Sivri fiyatları dibe vurdu: 700 gram sivri 25 TL

Sivri fiyatları dibe vurdu: 700 gram palamut 25 TL

Balıkçılar vatandaşları balığı hıfız yöntemleri konusunda uyardı

ZONGULDAK – Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde sivri fiyatları dibe vurdu. Geçtiğimiz hafta büyüklüğüne göre tanesi 60-70 TL ortada değişen fiyatlardan satılan palamut bu hafta tanesi 25 TL’den satılmaya başladı.

Kdz. Ereğli ilçesinde palamutun ağırlığı yaklaşık 700-800 grama çıkarken sunum fiyatı 25-40 TL ortada mütebeddil fiyatlardan satılmaya başlandı. Balık fiyatlarının ucuzlaması vatandaşlarında aheste talep göstermesine bozukluk oldu. Balıkçı esnafı pelit fiyatlarının bundan elan süfli düşmeyeceğini belirterek, kışlık istif düzenlemek talip vatandaşları bu hafta almaları tavsiyesinde bulundu.

Balıkçı esnaflarından Bilal Sezgin başka balık türlerinin birkaç olduğunu palamutun ise denizden verimli miktarda çıktığını söyledi. Sezgin gazetecilere yaptığı açıklamada “Güzeşte haftaya göre fiyatlarımızda düşüş var. Güzeşte hafta palamutların fiyatı 50 TL’ydi, bugün tanesi 35 TL veya 3 tanesi 100 TL adına satmaktayız. Şu an 1 devam sivri 700-800 gram gelmektedir. Şu anda palamut fiyatları haddinden fazla iyi, palamutta feyezan var amma gidişata bakarak ayın böylece hangi peki adsız. Şu zaman palamuttan apayrı tavuk balığı çıkıyor barbun var, istavrit var, çinakop var bunların hepsi yerel balıklarımız. Şu anda mezgidin fiyatları erdemli biraz, kilosunu 150 TL’ye satmaktayız. Çünkü sivri çok olduğu için mezgide dayanıklı arzu olmadı üzere fiyatı erdemli oluyor. Çinekop ve barbunun fiyatları de yine 150 TL’ satılmakta. Şuan eda çok iyi amma hangi kadar sürer bilmiyoruz. Umudumuz elan 1-2 ay bitmeme etmesi. Şuan hamsi gözükmediği üzere palamutun devam etmesi lazım. Haddinden Fazla çıkarsa fiyatlar düşük peki, bir iki çıkarsa fiyatlar yüksek evet. Eğer hamsi çıkmazsa pelit daha devam haysiyet amma hamsi gözükürse palamudumuz biter. Çoğu kayıklar buraya vermediği için, kâffesi dışarıya nakliye yaptığı amacıyla balık biraz fiyatlı oluyor amma bütünü buraya verseler balıklarımız az buçuk henüz ucuzlar. Halkımız bunu 3 çıngı 100 değil 4 kıta 5 modül 100 TL’ye düz. Bize balık vermedikleri için fiyatlarda az buçuk faziletli oluyor. Ereğli’bile balaban teknelerimiz namevcut, gırgırların kâffesi haricen yetişme. Samsun, Ordu, Trabzon, Sinop bütün o taraflardan vürut olduğu için bütün kişi gırgırlarına gönderiyorlar, bizim buraya dokuz canlı çok balık vermiyorlar ama bütünü buraya verse çevre biraz daha düşer.” Dedi.

“Temizlenmeden dipfrize atık balıkta dokunaklılık peki”

Balığın saklama yöntemleri üzerine vukuf veren balıkçı esnaflarından Şenol Sönmez, içi temizlenmeden dipfrize konulan balıkta acılık oluştuğunu ve lezzeti düşürdüğünü söyledi. Sönmez gazetecilere yaptığı açıklamada şu sözlere yer verdi: “Geçen hafta 50-60 TL arasında seyrediyordu, şuanda palamutun fiyatları 25 TL’ye büyüklüğünde düştü. Yaklaşık kendisine ayrımsız balık 700-800 gram beyninde değişmekte. Vatandaşları bile balık almaya bekliyoruz. Mümkünse, imkanları varsa dipfrizlerine alıp atmalarını, tıpkısı zamanda artağan eli nimetli balık almalarını bekliyoruz. Şuan tezgahta çinekop var, barbun var ama ağırlıklı olarak sivri var. İri sarı angıç, çinekop 100 TL, barbun 70-80 TL, tavuk balığı birkaç çıkıyor 50-60 TL arasında değişmekte. Hamsi üstelik çokça beş altı, çünkü palamuttan hamsi kalmadı. Şuanda balıklar aya değer. Nazik albeni deposu olan kuruluşlar var. Belli benzeri fiyatın altında olan bilcümle balıkları topluyorlar. İlerleyen zamanda balık bittiği ahit antipatik çekicilik depolarından çıkarıp vatandaşlara sunacaklar. Amma vatandaşların balıkları bu fiyattan aşağıya ahiz imkanları namevcut, bildirme taban karşılık bu. Bazı falsolu kanılar var vatandaşlara şöyle tıpkı intiba oluşturulmuş; balıklar bütün şekilde dipfrize atılıyor. Dipfrizler muhafaza üzere olan cihazlardır. Balığın koruma görevlisi edilmesi amacıyla ülküsel antipati -20 derecedir. Balığın donma süresi ise 20 saattir. Bu 20 saat boyunca balığın içindeki bağırsaklar bibi elektrik halinde oluyor ve balıkta yaslılık veriyor. Kabil adım balık kesilip, iç organları alınırsa elan ince süre saklayabilirler. Bu bilgilerde vatandaşların aklında olsun. Dolaba kovmak talip olursa balıklarını temizlesinler, o şekilde atsınlar. Tuzlama aşamasındaki balıkların öncelikle metin ve taze olması geçişsiz. Usulüne makul şekilde kesilmesi, aynı zamanda dahi tuzlu suyun içinde tahminî 20 devir dinlendirilip, iliğinin alınıp hazırlanması gerekir. Lojistiğin arz ongun olduğu liman Ereğli limanıdır, kayıkların yanaşması amacıyla. Sandık imkanı için, arızalarının giderilmesi için, süt ahzetmek amacıyla sunu makul liman Ereğli limanıdır. O yüzden bölgedeki avcılık yapılırken mevrut balıklar nerenin kayığı olursa olsun öncelikli tercih yeri Ereğli’dir. Vatandaşta dahi şöyle bire bir beyin var, onu da aydınlatalım; ‘buranın balığı tutuluyor amma buranın vatandaşı yiyemiyor’ asla anca aynı molekül bulunmayan. Kayıklar tuttuğu balığı nerenin ihtiyacı varsa oraya balıklar satılır. Tekneler bambaşka şehirlerden geliyor, avcılığını yapıyor, kendi çalıştığı firmalara veya şehrine balığı yollamakta o adamın hakkı.”

Share: