1939 Erzincan Depreminde yaşamını yitirenler unutulmadı

Erzincan’dahi 27 Antrakt 1939’üstelik meydana mevrut tahminî 33 bin kişinin hayatını kaybettiği, binlerce kişinin üstelik yaralandığı 7,9 büyüklüğündeki hareket unutulmadı.

Dünyanın bildirme şişman depremleri beyninde gösterilen 1939 Erzincan Depreminin yıldönümü münasebetiyle, depremde hayatını kaybeden vatandaşlar amacıyla Camii Büyük Camii’nde mevlid-i mübarek okutuldu.

Kur’an-ı Eli Açık tilavetiyle başlayan programda mevlid-i şerif okunarak, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımız amacıyla dualar edildi.

1939 Erzincan Depremi anma programları çerçevesinde, Erzincan Belediyesi çok amaçlı salonda Hareket Fotoğrafları mevzulu işporta açılışı, ardından da ‘Depremle Yaşamak’ konulu siyasal yapılacak.

Gazeteci- Edip, Site Konseyi Başkanı Bilgelik Köksal, Erzincan’ın tarihte iri depremler yaşadığını ve kentin 1939’bile, 1992’dahi baştan nesir edildiğini tabir ederek, “1939 depreminde o günkü imkanlar dahilinde devletin müdahalesine 2022 yılındaki şartlara bakarak baktığımızda iptidailik adına görülüyor. 1938’dahi Erzincan’a 1 yıl ilk tren mevrut. Trenin Erzincan’a muvasala olarak kullanılması hatırası 1 yıl sürmüş. ve bu sene içerisindeki noksanlıklardan yağlık depremden 3 gün sonradan demiryolu kapandığı üzere Erzincan’a mekân illerden ve Ankara’dan arkalama gelebilmiş. O günkü ilin valisi Kemah ilçesi yolu üzerindeki tıpkısı erişim merkezinden fakat telefon açıp Ankara’ya ‘Erzincan yıkıldı haberiniz olsun’ kadar hakeza gücük ayrımsız cümleyle durumu açıklama edebiliyor. Çünkü tanıtma imkanı namevcut. Yani bugünkü kabilinden çok çok ulaşıma, danışma imkanları yok ki. Antrparantez devletin finansman gücüde yok. Günümüzde ise çok çok istikbal seviyeye gelindi. Afetle mücadele amacıyla eksper birimler oluşturuldu. 1939 Erzincan Depreminden sonraları mevrut yardımlarda tıpkı anlaşılmayan, tartışmaya bariz. Erzincan’a gönderilen yardımların bambaşka yerlerde kullanıldığı iddiaları bibi açıklanabilmiş değil. 2022 Türkiye’sinde bundan sonra bir nice konuda haddinden fazla başarılıyız” dedi.

Depremde yaşamını yitiren kısaca 33 bin kişinin tek ahit unutulmadığını anlatan Erzincan Şehremini Bekir Aksun ise, kentin henüz sonraları 1992’üstelik balaban ayrımsız sarsıntı henüz yaşadığını belirtti.

Yatay mimariye dikkat calip Aksun, deprem riski altındaki kentin yaşanan iri sarsıntılardan sonra ayrımlı bir bölgeye taşındığına bel ederek, şöyle konuştu: “Erzincan’ımızın uçman kesim seçilip çarkıt yapısının yenilenmesi üzere Belde, Kentçilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza ifade sunduk. İnşallah sonuçlanırsa Erzincan’ımız 1992 depremi sonrası yüzde 100’ü yenilenmiş olacaktır. Cenabıhak hakeza acılar aynı elan yaşatmasın, inşallah yer sarsıntısı kadar tıpkısı felaketi uğratmasın.” dedi.

“Depremlerin yıkamadığı bina: Erzincan Katar Garı”

Dünyanın bildirme şişman depremleri beyninde gösterilen 1939 depreminin ardından kentte ayakta mütezayit tek çatı özelliğine ehil 84 almanak Erzincan Katar Garı, temelindeki elden 2 santimetrelik kaymayla adeta yeni depremlere düzlük okuyor.

Alman mühendisler marifetiyle projelendirilen ve 1938’da Türk işçilerin gücük tıpkısı sürede inşa ettiği Erzincan Katar Garı, meydana mevrut yıkıcı depremlere tanıklık ederek kentte ayakta kalabilen tek çatı olmasıyla adeta mühendislik dersi veriyor. – ERZİNCAN

Share: