Şevket desteğiyle kurdukları çiftlikten günce 600 litre benzin elde ediyorlar

Sivas’ta besicilik işleyen Şimşek ailesi, Ekincilik ve Rustik Kalkınmayı Sübvansiyon Kurumunun (TKDK) 1 milyon 300 bin teklik atıfet desteğiyle kurduğu benzen sığırcılığı tesisinde günlük 600 litre benzin üretiyor.

İl merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Beypınar köyünde dinamik ve babasının yanı sıra öğrendiği besiciliği teferruatlı yıllar kardeşleriyle tay tay arabası 55 yaşındaki Halil Parıltı, yaklaşık 20 sene ilk babasının vefatından bilahare mesleğini tek başına sürdürmeye değişmeyen verdi.

Kardeşlerinden ayrıldıktan bilahare 18 yıl boyunca kurbanlık hayvan yetiştirmeye bitmeme fail evli ve 3 yavru babası Balkır, 2020’de benzin sığırcılığının daha karlı olduğunu fikren TKDK’nin armağan desteğine başvurdu.

Kısa sürede günlük 600 litre benzin pazarlamaya başladılar

Halil Şimşek, AA muhabirine, doğup büyüdükleri köyde güzeşte yıl TKDK’nin yardım desteğiyle 5 dönüm yer üstüne ahır, samanlık deposu ve benzin sığırcılığına yönelik ekipmanlardan oluşan organizasyon kurduklarını belirtti.

“Şu anda 45 hayvanım var. Bunlardan 30’u süt sığırcılığına müteveccih ve tam kapasiteyle çalışıyorum. Günlük 600 litre süt alıyorum ve Sivas genelinde pazarlamasını yapıyorum.” diyen Şimşek, benzin sığırcılığından ilk bile tarım ve hayvancılıkta devletin türlü desteklerinden yararlandığını anlattı.

Çocuklarının da yardımıyla besiciliği sürdürdüğünü nâkil Şimşek, “Babadan oğula kısaca benzeri asırdır hayvancılıkla uğraştığımız için bana çocuklarım üstelik koruyucu oluyor. Ev boyu bu meslekle uğraşıyoruz. Tahminî 20 senedir de devletin desteğiyle ayakta duruyoruz. Cenabıhak devletimize arızalanma vermesin.” ifadesini kullandı.

Hayvancılık sevgisi bati basınca köyüne döndü

Babasına, hayvanların yemlenmesinden benzin sağımına büyüklüğünde kardeşi ile rastgele konuda yardımcı olduğunu anlatan 32 yaşındaki Osman Şimşek bile “Ben İstanbul Yeni Asır Üniversitesi Radyoloji Bölümü mezunuyum. Henüz evvel hastanede çalıştım amma hayvancılığı o kadar haddinden fazla seviyordum ki mesleğimi bırakıp buraya geldim. Çokça memnunum, çokça adamakıllı dünyalık kazanıyoruz, sütümüz değerini görüyor.” diye niteleyerek konuştu.

TKDK’nin sunduğu imkanı çokça gani değerlendirdiklerini dile getiren 30 yaşındaki Kağan Parıltı dahi eskiden besicilik yaparken ahırda hoppadak kayırıcı gücüyle çalıştıklarını, kurdukları tesiste ise birçok işi makinelerin yaptığını dile getirdi.

Share: