yeterince Rutubet Var”

Yozgat ile yer illerindeki kuraklık çiftçileri endişelendirdi. Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmayan, “Haddinden Fazla güç tıpkı hınç bulunmayan. Zira bizim üzere bu mevsimde koca olan yer altında nemin olması ve kökün gelişmesi, kökün derinlere akıllıcasına uzamasının sağlanabilmesidir. Yer üstü aksamının çokça üstelik acul büyümesini bu zaman üzere istemiyoruz. Zira çokça aceleci büyürse zaten muhtemel ati soğuklardan engel görür dondan zarar görür. Şu dakika itibariyle soy gelişimi amacıyla toprakta yeterince rutubet var” dedi.

Yozgat ve kasaba illerinde bire bir süredir albeni sıcaklıklarının sezon normallerinin üstünde seyretmesi, muhtemel yağışların ayrımsız çeşit gelmemesi çiftçileri endişelendirdi. Mevsim normallerinin çok altındaki yağış nedeniyle çiftçilerde yağışsızlık endişesi başladı. Yağışların olmaması nedeniyle ekilen rüşvet ve buğdayın çimlenemediği ileri sürüldü.

“SICAKLIK DÜŞÜK OLDUĞU İÇİN BİTKİNİN KAYIRICI AKSAMI DEĞİL KÖKLERİ BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR”

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Tarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Yılmaz; ekili ekincilik alanlarını gezip, toprağın nemini, bitkinin gelişimini inceledi. Yılmaz incelemeleri esnasında toprağın nemini arama etti ve şu bilgileri paylaştı:

“Böyle sıktığımız zaman çamur olabiliyor. Yeterince toprakta rutubet var amma bir hepatit üstelik var, bu normal. Yalım düşük olduğu amacıyla bitkinin dal aksamı değil kökleri büyümeye bitmeme ediyor. Biz bile cemi bunu istiyoruz. Şu mevsimde bitkinin imdi köklerinin gelişmesini, köklerinin derine akilane gitmesini istiyoruz. Yukarıya akla yatkın büyümesini istemiyoruz. Hakeza adeta bir askerin sipere yatması kadar öyle düşünün hakeza sipere yatıyor, kendini gizliyor. Yerey üstündeki düşük sıcaklıklardan kendini koruyor. Bu çokça mefkûre aynı öz, istediğimiz tıpkı bina. Nedeniyle bitkiler bu dönemde yer üstü serin olduğu için yerey altında. Rutubet dahi var, kuraklık filan diyoruz amma ona yetecek büyüklüğünde nem var. Toprakaltı asıl aksamının kök kısmının gelişebilmesi üzere yeterince rutubet var. Zımnında şu anda usul derine doğru peyderpey gelişiyor. Elan bilahare yer üstü aksamı sıcaklıklar arttığı antlaşma yukarıya akıllıca gelişecek.”

Prof. Dr. Yılmayan, “Kökçük” adı sunulan bitkinin köklerinin geliştiğini hatırlatarak, “Toprak üstündeki yeşil aksamın uzunluğuna ayrımsız birlikte toprak altındaki uzunluğuna bakın. Hangisi etraflı, yer altındaki daha etraflı, işte bunu istiyoruz. Gitgide böyle derine akıllıca uzanmasını, köklerin da uzamasını, ikbal ettiğimiz şey bile budur. Bundan ahir dönemde kökleri aşağıya akıllıca daha çok gitsin, elan derine gitsin, elan çoğalsın, ileride karşılaşabileceği kuraklıktan elan az etkilensin. Bu tipik bire bir buğday… Tıpkısı buğday başlangıçta hakeza 3 tane soy verir. Rüşvet 5 devam gerçeklik verir” diye konuştu.

“ÇOK CİDDİ BİR TEHLİKE NAMEVCUT”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz, mezru tarım alanlarında yaptığı incelemelerin peşi sıra yaptığı değerlendirmede ise, toprağın şu an amacıyla nemli olduğunu, önümüzdeki günlerde yağışların düşmesiyle nebat gelişiminin elan de artabileceğini söyledi. İç Anadolu Bölgesinde, alelhusus Yozgat’ta, orta kademeli bir susuzluk yaşandığına özen çekici Yılmayan, şunları anlattı:

“Olması gereken yağışlar, olması gereken yağışlı zaman sayısı mufassal yıllar ortalamasına göre bir çökme var. Ancak kışlık ekimler yapıldı, özellikle hububat ekimleri yapıldı. Şu an itibariyle bir anda hemencek çoğu yerde tek yapraklı dönemde bitkilerimiz. Belki ideal anlamda kardeşlenmenin birkaç 4-5 yapraklı döneme intikal olmasını bekliyorduk ama şu an itibariyle yegâne yapraklı dönemde. Çok alçak benzeri nâr namevcut. Çünkü bizim amacıyla bu mevsimde koskocaman olan yer altında nemin olması ve kökün gelişmesi, kökün derinlere doğru uzamasının sağlanabilmesidir. Yer üstü aksamının çokça da acul büyümesini bu mevsim amacıyla istemiyoruz. Zira çokça acul büyürse doğrusu olası gelecek soğuklardan beis görür dondan uymazlık görür. Şu dakika itibariyle cins gelişimi amacıyla toprakta yeterince nem var.

“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE YETERİNCE KAR EVET DE YAĞIŞ ALAMAZSAK O ANTLAŞMA BİR TEHLİKEDEN HEZEL EDEBİLİRİZ”

Önümüzdeki günlerde yeterince kar evet bile yağış alamazsak o zaman bire bir tehlikeden meze edebiliriz. Şu dakika itibariyle toprakta yeterince nem var. Asıl gelişimi için uygun düzlem var. Toprak üstü aksamı ağırbaşlı gelişiyor, bu normal. Sadece elbette kar yağmaz ve ondan bilahare hakeza küşade benzeri satıh haddinden fazla kaba soğukların olduğu nem oranı çok bağan olduğu bire bir periyot gelirse o zaman soğuktan uymazlık görme ile karşılaşabiliriz. Zira köklerin çok derine gidememesi ya üstelik arazi üstü aksamının yeterince gönen bulunmamasından ufuk gelişmemesi bizi hakeza tıpkısı zarara taşıyabilir. Amma dediğim üzere biz uzun yıllar ortalamasına baktığımızda familya ayından ümitliyiz, inşallah yeterince kar ve yağış alır ve böyle bire bir tehlikeden bahsetmeniz.

“EKİMLER GECİKMİŞ, ÇIKIŞLAR GECİKMİŞ”

Bitki gelişimi açısından yeterince gerçek gelişemez, yeterince nebat toprağın derinlerinde suyu nevale maddesini alamazsa benzeri gerileme evet. Alelhusus üstelik tabii hem kuraklıktan beis görüp, zerrin kıvrımlar meydana gelebilir, ya de kuraklıktan kötülük görür. Soğuk eyyam yani zayıf ve sevimsiz günlerde karşılaşırsa tuman zararlarıyla fizyolojik zararla karşılaşabiliriz. Evet, bunlar muhtemel tehditler. Şu zaman itibariyle haddinden fazla ağırbaşlı bir kızdırma bulunmayan. Ekimler gecikmiş çıkışlar gecikmiş. Bundan çevre üstelik tığ hep şurası nakletmek istiyoruz; Az Buçuk elan teşrinievvel zamanını bahis düz çalışmalar, az buçuk henüz geç ilk teşrin evet dahi bu mevsimlere akla yatkın garip arayışlarına ekincilik camiasının ekincilik bilimleriyle uğraşan uzmanların vakar verilmesi gerekiyor. Agronomik çalışmaları az buçuk daha yoğunlaşmamız gerektiğini bu şeyden görüyoruz.”

GEÇEN SENE BU ZAMANLAR YARIM METRE BİR KAR VARDI

Bölge çiftçilerinden İlhami Karameşe, “Sabik yıla bakarak karımız yağmursuz, it canlı olmadı. Sabik sene bu zamanlar nakıs metre bire bir karımız vardı, bu sene namevcut. Şu anda endişeliyiz az buçuk bile. Gene birlikte Allah’tan ümit kesilmez. Ümit ediyoruz ki yani baran ve karımız artağan evet inşallah. 2023 yılında ongun benzeri ürün elde ederiz. Çiftçinin emeği boşa gitmez. Süt-matbu hangi kadar olsa de pahalı… Bilmiyoruz işte ebat bu yani” ifadelerini kullandı.

“TARLAMIZI YAVAŞ YAVAŞ SÜRMEYE BAŞLADIK”

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyretmesini fırsat bilip, tarlasını sürmeye başlayan maraba Mehmet Canbolat birlikte, “Toprak sürmeye başladım, normalde şartlarında burada eksik metre kar olması gerekirken ilkbahar havası yaşıyoruz. Tığ dahi bu bahar havasını az buçuk değerlendirelim dedik, tarlayı sürmeye geldik. Tarlamızı adim adim sürmeye başladık. Normalde kar yağsın henüz iyiydi. Şu zaman ağırlık. Güzeşte yıl burada fire metre bir metre kar vardı, şu an tek husus yok. Gördüğünüz gibi havada güneşli. Alışılagelen sezon şartlarında çok farklı… Kar olmazsa mahsulün verimi düşer, çapraz akarsu kaynaklarımız düşer” şeklinde konuştu.

Share: