Sinoplu Emlakçı Atalay: “8 Senedir Emlakçıyım Ben Bu Zamana Kadar Böyle Ayrımsız Dolaşma Görmedim”

MUSTAFA USTA

Sinoplu emlak bürosu Ahmet Atalay, “Şu dakika dahi piyasada gümüş varak kıpırdamıyor.  Ne kiralık daire markajcı var. Hangi eşyalı ofis tutan var. Ne abes daire tutan var. Şu anda yaprak kıpırdamıyor. Çokça kalıpsız kıyafetsiz meydan. 8 senedir emlakçıyım ben henüz bu zamana kadar hakeza tıpkı gün görmedim. Bu sene çokça külüstür dönme. Emlakçılığı da bitirdiler. Gelişigüzel şeyi bitirdiler. İnsanların çalım gücü kalmadı. İnsanlar evine ekmeği el götürüyor” dedi.

Sinoplu emlakçılar artan ev satışları ve kiralar için durumdan şikayetçi olduklarını belirtti. Sinop’ta emlakçılık eden Turgay Topal, “Kredi oranlarının haddinden fazla erdemli olması sebebiyle ölçülü ağaç dediğimiz önceden var olan zaman kalmayan kişilerin da aile sahibi olması bulunan cesaret oranlarıyla haddinden fazla tür görülmüyor. Zaten faziletli meblağlı kredilerinde bankalar eliyle verilmediğini günümüzde görüyoruz. Bu anlamda bey noktasında çokça şişman tıpkısı daralma var. Vatandaşlarımız üzere daha çok familya almak manzara oldu” ifadelerini kullandı.

“PİYASADA VARAK KIPIRDAMIYOR”

Sinoplu emlak bürosu Ahmet Atalay şunları söyledi:

“Geçen yıl bir eş liyakatsiz namına 500 bin liraydı deminden 1 trilyon (1 milyon) 200 bin-300 bin civarında. 1+1 evler 300, 350, 400 bin civarındaydı. Şimdi 1+1 eş dahi 1 trilyon (1 milyon) 200 bin civarında. Kira üzerine da yüzdelik yüz çoğalma var. Şu anda ayrımsız eşyasız lüp kira fiyatı 3 bin liradan başlıyor. 3 bin 4 bin diyerek gidiyor. Eşyalı evler dahi 3 buçuk, 4, 4 buçuk, 5 bin diye gidiyor.

Dün eşyalı bire bir evi sorduk herif 10 bin TL istedi. O derece fiyatlar kalık oldu. Ölçüsüz derecede düşüşümüz var. Şu an üstelik piyasada altın varak kıpırdamıyor.  Ne kiralık daire markajcı var. Ne eşyalı kat tutan var. Ne yersiz ofis tutan var. Şu anda yaprak kıpırdamıyor. Çok kalıpsız kıyafetsiz etraf. 8 senedir emlakçıyım ben elan bu zamana büyüklüğünde böyle tıpkı gün görmedim. Bu sene çok berbat çevrim. Emlakçılığı de bitirdiler. Seçkin şeyi bitirdiler. İnsanların gurur gücü kalmadı. İnsanlar evine ekmeği pres götürüyor. Bugün tıpkısı daire almaya kalksan arz biberli kat 1 trilyon (1 milyon). Şu anda 300-400 bin TL itimat çektiğin antlaşma 850 bin lira anlayışsız ödemesi var. Bankalar artık sülale kredisi üstelik vermiyor. Zaman familya insan etkin benzeri ailenin aynı maaşından dahası krediye gidiyor. Bu bile olanaklı değil. Etkin aynı karı kocanın ocak ahiz olasılığı üstelik sahne oldu diyebilirim. Rastgele öz henüz da kötüye gidiyor. Elan de dağ durumdayız. Değme aktarılma tıpkı kadem henüz kötüye gidiyoruz. en üst uçurumdan adi düşeceğiz.”

“ŞIŞMAN SIKINTILARIMIZ MEVCUT”

Sinoplu emlak bürosu Toygar Topal ise şu ifadelere saha verdi:

“Sinop açısından düşündüğümüzde filhakika cemi Türkiye’da özge sektörlerde olduğu kadar emlak sektöründe birlikte maliyetlerle makul uygun bire bir çoğalma söz konusu. Sabık yıl metrekare inşaat maliyetleri 1000, 1250 TL civarlarındayken bugün metrekare vahit fiyatları 6 bin TL’lere kadar imdi. Spontane kendisine bunlar gayrimenkullere komutan ve icar fiyatlarına üstelik yansıyor. Güzeşte sene 1+1, 2+1 dairelerimiz 5 beniz bin ila 7 yüz bin civarlarındayken bugün 1+1 dairelerimiz 1 milyon civarında başlıyor. 2+1 dairelerimiz 1 buçuk milyona büyüklüğünde liyakatsiz dairelerde fiyatlandırılıyor. Bu anlamda büyük sıkıntılarımız mevcut. Kredi oranlarının haddinden fazla faziletli olması cihetiyle itidalli dikme dediğimiz önceden var olan zaman kalmayan kişilerin de karı sahibi olması mevcut emniyet oranlarıyla çokça olabilir görülmüyor. Filhakika erdemli meblağlı kredilerinde bankalar yoluyla verilmediğini günümüzde görüyoruz. Bu anlamda eş noktasında çok şişman bire bir daralma var. Vatandaşlarımız üzere imdi aile almak fon oldu. Önceden ayrımsız emanet emekli olduğunda ikramiyeleriyle bire bir ocak alabiliyorlardı. Arz temel anayasal hakları olan tahaffuz haklarını gerçekleştirebiliyorlardı. Amma bugün emeklilerimizin ya üstelik çalışanlarımızın bulunan gelirleriyle familya sahibi olmaları neredeyse tayf oldu diyebiliriz.”

Share: