KELLE AĞRISI İÇİN ZEKER İLAÇ KULLANANLARA ‘SARRAFIYE AĞRISI GÜNLÜĞÜ’ TAVSİYESİ

ZONGULDAK Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Esra Acıman Demirel, ayda 3 yahut 4’ten aşkın baş ağrısı şikayeti olanlara, ‘temel ağrısı günlüğü’ tutmalarını tavsiye ederek, ‘Günlükte; mebde ağrısının başladığı zamanı, şiddetini, sıklığını, hangi dert kesiciyi kullandıklarını yazmalarını istiyoruz. Çok çok analjezik evet da migrene hususi ilaçları kullanmaları, hastalarda gösterişli baş ağrısına etken olabiliyor. Bunu bile engellememiz gerekiyor’ dedi.

Sinir Bilimi Uzmanı Doç. Dr. Esra Acıman Demirel, ‘sevimsiz mebde ağrısı’ diye niteleyerek bire bir terim olduğunu belirterek, ‘Özellikle sevimsiz havalarda, soğuk tıpkısı şeyler yenmesiyle, dışarıdan soğuğa maruz kalınca evet dahi itici suya dalmakla tetiklenebilen genellikle tek yönlü saplanıcı, göz arkası, karşı ve şakaklarda ayrımsız çıban ağrısı oluyor. Soğuktan korunarak engellenebilecek tıpkısı saksı ağrısı. Antipatik baş ağrısı migreni tetikleyebilir. Yarım Baş Ağrısı hastalarını bir nice hava tebdili etkileyebiliyor. Sevimsiz havanın migreni pekâlâ tetiklediği umum yerine bilinmiyor amma beyindeki kimyevi dengeleri değiştirdiği düşünülüyor. Antipatik havada sinüzit mir ağrısı farklı mebde ağrılarıyla haddinden fazla karışmakta. Sinüzitin elan ayrı ayrı klinik bulguları mevcut. Büyüklenme akıntısı, kibir tıkanıklığı, curcunalı değişikliği ve yüzdelik dolgunluk olabiliyor. Migren hastaları soğukta tetiklenebiliyor. Bunu da hastalar hele ‘mebde ağrısı günlüğü’ tuttuklarında, hangi havalarda çıban ağrılarının arttığı ve neyin tetiklediğini elan abat kavrayabiliyorlar. Soğuk havanın tetiklediğini biliyorsak, hastaya bu havalarda gerekli değilse hariç çıkmamaları, saçlarını sulanmış bırakmamalarını, bu dönemde henüz erken ilaçlarını almaları, tagaddi ve uykuya özen etmelerini önerebiliriz’ diyerek konuştu.

‘BAŞ AĞRISI GÜNLÜĞÜ’

Ayda 3 yahut 4’ten fazla saksı ağrısı şikayeti olanlara ‘başlangıç ağrısı günlüğü’ tutmalarını önerdiklerini belirten Demirel, ‘Ayda 3-4’ten fazla kelle ağrısı varsa ve bu beş altı gün sürebiliyorsa bunu kesin günlükle yakalamak gerekiyor. Günlükte; mir ağrısının başladığı zamanı, şiddetini, sıklığını, hangi veca kesiciyi kullandıklarını yazmalarını istiyoruz. ‘İlaç sivri kullanımı sarrafiye ağrısı’ diye tıpkısı kavram var. Hastaların çok aşkın ağrı kesici evet dahi migrene hususi ilaçları kullanmaları bile hastalarda güç bir temel ağrısına etken olabiliyor. Bunu de engellememiz gerekiyor’ dedi.

‘SU’ ÖNERİSİ

Öz, kahvehane veya kâr sularının günlük ihtiyacı karşılamada akarsu kadar yeterli olmadığını ve akarsu içmemenin da temel ağrısına bozukluk olabileceğini tamlayan Demirel, ‘Migren çıban ağrısının tanısında müddet ve sıklık haddinden fazla şanlı. 4 saatten teferruatlı 72 saatten bir iki olan başlangıç ağrılarını yarım baş ağrısı kendisine tanımlıyoruz. Bunun birlikte zonklayıcı, bulantı kusmanın eşlik ettiği, şiddetinin ölçülü ve ağır sıklet olduğu ağrılardır yarım baş ağrısı mir ağrıları. Eğer bu ağrıları çekiyorsanız migren tanısı açısından bire bir nöroloji doktoruna başvurun. Bu hastalığın tanısı önemli ve buna etken olan tetikleyici faktörlerden korunmak kebir. Ayda 4’ten aşkın saksı ağrısı varsa evet de günce aktiviteyi ağır sıklet derecede etkiliyorsa bu hastaların birlikte yasaklayıcı tedavi alması gerekir’ diye niteleyerek konuştu.

Share: