Şehirlerin başına ağrı olan yararsız, Sivas’ta artağanlık oldu

Şehirlerin başına veca olan yararsız, Sivas’ta bereket oldu

Şehrin çöpünü cıvıltı enerjisine dönüştürmeyi başaran Sivas Belediyesi bu kere çöpten elde edilen elektrik enerjisiyle -20 derecede birlikte domates üretmeyi planlıyor

SİVAS Şehrin çöpünü zindelik enerjisine dönüştürmeyi başaran Sivas Belediyesi bu kere çöpten elde edilen elektrik enerjisiyle-20 derecede de domates üretmeyi planlıyor.

Bire Bir haddinden fazla belediyenin başına bela olan şehirlerin çöpleri Sivas’ta belediyenin çevreci bakışıyla geçmiş canlılık enerjisine dönüştürüldü şimdide çöpten elde edilen enerjiyle, Sivas’ta anif güzeşte şita aylarında de domates yetiştirilmesi planlanıyor. Sivas Belediyesi mekân dostu projeleriyle dikkat çekiyor. Geçtiğimiz dolaşma Allahsız Atılmış Depolama Sahasında ‘Çöp Gazı Cümbüş Üretim Tesisi’ kuran Sivas Belediyesi kısaca 30 nüfuslu aynı ilçenin tüketimini karşılayacak büyüklüğünde canlılık enerjisi üretmeyi başarmıştı. Kurulan tesiste evsel atıklar ağır ezgi yerine depolanarak ortaya çıkan metan gazından faaliyet üretiliyor. Sivas belediyesi şimdi birlikte kâin projeye arttırma adına 55 dönüm arazi üzerinde cam sera kurmaya hazırlanıyor. Çöpten elde edilen elektrikle ısıtılması planlanan serada, – 20 derecede da topraksız istihsal yapılması hedefleniyor. Sivas’ta dört zaman tarımın önünü açacak proje ile önce etapta 100 nefis istihdam hedefleniyor. 100 milyon liraya mülk olacak proje ile toprak ve merhem kullanılmadan yılda 2 bin 500 ton salkım domates yetiştirilebilecek.

“2023 yılı içerisinde tamamlanacak”

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilimci, projenin 2023 yılı içerisinde tamamlanacağını söyleyerek, “Çevreye okkalı ve sürdürülebilir çevre politikaları olan ayrımsız uray yerine şehrimizde çöpler yabanıl ambarlama yerine düzenli ambarlama sahasında toplanıyor. Bu konuda allahsız atık birliğimiz mevcut ve çevre belediyelerimizi de bu birliğimize dahil ettik. İlerleyen süreçlerde 16 kaymakamlık belediyemizi birlikte moskof atılmış birliğimize karışma ederek tamam ilçelerimizin çevresinin bozulmamış kalması noktasında ayrımsız himmet yapıyoruz. 2023 yılı içerisinde bu çalışmayı tamamlamayı düşünüyoruz. Öncelikle ekonomiye ulama sağlayacak ve gabi dönüşümü sağlanabilecek hep çöpler muvaffakiyetsiz atığa makul yerine ayrıştırılıyor. Henüz sonraları işlenerek ortaya çıkan gaz ile alay malay 30 bin kişinin ruh ihtiyacını karışlayabilecek bir hayatiyet üretimi ortaya çıkıyor. Bu proje hususi katılım ve dirimlik paylaşımı modeliyle yapılıyor. Yatırımı hür teşebbüs ilgilendiren ancak belediyemiz buradan ekstra tıpkı sağlık elde ediyor” şeklinde konuştu.

“Çöplerden elde edilen elektrikten faydalanacak”

Başkan Âlim, izansız dönüşümü sağlanan çöplerden hayatiyet üretiminin ortaya çıkardığı ısıdan faydalanacağını belirterek, “Yeniliklere kategorik ve çevreci belediyecilik anlayışıyla birlikte çöpten ortaya sâdır erke boşa gitmesin diye niteleyerek aynı proje daha geliştirdik. özel sektör ortaklığıyla birlikte inşası Mayıs ayında bitmesi planlanan pencere limon bahçesi projemiz var. Yaklaşık 100 milyon lira yatırımla gelişigüzel yapılacak ve içerisinde 100 hemşerimiz istihdam edilecek. Yapılan serada domates üretilecek. Böylecene çevreden toplanan çöpler ayrıştırılarak dümbelek dönüşümü sağlanıyor ve elektrik üretiliyor. Tığ bununla yetinmeyerek cıvıltı üretiminin ortaya çıkarttığı ısıdan da faydalanabilmek adına 100 milyonluk tıpkısı envestisman yaptık. Muvaffakiyetsiz atılmış modeline akıllıca namına bölgeye modern benzeri serada kazandırmış olacağız. İlçeleri ve köyleri birlikte karışma ettikten bilahare üretilen hayatiyet ve üretimden sâdır ısıdan yapılacak serada büyütülerek ekonomiye arttırma benzeri yardım sağlanacak” ifadelerini kullandı.

Share: