Ziraat Fakültesi kabil ortaöğretim: Hem öğreniyorlar hem da kazanıyorlar

Ziraat Fakültesi gibi lise: Hem öğreniyorlar hem de kazanıyorlar

Sivas’ın Suşehri ilçesinde lisede yetişek ve öğretim alan öğrenciler mütekâmil limon bahçesi teknolojisiyle hem öğrenip hem üretip hem bile dirimlik elde ediyorlar

SİVAS – Sivas’ın Suşehri ilçesinde lisede terbiye ve talim düz öğrenciler gelişmiş merdiven teknolojisiyle hem öğrenip hem üretip hem üstelik dirimsel elde ediyorlar.

Sivas’ın Suşehri İlçesinde Sezai Karakoç Mesleki ve Ustalık Rum Lisesi Tarım Bölümü öğrencileri, okula ilgilendiren seralarda modern tekniklerle göveri üretimi yapıyor. Ümranlı tavhane teknolojisiyle eğitim bilimi gören öğrenciler kendilerini geleceğin ekincilik mühendisleri olarak görüyor.

Okula ilgili uygulama serasında, ser sulamasındaki Hidroponik herkes sebebiyle ürünler hastalıklardan korunuyor. Mavera yandan serada bulunan ürünlerin vitaminleri otomasyon sistemi ile taharri edilerek, ürünlerin ihtiyaçlarını elektronik beyin üzerinden tespit ediliyor.

“365 gün sebze yetiştirme şansına sahibiz”

Suşehri Sezai Karakoç Mesleki ve Teknik Küçük Asya Lisesi Müdürü Garaz Doğruyol, yılın gelişigüzel haset serada işaret yetiştire bildiklerinden bahsederek, ” Okulumuzda kâin seramızda Hidroponik bütün ile sebze yetiştiriciliği çalışmaları yapmaktayız. Burada öğrencilerle bu arada iki çalışmamamız var. Birincisi sebze yetiştirme bir ötekisi de otomasyon sistemi. Hidroponik sistemde yer olmadığı üzere ve takkadak akarsu kullanıldığı üzere daha bir iki hastalık barındırmaktadır. Ilişkin aynı alanda 365 dönüş sebze yetiştirme şansına sahibiz. Biz burada şuan kıvırcık koyun sebzesini yetiştirme çalışmalarını yapmaktayız. Tanktan mevrut su bu sistem vasıtasıyla kül sistemi dolaşıyor ve sonraları yine tanka dönüyor. Burada otomasyon çalışmalarımız birlikte var, otomasyon çalışmalarımızda suyun içerisinde yarım yamalak olan elementler, pH spontane namına taharri ediliyor ve kalık olan elementi suyun içerisine katıyoruz. Şayet benzeri çor yahut üstelik seçkin ayıp hissedersek bununla ilişkin ihtiyaçları üstelik otomasyon sistemiyle görüp bilgisayar üzerinden kontrolünü yapabiliyoruz. Seranın hep kontrolü özişler üzerinden uzaktan kontrolle yapılmaktadır. Öğrencilerimiz burada sebzelerin genel durumlarını inceleyip bununla ilişik çalışmalar yapmaktadırlar” dedi.

Hem öğrenip hem dahi kazanıyorlar

Doğruyol, ürünlerden elde edilen gelirin gene öğrencilere döndüğünü belirtip, “Bu seramızda şuan 4 bin sayı kıvırcığımız mevcut, taraf taraftaki serada birlikte tıpkısı şekilde domates ve salatalık üretimi yapmaktayız. Ürünlerimizin kış süresince sonsuz devam edecek ve 45-50 dönem içerisinde satışa hazır ağıl gelecek. Bu ürünler satılacak ve namına bakir mahsulat alınacak, daim yenileme olacak. Sivas Valiliğinin ve Milli Yetişek müdürlüğümüzün düzenlediği ‘ Hedef’ projesi çerçevesinde de öğrencilerle beraber burada istihsal yapmaktayız. Saf üretim sonucunda öğrencilerle beraber burada ürettiğimizi pazarlayıp, kazanılan ücretleri yeniden öğrencilere döndürmekteyiz” diyerek konuştu.

Share: