folk müziği sanatçısı Erzincan, 4 yıldır karye köy gezerek ulama geleneğini yaşatıyor

halk müziği sanatçısı Erzincan, 4 yıldır köy köy gezerek bağlama geleneğini yaşatıyor

TUNCELİ Türk folk müziği sanatçısı Erdal Erzincan, saz geleneğini sürmek ve kullanılmamış derlemeleri aktarılma yüzüne çıkartmak üzere 4 yıldır karye karye gezerek gençlerle benzeri araya gelip ulama dersi veriyor.

Türk folk müziği sanatçısı ve saz virtiözü Erdal Erzincan, ilhak geleneğini ati nesillere aktarmak üzere ‘Gezici ulama atölyesi’ ile Tunceli’nin ücra köylerinde gençlerle benzeri araya gelerek ulama geleneğini yaşatmaya çalışıyor. 4 yıl öce Erzurum, Erzincan ve Tunceli’yi içine düzlük gezgin ilhak atölyesini kurup kırsal kesimde bulunan ücra köylerde dallı güllü vatandaşlarla benzeri araya gelmeyi hedefleyen sanatkâr Erzincan, 4 yılda birçok kişiye saz geleneğini aşılarken, benzeri zamanda gittiği bölgelerin derlemelerini da yapmanın gururunu yaşıyor.

4 sene geçmiş Erzurum, Erzincan ve Tunceli bölgesinden 25 öğrenci seçtiklerini belirten Türk halk müziği sanatçısı Erdal Erzincan, “O 25 mektepli ile gelişigüzel kamer aynı köyde buluşup öğüt yapıyoruz. Onun dışında online namına ders yapıyoruz. Ayda benzeri bile tıpkısı köyde buluşup çağ boyu çalışıyoruz. Köy köy gezdiğimiz üzere adını ‘Gezici ulama atölyesi’ koyduk. Burada gezmemizin sebepler haddinden fazla fazla onlardan aynı tanesi her köyün folklorik özelliği var o halk bilimsel özellikleri kaybolmaya beniz tutacak ihtimal 10 yıl sonradan burada yaşlı vatandaşlarımızı göremeyeceğiz. O yaşlılar bizim hafızlarımızdır. O faal hafızları çocuklarımıza aktarmaya çalışıyoruz. Halkımızdan dahi çokça güzel aynı bindi alıyoruz. Onların bize olan güveni ve sevgi meşgul yaklaşımı bizlere cesaret veriyor. Bu çalışmanın bir amacı da farkındalık yapmak. Ülkenin doğusu ile batısı ortada bir fırsat eşitsizliği var bu vesile eşitsizliğine şuncacık parmak kaplamak istiyoruz. İnşallah namına ulaşır” dedi.

Güçlü olan seçme şeyin yaşadığını nâkil Erzincan, “Bu kadar aktif ayrımsız enstrümanı yok etmeye kimsenin gücü yetmez. Modern hayat güçsüz olan herhangi bir şeyi namevcut ediyor ama çağcıl yaşamın gücü bağlamaya yetmez. Hoppadak merkez ve forma değişiyor ama sili kesme. Çoluk Çocuk ve kollar bağlamaya amatör ben 30 yıldır eğitim veriyorum ve ayrımsız eksilme görmüyorum. Bu eğitim artarak devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Share: