Seyyah biçerdöverciler mülk diyar gezerek hasat yapıyor

Geçimini gezmen biçerdövercilik yaparak kazanan operatörler, site kent gezerek hasat yapıyor.

Tahıl ürünlerinin hasadının başlamasıyla geçimlerini biçerdövercilik yaparak kazanan operatörler ile onlara koruyucu olan işçilerin mesaisi yoğunlaştı.

Batman Ovası’nda 60 bin dönüm alanda yetiştirilen mısırda hasat 100 biçerdöverle sürüyor.

Sabahın er saatlerinde başlayan hasat, akşam saatlerine büyüklüğünde devam ediyor.

Her biçerdöverde iki kişinin görev yaptığı hasatta toplanan mısırlar kamyonlarla taşınıyor.

Batmanlı biçerdöverciler kentin yanında Mardin, Şanlıurfa ve Bitlis’e bile giderek, buğday, arpa ve mısır hasat ediyor.

Batman’üstelik tahminî 100 biçerdöver çalışıyor”

Batman Biçerdöverciler Derneği Başkanı Ahmet Eren, AA muhabirine, kentte akdarı hasadının 5 dönem önce başladığını ve 60 bin dönüm alanda mısır hasadı yapıldığını söyledi.

Ermiş, şunları anlattı:

“Batman’da kestirmece 100 biçerdöver çalışıyor. Her biçerdöverde 2 güç çalışıyor. 100 biçerdöverde 200 kişi istihdam oluyor. Aileleriyle hesapladığımızda 1000 güç bu sektörden paketlemek yiyor. Batman’üstelik çalışıp ikinci eser üzere Mardin ve Şanlıurfa bölgesine gideceğiz.”

Bu yıl verimin çok bereketli olduğunu anlatan Muazzez, çiftçinin yüzünün güldüğünü belirtti.

Ermiş, hasadın sabahtan akşama büyüklüğünde sürdüğünü dile getirerek, “Aynı biçerdöver günde sayı farkı 120 dönüm biçiyor. Biçerdövercilerin dahi yüzü gülüyor.” ifadelerini kullandı.

Biçerdöver operatörü Bünyamin Aziz bile senede 6 ay çalıştıklarını belirterek, geçmiş 3 ay Batman ve Mardin’da buğday hasadı yaptıklarını söyledi.

Daha sonra Batman’dahi mısır hasadına başladıklarını anlatan Ermiş, “Darı hasadında mevsim kısaca 2 kamer sürüyor. Bu mühlik ama bir o büyüklüğünde bile zevkli tıpkı iz.” dedi.



Share: