Vali Âlim, Gabar Dağı’nda petrol rezervinin keşfedildiği alanda konuştu

Şırnak Valisi Osman Âlim, Gabar Dağı’nda keşfedilen yer yağı rezervine ilişkin, “Açılan 5 kuyu var, 6’ncısı açıldı, üretime geçmedi. 5 bin 300 varil, haddinden fazla efdal granite, yani dizel araçlarda traktöre buradan çıkan petrolü koyduğumuzda direkt çalışabilen petroldür.” dedi.

Vali Bilimci, yanı sıra 23. Güllabi Piyade Parti Komutanı Tümgeneral Halil Soysal ve Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Şike ile petrol arama çalışmalarının yürütüldüğü sahada incelemede bulundu.

Vali Âlim, çalışmalarla ilişik Türkiye Petrolleri Laedri Ortaklığı (TPAO) Toprak Müdürü Mustafa Demir’den bilgelik aldı.

Vali Osman Bilgin ve beraberindekiler, kuyuya ismi verilen Martir Jandarma Astsubay Esame Çevik’in anıtı önünde fotoğraf çektirdi.

Çalışmalar hakkında açıklama fail Âlim, Türkiye’nin gururu TPAO’nun hem denizde hem de karada çokça şişman icraat yürüttüğünü anlattı.

Türkiye’nin en şişman gaz keşfinin Kilyos sahasında yapıldığını nâkil Bilim Adamı, “Çokça şükür kim burada da Türkiye’nin, hatta dünyanın serencam yıllarda arz nazik 10 keşfinden biri yapıldı.” dedi.

“Bura Bayraktar TB2’nin Türkiye’ye kazandırıldığı toprak, yani Özdemir Bayraktar Beyefendi, Allah rahmet eylesin. Akçay Tugayında Bayraktar TB ile ilişkin geliştirme ve düzlük faaliyetlerini yapmıştı.” diyen Bilim Adamı, şöyle bitmeme etti:

“Zaman Sayın Selçuk Bayraktar ve ekibinin yüksek çalışmalarıyla ortaya çıkan Bayraktar TB2, bu bölgede tecrübe faaliyetleri, geliştirme faaliyetleriyle gelişigüzel bu bölgenin güvenliğini sağlayan ve şu anda ülkemizde dal düzeyde düzenlilik ortamını sağlayan çokça yetişkin araçlarından biridir. Hassaten dünyada çokça büyük tıpkısı araç olmuştur. Deminden Bayraktar TB2’den onun geliştiği topraklarda, onun sonucunda, onun sağladığı düzenlilik ortamıyla alay malay çoğaltan etkisiyle düzlük altı kaynakları çıkarıyoruz ve halkımıza çok şişman aynı imkan sağlıyoruz. Ülkemizin parasının ev dışına gitmesinin önüne geçiyoruz.”

“Bizim amacıyla çokça büyük itibar vesilesidir”

Gabar Dağı eteklerinde keşfedilen petrol rezerviyle ilgili değerlendirmelerde mevcut Bilgin, şunları söyledi:

“Açılan 5 kuyu var, 6’ncısı açıldı, üretime geçmedi. 5 bin 300 varil, çokça yüksek granite, yani dizel araçlarda traktöre buradan sâdır petrolü koyduğumuzda doğrudan çalışabilen petroldür. Bu de bizim için çok iri değer vesilesidir. TPAO’nun çokça zer personeli aralıksız demeden çalışıyor. Yalnız arazide istikşaf faaliyetleri değil, ayrımsız zamanda yer bilimsel etütlerle bile Şırnak’ın rastgele yerindeler. Artık Şırnak’ı görüyorsunuz, akıbet dönemde petrolü ile adından söz ediyor. İnşallah ala üretimi yapacağız. Türkiye’nin sunma büyük ala çiftliğini kuracağız. Tarımda adından kortej ettiriyor. Festivalleriyle, kültürüyle, sanatıyla ‘Daha Çok Şırnak’ı izlemeye devam edin.’ diyoruz. Şırnak imdi çok elan aşkın gündemde kalacak. Amma neyle kalacak, mutluluğuyla, huzuruyla, güvenliğiyle, ülkemize kattığı melfuf değerleriyle gündemde kalacak. Özetle bu çalışmalar bu artan hızıyla bitmeme edecek.”

Bölgede 6’ncı kuyunun birlikte yakında faaliyete gireceğini belirten Bilimci, “Gelecek sene çok henüz aşkın kuyuyla üretim miktarını 25 bin varile çıkaracağız. Bu miktarla bölgenin ekonomisi değişecek. İnsanlarımız imdi özgürcesine seçme tip istedikleri faaliyetleri eşiyle, çocuklarıyla burada yapabilecek. Bu alanda takkadak petrolle birlikte petrolün katkısı değil, hayvanlar da burada otlayacak. Kısaca Ankara, İzmir, Antalya ve İstanbul nasıl güvenliyse Gabar birlikte Bestler Dereler, Cudi ve Kato bile bire bir derecede sakıncasız bundan sonra.” ifadelerini kullandı.

Share: