HİERAPOLİS ANTİK KENTİ’NDE YIKILMA TEHLİKESİ

DENİZLİ’bile, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde düzlük düzlük, Pamukkale’deki Hierapolis Antik Kenti’nde bazen tarihi yapılar, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Tarihi yapıların etrafı çitle çevrilip, ziyarete kapatıldı. Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Gazi Kasıt Şen, Tahminî 2 milyon turistin mülakat ettiği ören yerinde deformasyon var. Buralar kaybedilmemeli ve restorasyonu yapılarak yolculuk alanları oluşturulmalıdır dedi.

Denizli’de turizmin göz bebeği Pamukkale’birlikte kâin Hierapolis Antika Kenti’nde, bazı tarihi yapıların inkıraz tehlikesi gündeme geldi. Tarihi alanın mütenevvi bölgelerindeki duvarlar de işaret vererek yıkılma riski oluşturdu. Inkıraz tehlikesi olan yapılar, çitle çevrilerek ziyarete kapatıldı. 2 bin almanak geçmişi olan antika kentteki Sıcak Bazilika da çökme tehlikesi kâin tarihi yapılardan biri oldu. Antrparantez bölgede düzenlenen hafriyat ve restorasyon çalışmalarının ağırbaşlı ilerlemesi ve İtalyan hafriyat ekibinin yılın belli dönemlerinde gücük süren düzentileme periyodu turizmcinin de beklentisini karşılamadı.

‘YAKLAŞIK 2 MİLYON TURİSTİN ZİYARET ETTİĞİ ÖRENLIK YERİNDE DEFORMASYON VAR’

DENTUROD Başkanı Gazi Tasavvur Abat, harabelik durumunda 65 yıldır hafriyat ve yenileme çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Henüz ilk restorasyonuna başlanan fakat yarıda bırakılan bazen tarihi yapılarda anbean deformasyon oluştuğunu belirten Abat, Hierapolis Antika Kenti 65 yıldır kazılıyor ve bu süre haddinden fazla tafsilatlı benzeri proses. Pamukkale, deprem bölgesi. Bazen tarihi yapılarda biçimsizleşme oluştu. Buranın en oylumlu yerleri ortada de Yunak Bazilika bulunuyor. Bazilika yıllar önceki restorasyon kapsamında iskeleler marifetiyle askıya alındı. Buradaki yıkılma riskine alın ziyaretçilerin girmemesi için çevresi birlikte düzenlilik nedeniyle çevrilmiş durumda. Bu alanların çabuk benzeri şekilde restorasyonu yapılarak eski haline getirilmesi gerekiyor. Kısaca 2 milyon turistin görüşme ettiği ören durumunda biçimsizleşme var. Burada üniversitelerimizin hafriyat ve yenileme çalışması yapması aceleci şekilde ilerlemesi için daha bol olacaktır. Buralar kaybedilmemeli ve restorasyonu yapılarak gezi alanları oluşturulmalıdır dedi.

İtalyan hafriyat ekibinin 1957 yılında hafriyat ve restorasyona başladığını kaydeden Şen, Pamukkale Örenlik Yeri 1988 yılında UNESCO Acun Mirası Listesi’ne alındı. Pamukkale, dünyadaki 35 tane hem saf hem birlikte kültürel açıdan bir anda iki unsuru bulunduran aynı yerdir. Bu sayede ırak ülkelerden ziyaretçi alıyoruz. 8 bin kilometre uzaktaki ülkelerden buraya ekin turizmi için geliyorlar. Ziyaretçiler bu alanlara girerek gösterici çektirmek istiyor. Buraların düzenlilik unsurlarının iyileştirilerek yine ziyarete açılması Pamukkale ve Türkiye amacıyla önemlidir diyerek konuştu.

Share: