İsig: 9 Ayda 1.359 İşçi Yaşamını Yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporuna göre; eylül ayında 157, bu yılın evvel dokuz ayında ise bin 359 iştirakçi, aksiyon kazalarında yaşamını yitirdi. Yani günde yer bir iki 5 emekçi, gelişim cinayetlerinde öldü.

İSİG, ilkgüz ayına ilgili İş Cinayetleri Raporu’nu bugün yayınladı. Buna göre; bu yılın ilk dokuz ayında bin 359 emekçi, gelişim kazalarında yaşamını yitirdi. Bu bilgelik, günde arz bir iki 5 emekçinin gelişim cinayetlerinde öldüğü anlamına geliyor. 2022 Ocak’ta 120, şubatta 109, martta 121, nisanda 129, mayısta 176, haziranda 189, ağustosta 186, eylülde 157 emekçi aksiyon cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Raporda şu tespitlerde bulunuldu:

“Havaların ısınmasıyla (asıl olarak ekincilik işkolundaki mobilizasyon ve istihsal artışıyla) birlikte mayıs-haziran-orak ayı-ağustos döneminde hisse senedi cinayetlerinde tıpkı sıçrama meydana gelmişti. Ilkgüz ayından itibaren havaların soğumaya başlamasıyla ekincilik işkolundaki ölümlerde azalma gerçekleşti.

Gemi, tersane işkolunda ise oransal olarak gelişim cinayetlerinde artma var. Garantisiz çalışmanın hakim olduğu işkolunda, hele kalp aksesi sebepli ölümler dikkat çekiyor. Önümüzdeki bölüm, bu işkolundan başlayarak patika hastalıkları mücadelesinin baştan ivme kazanması gerekiyor. ( Aliağa’üstelik evvel öncü adımlar geçen aylar atılmıştı.)

Ilkgüz ayında dört merhametsizce atılan işçisi, hayatını kaybetti. Kilis’te Suriyeli işçi Ahmet Binni’ye, çekçek ile atılan kağıt ve plastik toplarken otomobil çarptı. İzmir’de 67 yaşındaki iştirakçi Gökmen Durmuş’a, saat 03: 30 atılmış kağıt toplarken taksi çarptı. İstanbul’birlikte 4 yaşındaki oğlu Hüseyin ile atılan kağıt toplayan Suriyeli işçi Cirim Elhamud’a (ve Hüseyin’e) minibüs çarptı. Sigortasız, sağlıksız koşulların ve bala-muhacir-buğulu emeğinin okkalı olduğu, üç otuz servet için belirsiz saatler çalışılan vb. işkolunda müstacel örgütlenme faaliyetlerinin yoğunlaştırılması gerekiyor.

40 yaşındaki Rüya Onaylı, İzmir Konak’ta, Tramvay Köprü durağında düzenlilik görevlisiydi. Saat 21: 45 civarında duraktan tuvalete gitmek amacıyla ayrıldığı tam çevirgeç çarptı. DİSK/Genel-İş 9 No’lu Şube üyesiydi. Sendika şubesi, yaptığı açıklamada ‘Bu, benzeri kaza değil iş cinayetidir. Sendika olarak tuvalet ve bir ihtiyaçlar için defaatle talepte bulunduk, böylesi sonuçlar yaşanmaması üzere uyarıda bulunduk, fakat hiçbir etap atılmadı’ açıklamasını yaptı. Tuvalet sorunu bir nice iş yerinde karşımıza çıkmakta, işçiler bu yüzden hastalanmakta ve ölmekte.

İşçi ölümlerinin şehirlere göre dağılımına baktığımızda İstanbul ve güzeşte yıllar onu strateji eden İzmir, Kocaeli, Bursa ve Antalya gibi şehirler dışında Küçük Asya uran şehirlerindeki ölümler, buradaki işçileştirme ve güvencesiz say koşullarını açığa çıkarıyor. Gaziantep, Şanlıurfa, Muğla, Okumuş, Denizli, Ankara, Konya, Mersin, Samsun, Kayseri, Manisa vb. şehirlere çevrilmiş çalışmalara artmak gerekiyor.

Bala ve canlı işçilere çevrilmiş benzeri savaşım başlığının tezce belirlenmesi geçişsiz. Çocuk iş, 4 ila 8 yaş beyninde başlıyor. Bu yaşta, mevsimlik ekincilik işçisi, çoban ya bile sokakta mendil satan bala ölümlerine rastlıyoruz. Ancak mevsimsel tarım işçisi çocuklarda ve sokakta etkin çocuklarda 8 yaşından itibaren tıpkısı artış var. 10-12 yaşlarda, dokuma ve metalde müteharrik çocukları görüyoruz. 13-14 yaşlarından itibaren ekincilik, inşaat, uran ve hizmetlerde çalışan sayıları milyonlara ulaşan yavru iştirakçi var. 18-27 gözyaşı arasında ise (endüstri, yapım, hizmetler işkolunda) iri şehirlere dökülmüş, geleceksiz ve garantisiz bakir tıpkısı işçi sınıfı karşımızda.”

Share: