Çin’den uzaya dev rasıt

Çin yıllardır, Xuntian adını verdiği optik ve mor ötesi/morötesi evvel uzay rasat tesisini geliştirmeye çalışıyor. söz konusu teleskopun iki metre çapındaki ayrımsız mercekle donanmış olacak olması, onu anılmış Hubble teleskopu ile kıyaslanabilir kılacak. Kaldı ki, her hangi büyüklüğünde Çin teleskopunun görünümü Hubble’ınki ile benzer çözünürlükte olsa birlikte onun rey alanı kısaca 350 öğün elan nazik olacak. Bu üstelik Xuntian’ın gökyüzünün çok henüz açık alanlarını tarayabilecek durumda olacağını gösteriyor.

2,5 milyar piksellik kamerasından ayrıksı rasatçı, yanı sıra uzaya dört başka cihaz daha götürecek. Bunlar Gökyolu galaksisindeki yıldızların yapı bölgelerinin haritasını çıkaracak, komet ve asteroid kadar hızlı cereyan eden gök cisimlerini saptayacak, alışılmadık ciddi yağız delikleri inceleyecek ve bazen gezegenlerin görüntüsünü algı. Misyonu kısaca 10 sene sonra tamamlanacak.

Xuntian, 2035 yılına değin astronomi bilimi amacıyla bakım görecek sunma büyük uzay teleskopu olacak. Daha geçmiş bilavasıta Tiangong adlı Çin feza istasyonuna montaj edilmesi planlanan gözlemci, sonra bunun içerebileceği ihtizaz, parazit ışınlar ve kuruntu alanının bir kesiminin istasyon marifetiyle engellenmesi gibi sakıncalar yüzünden tıpkı yörüngeye, ama feza istasyonundan muayyen ayrımsız uzaklığa yerleştirilecek. Teleskopun sunma geç tıpkısı yıl zarfında uzaya fırlatılması bekleniyor.

Çin şehirlerinde hava kirliliği azaldı

 

Share: