Hareket bölgesinde etkin akademisyenlerden farkındalık üzere foto sergisi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü tedris üyeleri, facia konusunda farkındalık tasarlamak üzere sarsıntı bölgesinde çektikleri fotoğraflarla işporta düzenledi.

Serdivan ilçesindeki ayrımsız AVM’de açılan sergiyi gezen ziyaretçiler, 6 Şubat’taki depremlerin ardından bölgede düzentileme örümcek akademisyenlerin çektiği fotoğrafları tetkik imkanı buldu. Vatandaşlar ayrıca yer sarsıntısı ve yapı güvenliği konularında ehlihibre akademisyenlerden bilgelik aldı.

SAÜ Afet Idare ve Araştırı Uygulama Merkezi Müdürü ve İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Sönmez, AA muhabirine, 1999’birlikte depremi aktif Sakarya’de vatandaşın bilincini dinç terviç, depreme cebin mukavim topluluk tevlit hesabına etkinliği birleştirme ettiklerini söyledi.

Hataların tekrarlanmasını çelmek namına vatandaşları bilgilendirdiklerini anlatan Sönmez, “Vatandaşların bölük almadan ve hane kiralamadan geçmiş nelere özen etmeleri gerektiğini, mevcut konutlarında deprem çabucak ve sonrasında nerelere ilgi etmeleri üstüne bilinçlendirme faaliyetleri yürütüyoruz.” dedi.

SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Akademisyen Doç. Dr. Mehmet Emiroğlu bile zelzele sahasında 16 kişiyle mesai yaptıklarını, gözlemlerini Sakarya halkına ve beceri insanlara yaymak istediklerini anlatım etti.

Hataları sıfırlamak için bu organizasyonu düzenlediklerini nâkil Emiroğlu, “Özellikle depremden etkilenen vatandaşların sergiye daha çok iştiyak ettiklerini görüyoruz. Hareket bölgesinde çektiğimiz herhangi bir fotoğraf ayrımsız hikaye içeriyor ve hepsini inceliyoruz. Bire Bir foto dakikalarca anlatacağımız bilgiler içeriyor.” diyerek konuştu.

“Amacımız, toplumun sarsıntı bilincini tezyit etmek”

Sarsıntı bölgesindeki binaların hastalık vahim hasar aldığını çektikleri fotoğraflarla vatandaşlara anlatmaya çalıştıklarını tamlayan SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Akademisyen Kültürlü Çıpa, “Amacımız, toplumun hareket bilincini bırakmak ve depreme mukavemetli cemiyet oluşturulmasına ulama çıkarmak.” ifadesini kullandı.

Sergiyi gezen Arzu Ersin da Sakarya’da 1999 depremini yaşadığını, sergideki fotoğrafların kendisini haddinden fazla üzdüğünü dile getirdi.

İnşaatlarda yanlış gereç kullanıldığını gördüklerini nâkil Ersin, “Küçük projeye akıllıca yapı yapılırsa, dayanak noktası etüdü düzgün yapılırsa, ‘Sıvılaşma var mı, yok mu?’ diyerek göre hiçbir şey olmuyor. Sakarya’de de sanırım hala depremden küsurat hasarlı binalar var. Ayrımsız an önce inşallah onlar bile düzelir. Bizler bile bunu yaşamayız diye ümit ediyorum.” diye konuştu.

Etkinliğe katılan Mustafa Baylan de serginin kendileri için çokça müfit olduğunu anlatım etti.

Share: