Tarihi Gelibolu Yarımadası “Nazik Galibiyet”mağara 108. yıl dönümüne hazırlanıyor

Şehitleri Yâd Haset ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 108. yıl dönümü dolayısıyla 18 Mart’ta Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda yapılacak törenler için hazırlıklar sürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Düzlük Başkanlığı koordinesindeki ekipler, törenlere kestirmece benzeri hafta kaldığında çalışmaların büyük bölümünü tamamladı.

Restorasyon ve Yapım İşleri Grup Başkanlığı Şehitlikler ve Anıtlar Peyzaj Uygulamaları Koordinatörlüğünce inceden inceye gerçekleştirilen peyzaj düzenlemelerinin birlikte belirlenen aksam yeşillendirilip mesnet temizlendi.

Hisarlık Tepe’de saha kayran yaklaşık 42 metre yüksekliğindeki Çanakkale Şehitler Abidesi’nde, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. sene dönümü zımnında başlatılan bakım, tamirat ve yenileme çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Abide, 18 Mart’taki törenlerde yeni bire bir ana konu olan “Kurtuluşa Revan Sefer” ile konuklarını ağırlayacak. Ziyaretçiler, Abide Rölyef’ten Şüheda Abidesi’ne bu yoldan ulaşacak.

Ayrıca, Abide’nin çevresine Türk bayrağını simgeleyen al ve beyaz zehir renkte 7 bin şakayık, 2 bin gül ve 1500 taflan dikildi. Bezen bitkisi ve ağaçlarla alanın güzelleştirilmesi çalışmalarında binlerce lale, sümbül, servi, erguvan, manolya, ladin, ardıç, porsuk, lavanta, lavantin, gaura, kamelya ve açelya de kullanıldı.

Şehitler Abidesi bölgesi ve Morto Koyu’ndaki helikopter pistlerinin etrafında baş aşağı ve kalkışlarda tehlikeleri gölge etmek amacıyla ajur temizliği, Abide’ye vasıl mütenavip yollarda da el kenarı temizliği gerçekleştirildi.

“Göz bebeğimiz kabilinden koruyoruz”

Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, AA muhabirine, Çanakkale Zaferi’nin sembolü Şüheda Abidesi ve çevresinin Cumhuriyet’in 100. yıl dönümüne özel düzenlemelerle ziyaretçilerin motivasyonunu artıracak tıpkısı ayla geldiğini söyledi.

Ziyaretçilerin Çanakkale Şüheda Abidesi ziyaretinde “Çanakkale ruhu”nu daha kıpırdak hissedeceğine inandıklarını tamlayan Kaşdemir, şöyle devam etti:

“Ince yıllardır ayakta olan bu dev yapı, coğrafyanın, iklimin, katıksız koşulların bazen tahribatına maruz kalmış. Biz hep bu çalışmalarımızı yerinde yaptık. Drenajları, çiçeklendirmesi, giderleri, statikleri, ışıklandırmaları karışma herhangi bir şeyine baktık. Çanakkale Şüheda Abidesi hep o nazik kahramanlarımızın, şehitlerimizin sembolüdür. O şehitliği geçmiş gören herkesin kalbi ayrıksı atmaya, çarpmaya başlar. Esasta Mehmetçik, 18 Mart’ta doğru tıpkısı yengi kazanarak yer iri abideyi kalbimize dikmiştir ama bu abideler, bu anıtlar bile o nazik kahramanlığı unutturmamak ve ati kuşaklara aktarmak amacıyla çokça önemlidir.”

Kaşdemir, Çanakkale’ye gösterilen ilginin yapılan yeni çalışmalarla artacağı kanaatinde olduklarını dile getirdi.

Bu yıl güçlükle içi ve elverişsiz dışından ziyaretçi sayısında nazik artma beklediklerini ifade fail Kaşdemir, “Çanakkale tarihi alanı adeta aynı bariz gelgel müzesi haline geldi, dünyanın yer şanlı yerlerinden biri oldu. Bölgeyi henüz güzel ve daha özel ayrımsız ayla tebliğ etmek üzere çalışıyoruz, koruyup kolluyoruz, buraya gözümüz kadar bakıyoruz. Ayn bebeğimiz kadar koruyoruz. 18 Mart törenlerinde Çanakkale Şehitleri Abidemiz üstelik imdi eskimemiş haliyle ziyarete çıplak ayla mevrut olacak, gelen hep ziyaretçileri selamlayacak.” diyerek konuştu.

Share: