Yozgatlı Ekinci: Çükündür Bu Yıl İyi Allah’a Şükür. 15 Dekar Ektik, 90-100 Titrem Pancar Bekliyoruz

Almanak averaj 1 milyon 750 bin titrem şeker pancarı Türkiye’deki pancar üretiminin yüzdelik 9,97’lik kısmının karşılayan Yozgat’ta çiftçiler bu yılki verimden ümitli. Yozgatlı şeker hastalığı pancarı üreticisi Nevzat İnal, “Pancar bu sene iyi Cenabıhak’a şükür. Suyumuz bile iyiydi. 15 dekar ektik, 90-100 titrem pancar bekliyoruz. Devletimiz da bereketli verdi; bin 450 liralık şeker hastalığı taban fiyatı” dedi.

Geçmiş yıllarda yaptığı erken ekimin peşi sıra nisan kocaoğlan ortalarında yaşanılan don olayından huysuz etkilenince bu yıl çükündür tohumunu tehirli kendisine toprakla buluşturan Yozgat çiftçisi, yağışların de bol gitmesi ile faziletkâr rekolte bekliyor. Yozgat’ın Sorgun ve Boğazlıyan ilçesindeki fabrikalarla birlikte Çorum Şeker Fabrikası’nın ham bap ihtiyacını karşılayan Yozgat çiftçisinin ürettiği pancarın hasadı gücük süre ilk başladı. Yozgat Şeker Fabrikası’nda, 25. Çağ Pancar Hava Kampanyası kapsamında 370 bin titrem pancar alımının yapılacağı kaydedildi. 6 kültür bölge şefliği ve bunlara ilişkin 11 tesellüm merkeziyle çükündür üreticilerine hizmet veren Yozgat Şeker Fabrikası, bu sene 110 köyde 2 bin 200 dikici aracılığıyla 65 bin dekarlık alanda ekilen pancarı alıp işleyecek. Kısaca 370 bin ton pancar işlenerek kısaca 55 bin titrem kristal şeker hastalığı, 16 bin ton melas, 120 bin titrem yaş çükündür posası üretilecek.

“YOZGAT’TA 3 FABRİKA İÇİN ÜRETİM YAPILMAKTADIR”

“Yozgat’ta üç fabrika üzere üretim yapılmaktadır” diyen Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Kürşat Aslan, “Yerköy dediğimiz kavil, Şefaatli ve bazen bölgeler ekim yapmaktadır. Boğazlıyan, Sarıkaya’nın tıpkısı kısmı bile Boğazlıyan Fabrikası’na, Kayseri’ye sınırlı olan fabrikaya ilk teşrin yapmaktadır. Değişik bire bir fabrikamız de Yozgat Şeker Fabrikası’na ilk teşrin yapmaktadır. Bizim tahmini üretimimiz Yozgat’ta 400-500 tonlarda, fabrikanın alacağını öngörüyoruz. Yozgat’ı toplamda baz alırsak bu üç süfli ilkokul fevk aynı milyon 750 bin ton çükündür üretimimiz var. Teşrinievvel işleyen çiftçimiz birlikte 2 bin 300’lerde, rençper üstenme ediyor pancar ekimini. Bu nicelik hemen Yozgat fabrikası üzere” dedi.

“ÜSTLENME ETTİĞİ PANCAR KOTASINI TAMAMLARSA ÇİFTÇİ, ARTI 50 LİRA PRİM VERİLİYOR”

Pancar taban fiyatının bu sene için bin 400 teklik olduğunu nâkil Aslan, “Üstlenme ettiği pancar kotasını tamamlarsa ekinci, fazlalık 50 teklik prim veriliyor. Bununla da kalmıyor elbette, devletimiz bu anlamda çiftçiyi de düşünüyor. Zait şeker hastalığı oranı 16 poların üzerinde çıkarsa, ne büyüklüğünde çıkarsa, tıpkı polar dun yukarı 88 liralık civarına karşılama ediyor. İki polar çıkarsa işte 180-170 kadar neyse, o değişiyor. O şekilde oluyor. Pozitif bire bir da nakliye primi var. Onunla beraber totalde küspesi var bu işin. Çiftçinin eline geçen para bin 700-bin 750 liralık. Bittabi bu, sayı farkı rakamlar. Bu hat geçiyor” diye konuştu.

“15 DEKAR EKTİK, 90-100 TON PANCAR BEKLİYORUZ”

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde şeker hastalığı pancarı üretimi yapan Nevzat İnal de “Pancar bu sene bol Cenabıhak’a şükür. Suyumuz birlikte iyiydi. 15 dekar ektik, 90-100 ton çükündür bekliyoruz. Devletimiz dahi bereketli verdi; bin 450 liralık şeker ayak tabanı fiyatı. İşte şeker oranıyla bin 500’ü bulur inşallah. Cenabıhak çiftçilerimize çok versin. Bekliyoruz” dedi.

Share: