“Çöplükte kaynak var” temasıyla yola çıkan kadınlar bozuk çeyizlerden gelir elde ediyor

Sivas’ta eski çeyizleri dikiş nakışla modernize eden kooperatif üyesi kadınlar aile ekonomisine yardım sağlıyor.

Sivas Kadınlar Kooperatifi (Siv-Koop) üyesi 18 karı, “Çöplükte hazine var” temasıyla 4 ay önce El Eğitim Merkezi Müdürlüğünce açılan el işi kursuna başladı.

Kadınlar, hem evlerinden getirdikleri hem da andıran çevrelerinden aldıkları, senelerce sandık ve hurçlarda saklanan çeyizleri türlü tasarımlarla modernize ederek yıpranmamış ürünlere dönüştürüyor.

Sipariş üstüne çalışan kadınlar, amigurumi, kabartma, kadın ve eloğlu bohçası ilkin kalkışmak üzere modern tasarımlar uyarladıkları birlik el işi ürünleri satarak eş ekonomisine bindi oluyor.

Kooperatif üyesi ve ağırşak eğitmeni Ikbal Kalmi, AA muhabirine, geçmişten geleceğe ayrımsız kere izleyerek eskiyi yeniye dönüştürdüklerini belirterek “Annelerimiz, halalarımız, teyzelerimiz üste babaannelerimizden mütezayit aparey ürünlerini yeniden modernize ediyoruz. Yani yıpranmamış ürünleri çağdaş hale dönüştürüp halkın kullanımına sunuyoruz.” dedi.

Kadınlar namına “Çöplükte hazine var” temasıyla yola çıktıklarını vurgulayan Kalmi, “Bu felsefeyle şimdiye kadar metruk ürünleri değerlendiriyoruz. Bozuk ürünleri alıp kesiyoruz, ütülüyoruz, yeni tasarımlar yapıyoruz. Kenarlarını da yeniden sarıp farklı şekilde kimini akak ve masa örtülerine kimisini bile aş damı takımları ayrıca gelin ve eloğlu bohçalarına dönüştürüyoruz. Yeniyi alıp birlikte yeniden yapmanın aynı anlamı namevcut.” diye konuştu.

Kalmi, kadınların sosyalleşmesini bile sağladıklarını dile getirerek, birbirlerinin psikoloğu namına cemi yüklülük ve streslerini kursta attıklarına, bu durumun kendilerine sağaltım üzere geldiğine dikkati çekti.

Hiçbir ürünün boşa gitmediğinin altını çizen Kalmi şunları söyledi:

“Maddesel durumu bereketli sıfır, elindeki çarkıt çeyizleri değerlendirip onu modern hale getirdikten bilahare satıp aile ekonomisine vermek isteyen kadınlarımız havale üstüne çalışıyor. Amigurimi, rölyef, kadın ve eloğlu bohçaları, aklınıza hangi geliyorsa el işlerinin tamamını satabiliyoruz. Kâh kadınlarımız birlikte dışarıdan yeni kitap almaktansa elan ucuza para olacağı amacıyla elindeki ürünü kendisi üzere değerlendiriyor. Bu şekilde çocuğuna, namına üstelik yapsa familya ekonomisine ulama sağlıyor.”

Kalmi, şehadetname sunulan kursiyerlerin bu sayede istedikleri ahit hareket yeri açabileceklerini aktardı.

“Bana tedavi oluyor, haddinden fazla dolgunca geliyor”

Kursiyerlerden ev kadını Mısır Yasemini Sert ise evli ve iki yavru annesi olduğunu belirterek “Sunma başta burada yoldaş edinip sosyalleşiyoruz. Eski ahali işlerini çağcıl ayla getiriyoruz. Bu yaptıklarımızı satarak servet kazanabiliyoruz. Bana tedavi oluyor, çok gani geliyor.” ifadesini kullandı.

Kursta haddinden fazla mutlu olduğunu dile getiren Hatır Sarılar birlikte “İki bala annesiyim, bir zamanda babaanneyim. Buraya evdeki çeyizimdeki ürünleri değerlendirmeye geldim. Bunlarla evime pir eşyalar ve örtüler yapıyorum.” dedi.

Share: