Yuvadan çıkan bala carettaları vatandaşlar denizle buluşturdu

– Yuvadan sâdır çocuk carettaları vatandaşlar denizle buluşturdu

Uzmanından eş aracılığıyla denize ulaştırılan carettalara izah geldi:

AÜ Akarsu Ürünleri Fakültesi Akademisyen Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu:

” Yapılan hatalı, yavruların özlük imkanlarıyla denize ulaşması lazım”

” Bunlar süt kuzusu, adam elinde bakteri tür”

” Yavruların depar döneminde martılar kıyıda uçan, yengeçlere yem olurlar, çokça azı hayatta kalır doğanın kanunu budur”

ANTALYA – Antalya’nın Serik ilçesinde yuvadan bala carettaların çıkışı devam ederken yolunu bulamayan carettalar vatandaşlar yoluyla denizle buluşturuldu. Serik ilçesine sadık Belek ve Boğazkent sahilinde yuvalarından sâdır ve sayıları 40’ı bulan çocuk carettalar vatandaşlar eliyle toplanıp denize bırakıldı. Geceleri ışıktan etkilenip yolunu kaybetmemesi için fahri olarak carettalara cemaat çıkan vatandaşlar gündüz deniz boyu kenarına mevrut carettaları bile gene bulundukları yerden alıp esasen denize bırakıyorlar.

Prof. Gökoğlu: ” Yapılan yanlış”

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, caretta yavrularının insan elinden artış kişi imkanlarıyla denize ulaşmalarının daha makul olacağını belirterek ” Ancak ışık nedeniyle gecikmiş ve sıcağa artmış yavrulara müzaheret edilebilir. Gördüğüm kadarıyla tün yapılan bu muamelat hatalı. Takkadak hakeza sakil çıkışlarda denizin dalgasından aynı ışık verilerek dalgaya yönelmeleri sağlanabilir, makul akarsu budur. Bala yuvadan çıktıktan sonradan onlar denize ulaşana kadar bazen fizyolojik değişimler geçiriyor. Üzerlerindeki kokuyu atıyor kasları gelişiyor daha ruhlu denize ulaşıyor.İnsan elinde bakteri bile cins, çağa bunlar. Hassas dönemdeler, antrparantez çıkış dönemlerinde martılar de kıyıda uçar. Bunun nedeni o dönemde martılar kokularını alıp yavruları yiyor

Doğal bir seleksiyona uğruyorlar, yengeçler yiyor, balıklar yiyor, haddinden fazla öğütücü diş hayatta kalıyor doğanın kanunu bu. Amma en şişman düşman mum yanılgısı ışığa doğrulum bir lahzada hemencecik yavruların tamamının ölmesine bozukluk oluyor ” dedi.

Share: