Kilis’in asırlık ağaçlarından elde edilen tescilli zeytinyağına ancak dışından kâm

Türkiye’nin yetişkin zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerinden Kilis’te, asırlık ağaçlardan toplanan zeytinlerin yağa dönüşmesinin tekaüt yolculuğu başladı.

Kilis’te üretilen zeytin ve tescilli zeytinyağı, aroması, kendine has tadıyla mutfakların vazgeçilmezleri beyninde saha alıyor.

Yaklaşık 4 milyon ağaçtan dolayı ve sofralık zeytin üretimi yapılan kentte, bu sezon kısaca 10 bin titrem civarında yağ üretilmesi bekleniyor.

Olgunlaşmasının peşi sıra ağaçlardan toplanan zeytinler, kasalara konularak zeytinyağına dönüştürülmek amacıyla fabrikalara getirilip yapraklarından ve peş parçalarından arındırılıyor.

Daha bilahare nakız ve kahır işlemlerinden geçirilen zeytin, kaynak kıvamına getirildikten sonradan yoğrulma ünitesine alınarak presleniyor ve yıkanıyor.

Elde edilen zeytinyağı, filtrelerden geçirilerek krom tanklara alınıp şişelenmeye hazır arkaç getiriliyor.

Yurt dışından birlikte temenni görüyor

Coğrafi meni tescilli lezzetlerden Kilis zeytinyağı, Türkiye’nin beraberinde ev dışından dahi rica görüyor.

Kilis Örgensel Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Polat, AA muhabirine, asırlık ağaçlardan toplanan zeytinin yağa inkılap yolculuğunun başladığını söyledi.

Kilis yağlık zeytininin kuraklığa dayanabilen olduğunu tamlayan Polat, “150-300 almanak ağaçlarımız var. Bu ağaçlara çiftçilerimiz çok güzelce bakıyor. Bu ağaçların düşman henüz nitelikli ve yarayışlı. Yerel ve buğulanmış zeytin ağaçlarının verimi aşkın. Söz Misali 100 kilogram zeytinden 45-50 kilo Kilis zeytinyağı alabiliyoruz. Ürün normalde yüzde 35 ama bazı bölgeler yüzde 50 verebiliyor.” dedi.

Bu yıl zeytinyağında kısaca 10 bin ton rekolte beklediklerini vurgulayan Polat, ürettikleri zeytinyağlarını birinci sınıf şekilde sofralara sunacaklarını aktardı.

Çelik, Kilis Örgensel Zeytin Üreticileri Birliği sebebiyle Kilis zeytini ve zeytinyağının doğruluk ettiği değere ulaştığını tabir ederek, şöyle konuştu:

“Birliğin ve devletin sayesinde Kilis zeytini dünyaya pazarlanıyor, marketlere pazarlanıyor. Bu zeytinyağını Amerika, Okyanus, Şimendifer, Kanada ve ilk kez Almanya’ya ihraç ettik. Bu yıl üstelik nazik bir arzu var. Sunma özellikle İran. İran tahminî bin titrem yağ istiyor. İran’a geçen sene 30 titrem zeytinyağını ihraç ettik, nitelikli ve damak zevkine uygun zeytinyağı olduğunu anladılar. Suriye’dahi yaşanan bağırsak karışıklıklar zımnında İran, Kilis zeytinyağına yöneldi. Kilis zeytinyağı Suriye’dahi üretilen zeytinyağıyla bir aromaya ehil. Onlarla bu sene dahi ittifak etmek üzereyiz. Bu dahi Kilis zeytininin önünü açıyor. Çiftçilerimiz birinci sınıf tıpkısı dünyalık çıkardığı antlaşma biz üstelik tüketiciye yeryüzü birinci sınıf malı götüreceğiz.”

Sabık yıl 100 ton zeytinyağı ihracatı gerçekleştiğine dikkati çekici Polat, bu sene 125 ton zeytinyağı ihraç etmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Polat, Türkiye’üstelik üretilen zeytinyağının yaklaşık yüzdelik 5’inin Kilis’ten karşılandığını dile getirdi.

Share: