Darı ve Hindistan dışişleri bakanları Hedasi Barajı konusunu görüştü

Akdarı Dışişleri Bakanı Samih Şukri ve Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Etiyopya’nın inşasını sürdürdüğü Hedasi (Nahda) Barajı konusunu ele aldı.

Darı’ın resmi haber kanalı Yeryüzü-Nil’birlikte, resmi ülfet kapsamında Kahire’da mevcut Jaishankar ile Şukri’nin ortak matbuat açıklamasına vadi verildi.

Şukri, “Hindistan Dışişleri Bakanı ile Hedasi Barajı meselesini ayrıntılarıyla görüştüm. Bu konuda bugüne kadarki gelişmeler karşı kendisine vukuf verildi ve konuyu derinden ele aldık.” ifadelerini kullandı.

Mısır ve Sudan’ın, Nil sularındaki hakkına bozma gelmemesi üzere barajın doldurulması ve işletilmesi konusunda müselles anlaşmaya varılması konusunda ısrar ettiğini kaydeden Şukri, Etiyopya’nın hakeza bir anlaşmayı reddettiğini ve 10 yıl evvel nesir etmeye başladığı barajın kimseye engel ödeme uğrunda olmadığını tez ettiğini belirtti.

Jaishankar ise görüşmede Filistin meselesinin birlikte ele alındığını, Ilkgüz 2023’te ülkesinde yapılması planlanan G20 zirvesine Darı’ı çağırma ettiğini anlattı.

Hindistanlı Vekil antrparantez, ülkesi ile Darı arasında güvenlik ve defans teşrikimesai ile kuma tatbikatlar bulunduğunu hatırlattı.

Jaishankar’ın, Mısır ziyaretinin süresine ait ise bilgelik verilmedi.

Darı Cumhur Reisi Abdulfettah es-Sisi, 19 Eylül’de Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh’i başşehir Kahire’dahi akseptans etmişti.

Görüşmede Darı’ın iki devlet arasındaki askeri ve asayiş aksiyon birliğini ihya konusunda arzulu olduğunu anlatım fail Sisi, mecmu alanlarda iş ortaklığını hareketli ayla getirmeyi heves ettiklerini belirtmişti.

Darı ve Etiyopya’nın Hedasi Barajı anlaşmazlığı

Etiyopya, Mısır ve Sudan, 10 yıldan uzun süredir Hedasi Barajı ile ilgilendiren yüz yüze geliyor.

Nil sularının yaklaşık yüzde 80’i topraklarında doğmasına karşın yalnız yüzde 3’ünden yararlanabilen Etiyopya, Afrika’nın sunma büyüğü olacak Hedasi Barajı’nın inşasına 2 Nisan 2011’bile başladı.

Baraj, Sudan-Etiyopya sınırına yakın tıpkı bölgede, Nil Nehri’ni yüzdelik 85 besleyen Gökçe Nil Nehri kolu üzerinde yapılması nedeniyle balaban önem taşıyor. Etiyopya, Hedasi Barajı ile enerji açığını kapatmayı ve ruh satmayı amaçlıyor.

Addis Ababa yönetimi, Mısır ve Sudan ile tıpkısı anlaşmaya varmamasına karşın barajın doldurulmasında ısrar ederken Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydaş büyüklük başına düşen yıllık paylarının etkilenmemesi amacıyla öncelikle üçgen anlaşmaya varılması gerektiğini vurguluyor.

Tepkilere karşın Temmuz 2020’de evvel dolum işleminin yapıldığı barajda 20 Gücük Ay 2022’üstelik ilk defa cümbüş üretimine başlanmıştı.

Share: