5 çocuğun öldüğü servis kazasında asude başlayan mahkeme sakim bitti

Afyonkarahisar’üstelik 5 çocuğun ölümü ile sonuçlanan servis kazasının görülen duruşmasında sanıklardan 4 kamu görevlisi ifadelerinde, ‘evrakları bulunmayan edin’ denildiği iddiasında birbirlerini suçlarken, mahkeme bitiminde ise tutuklu şoförün yakınının ‘hak istiyoruz’ sözleri sonrası düzlem bir anda gerildi. Ölen ve yaralanan çocukların aileleri ile tutuklu sanığın yakınları arasında ağız dalaşı yaşanırken, olay acar kuvvetin araya girmesiyle büyümeden sonuç buldu.

11 Teşrinievvel 2021’üstelik İscehisar ilçesi Çatağıl köyünde, öğrencileri taşıyan ekol servisi kontrolden çıkarak el kenarındaki ormanlık alana dalmış, olayda ikiye bölünen servis aracında öğrenciler İsmail Işaret (11), Melisa Demirel (14), Kanayaklı Iz (14), Teslime Yayın (13) ve Damla Duran (11) hayatını kaybederken, Rana Işaret (12), Melik Yegâne (16), Musa Eser (10) ve Baran Duran (11) ise yaralanmıştı.

Kazanın ardından 1. Ağırbaşlı Ukubet Mahkemesinde açılan ‘görevi kötüye temizlemek, kusurlu ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçlaması ile açılan davanın duruşmasına bitmeme edildi. Duruşmaya ölen ve yaralanan çocukların aileleri 20 hayat adına mağdur ön ad ile katıldı. Duruşmaya vakfedilmiş sanık servis şoförü Adalettin Ş. ile tutuksuz sanıklardan dönemin İscehisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Turgut K., Bindi Hizmetleri Ofis Müdürü Mehmet Ş., benzeri birimde vazifeli memur Ateşin Ö., o bölüm çocukların eğitim bilimi gördüğü okulun müdürü Gülşen Ö. ile firma sahibi İsmail D.’nin avukatı da yerini aldı.

Mahkeme heyeti sanıkların ‘itibar’ gerekçesi ile istediği talebi reddetti

Duruşmanın başlangıcında sanık avukatlarının amme görevlilerinin itibarları göz önüne alınarak, davanın medyaya lanse edilmesi değerlendirilerek İscehisar Esas Ahbaplık Mahkemesinde görülmesi talebi, duruşma heyeti yoluyla sanıkların dosyalarının ayrılmasının ana dosya üzerinde verilecek kararı etkileyeceğinden periferi reddedildi.

“Tığ de kıygın olduk”

Sorun sanıklarından dönemin İscehisar Milli Terbiye Müdürü tutuklanmadan maznun Turgut K., ihaleyi kayran firma sahibi ve servisi eden şoförleri tanımadığını kaydederek, tenkis işini Bindi Hizmetleri Idarehane Müdürü Mehmet Ş. ile Ateşin Ö.’nün yaptığını anlatım etti. Turgut K., “Biz üstelik kıygın olduk, onlar bizim birlikte çocuklarımızdı. Kaza öncesi bölgedeki ekol kapandığından dolayı ben velilere çocukların Günü Geçmiş ilçesindeki YİBO’ya yerleştirilmesi önerisinde bulundum fakat onlar bunu çocuklarından ayrı kalacakları gerekçesi ile reddetti. Bu yüzden bölgede taşımalı eğitim bilimi yapıldı. Kazada ihmalim ve kusurum yoktur” dedi.

“Servisi şikayet ettiğimizde jandarmadan belde S plakalı servis geliyordu, beş altı gün bilahare diğer (kaza işleyen) anahtar geliyordu”

Ölen çocukların yakınlarının ‘servis aracının aceleci gittiğini size söyledik’ demesi üstüne Turgut K. ise ‘ben şahsı tanımıyorum’ yanıtını verdi.

Mağdurlardan Hanife Yegâne, söz aldığı duruşmada nefes dondurucu tıpkı iddiayı gündeme getirerek, “Servisi şikayet ettiğimizde jandarmadan dolayı S plakalı servis geliyordu, beş altı çağ sonradan ayrıksı (kaymakamlık özne) açar geliyordu” dedi. Biricik’in sözlerinin arkası sıra mahkeme salonunda tıpkısı müddet ezilmişlik hakim oldu.

“Ilçe yapan aracın bizde onayı yoktur”

Başka tutuksuz sanıklardan Bindi Hizmetleri Yazıhane Müdürü Mehmet Ş., İscehisar Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 11 okul ve 58 eşkâl için transfer ihalesi yaptıklarını fakat kazanın meydana geldiği Çatağıl bölgesinin ihalesine kimsenin girmediğini dile getirdi. Mehmet Ş., bunun konusunda İsmail D. ile görüştüklerini ve doğrudan gerçekleştirme aracılığıyla namına ihaleyi verdiklerini tabir etti. Mehmet Ş., “Aracın tam olup olmadığı üzerine tenkis sonrası denetleme yapıldı. Ancak ihale verilen komütatör dışında ayrıksı aynı aracın kullanıldığı yönünde bize okuldan seçkin vukuf verilmedi. Yani bambaşka bire bir aracın kullandığı yönünde rastgele işlem uygulanmadı. Ilçe yapan aracın bizde onayı yoktur, bizim sistemimizde servis onayı almamıştır” dedi.

“Evrakları kamuflaj için gitmedim”

Kazanın olduğu dönemde okul müdürü olan öğretmen Gülşen Ö. ise namına münakasa sonrası çevirgeç plakası ve şoförü ile ilgilendiren elektronik ve fiziksel ortamda vukuf gelmediğini savundu. Okula 3 aracın servis yaptığını dile getiren Gülşen Ö., “Ilçe olayının ardından morgdan çıktıktan sonra Ateşin Ö. beni telefonla aradı ve ‘bizdeki evrakları imha ettim, sen üstelik et’ dedi. Ben birlikte ‘tamam’ dedim. Fakat sonrasında jandarmaya bendeki yani kaza işleyen servis aracının puantajını tuttuğum belgeleri konfirmasyon ettim. Evrakları kamuflaj yoluna gitmedim. Benim rastgele taharri yükümlülüğüm bulunmayan. Servis aracında inanma kemeri olup olmadığına dikkat etmedim. Kazaya karışan açar plakası ihalede yer almamasına karşın benim tarafımdan doldurulan puantajlarda vardı” diye niteleyerek konuştu.

“Ego evraklar hatalıysa düzeltin dedim”

‘Evrakları yok et’ iddiasının yöneltildiği Ateşin Ö. ise iddiayı reddetti. Kendisinin Milli Terbiye Müdürlüğünde vazifeli olduğunu ve hangi fariza verilirse onu yaptığını tamlayan Coşkun Ö., “Ben evraklar hatalıysa düzeltin dedim, imha edin demedim. Ben karar merci değilim. Bana mevrut şifahen şikayetleri da üstlerime ilettim” dedi.

Duruşma, duruşma heyeti aracılığıyla 30 Aile 2023 tarihine ertelendi.

Duruşma bitiminde yüklülük

Duruşma bitiminin arkası sıra ölen ve yaralanan çocukların aileleri ile davanın yegâne mevkuf sanığı çoban Adalettin Ş.’nin yakınları arasında gerilim yaşandı. Tarafların birbirleri ile erdemli sesli tartıştığı olayda Adalettin Ş.’nin yakınları ‘biz adalet istiyoruz’ deyince bir anda düzlem gerildi. Çocukların yakınları ‘peki bizim doğruluk ne olacak’ diyerek eşit verdi. Yaşanan tartışmaya mahkeme salonu önünde muntazır acara bukağılık polisleri engelleme ederek, olayı büyümeden sonlandırdı. – AFYONKARAHİSAR

Share: