Bakan Acılı, refakatsiz depremzede çocuklara ilişkin Osmaniye’de açıklamalarda bulundu Açıklaması

Sülale ve Içtimai Hizmetler Bakanı Kükremek Yanık, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin ardından bugüne kadar 1915 refakatsiz çocuğun 1649’unu ailelerine doğrulama ettiklerini bildirdi.

Üzüntülü, Afet Müstacel Içtimai Yardım Ayni Armağan Kabul Deposu’ndaki incelemelerinin peşi sıra yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Osmaniye Azamet Hastanesi’nde otama gören yaralıları ülfet ettiğini belirtti.

Depremde Osmaniye’de 996 kişinin hayatını kaybettiğini ve dirimsel tehlikesi kâin 3 kişinin ağır sıklet bakımda olduğunu tabir fail Acılı, Türkiye’nin çokça vahim benzeri süreçten geçtiğini dile getirdi.

Bölgede otağ ve taşımalık kentlerin kurulmasına ve özge yardımların ulaştırılmasına bitmeme edildiğini hatırlatan Kederli, sarsıntı bölgesinde 4 bin 371 personelin kestirmece 935 bin, depremzedelerin boşaltma edildiği illerde ise 3 bin 870 personelin ise tahminî 450 bin psikososyal destek görüşmesi yaptığını kaydetti.

Yanık, böylecene depremde bölgesinde 8 bin 241 personelin yaklaşık 1 milyon 390 bin ziyaret gerçekleştirdiğini ifade etti.

“Vatandaşlarımıza, vakıflarımıza 1 milyar 222 milyon lira cins aktardık”

Deprem bölgesi ve diğer illerde 84 ayni ödül deposunun bulunduğunu aktaran Acılı, “Yemeden Içmeden Bakanlığımız uhdesinde bu depolarda bugüne büyüklüğünde 17 bin 530 tır ayni yardımı indirmişiz.” dedi.

Yanık, yer sarsıntısı bölgesinde 203 toplumsal market ve ayni yardımlara ulaşmakta gravite çekenler için 10 turist toplumsal marketin bulunduğunu belirterek, şöyle bitmeme etti:

“Bugüne büyüklüğünde 2 milyon 950 bin battaniye, 800 bin akak ve tay, 307 bin elektrikli ısıtıcı, 2 milyon besin kolisi kadar buna benzer 62 kalemde tahminî 57 milyon işaret dağıtmışız. Depremi müteakip 10 ilimize ve iki ilçemize nakdi arkalama kendisine 271 milyon Türk lirası göndermiştik. Süreli paylarla ve mülhak mevkut paylarla bugüne kadar afet kapsamında vatandaşlarımıza, vakıflarımıza mecmu 1 bilyon 222 milyon teklik asıl aktardık.”

“533 buğulu ve 1133 engelli boşaltma edildi”

Bakanlığın bünyesindeki engelli, buğulu, kadın ve yavru hizmetlerinin verildiği kuruluşlardan 533 yaşlı ve 1133 engellinin boşaltma edildiğini kaydeden Üzüntülü, 249 buğulu ve 848 engellinin sıkı ve oteller ile oba ve taşımalık kentlerden değişik illere tahliye edildiğini söyledi.

Kederli, yer sarsıntısı bölgesindeki kadınların rehabilitesi amacıyla iş atölyeleri kurmaya başladıklarını ifade ederek, sakat, buğulanmış, eş ve yavru hizmetlerinin verildiği kuruluşlarda depremde yanık ve birey kaybı yaşanmadığını ve oluşan hasarların giderileceğini vurguladı.

Bakan Izdıraplı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sistemimize mukayyet 1915 refakatsiz çocuğun bugün bakımından 1649’unu ailesine tasdik ettik, hastanede verimsiz el altında takibi yapılan 174, kuruluş bakımına aldığımız 92 çocuğumuz var. 1915 çocuktan kimliği bildik 1837, kimliği adsız 78 çocuk var. Bunların de kimliklendirilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığımızla çalışıyoruz.

Bunların dışında hastanelerde ve başka birimlerde tespitini yaptığımız 318 çocuğumuzun birlikte mevt ettiği bilgisine ulaştık. Halihazırda DNA eşleşmesini sağlamaya çalıştığımız, defni işlenmiş, vahim bakımda tedavisi devam eden çocuklar da var. Bunlarla ait zaruri hizmetlerimizi özge kurum ve kuruluşlarla kesintisiz adına getiriyoruz.”

“Torunlar üzerinden istismar siyasetinin yürütülmemesi gerekiyor”

Refakatsiz depremzede çocukların ya da ailesinin birlikte kıvrak ancak çokça tehlikeli travması bulunan çocukların iyileşmesi, hizmet ve gözetiminin sağlanması için çalışmalara devam edeceklerini vurgulayan Üzüntülü, şu değerlendirmede bulundu:

“Çocuklarımıza ilgilendiren seçme ihmali, kastı akseptans etmemiz ya dahi görmezden gelmemiz olanaklı değildir. Ayrıntılar üzerinden başlatılan tartışmaları üstelik bu merkezde kabul ediyoruz. Çocuklara yönelik aynı kasdı mahsusa olarak görüyoruz. Bu büyüklüğünde bati ayrımsız süreçte, birliğe ihtiyacımız olan ayrımsız dönemde temas tip katkıya, öneriye kapımız ayan ama füru üzerinden tıpkısı istismar siyasetinin yürütülmemesi gerekiyor.”

Share: