Küresel istinas arıların da kafasını karıştırdı

Global ısınma arıların üstelik kafasını karıştırdı

Sivas’ta Ocak ayının ortasında kovanlarda olması müstelzim arılar yunak havayı görünce dışarı çıktı, bu format ise arıcıları hayli endişelendirdi

SİVAS- Sivas’ta Sülale ayının ortasında olunmasına karşın kovanlarda olması gereken arılar sıcak havayı görünce dışarı daha çok, bu buut ise arıcıları epey endişelendirdi.

Tüm Türkiye’da etkisini gösteren global ısınma insanlar kadar hayvanları da etkiledi. Familya ayının serencam günlerine gelinmesine rağmen hava sıcaklıkları zaman normallerinin üzerinde seyretmesi arıların kafasını karıştırdı. Bu aylarda kovanda olması gereken arılar güneşi görünce kovanlarından dışarı bundan sonra. Sivas Arıcılar Birliği Başkanı Yahya Epsileli, dışarıya sâdır arının itici çekicilik ve ıslak bir zeminle karşılaşınca kovanına kalın kafalı dönemediğini ve öldüğünü belirterek, “Bu ölümlerde sili kolonilerinin azalmasına bozukluk oluyor, hastalıklı düşen kolonilerde ilkbahar aylarında testis azlığı nedeniyle bal üretiminde azalmalar olacak” şeklinde konuştu.

“Sunma balaban gravite arıların dışarda olması”

Sivas Öz Yetiştiricileri Bağlanak Başkanı Yahya Epsileli, arıların bu havada dışarda olmasının iri ayrımsız bastırık olduğunu belirterek, “Bu yıl gerçekten çokça kurak tıpkı zaman yaşıyoruz. İlerleyen zamanlarda yağış bekliyoruz, bu durumun birlikte kuraklığın önüne geçeceğini düşünüyoruz. Yeryüzü nazik ağırlık arıların dışarda olması ve fücceten albeni değişimlerinde havaların soğuması ile arılar dışarda kalıyor. Bu sebepten âlem bile dışarıda kalan arılar ölüyor ve nüfusları azalıyor. Bu durumu önlemek amacıyla arılarda daraltma ve şita yiyeceği olarak bal verilmesi gerekiyor. Şayet bu ürünler yoksa çok önermesek da cani yiyecekler olan fondan şekeri veya arı kekini bu sıcak günlerde arılara verilebilir” dedi.

“Hakeza giderse temiz ölümleri çok olacak”

Epsileli, havaların bu mevsimde hamam gitmesi halinde arılarda ölümlerin artacağını ifade ederek, “Eğer böyle giderse katışıksız ölümleri fazla olacak, inşallah bahar aylarımız elan iyicene olur ve bu durumun bu şekilde devam etmemesini temenni ediyorum. Arılarda yavrulama dahi oluyor. Sivas’ta bu aylarda kovanlarda yavru olması tek birlikte ferah benzeri boyut değil. Arıların banko dinlenmiş olması gerekiyor Küçük Asya bölgesinin kısaca 2 yahut 2 buçuk kamer kar altında bulunması lazım. Zira ekilen buğdayların hemayar kabil sıçandişi altında olup gelişmesi gerekiyor. Bu durumu bu yıl Sivas’ta hiç yaşamadık” diyerek konuştu.

“Baharat bile haya azlığı zımnında bal üretiminde azalmalar olacak”

Ilkbahar birlikte haya azlığı dolayısıyla bal üretiminde azalmaların olacağını söyleyen Epsileli, “Ilaç kendisine arıları daraltmak, yiyeceği olmayan arılara araç yöneltmek gerekiyor. Şekeri de bu aylarda arıları yoklamak üzere istiyoruz. Eğer önlemini almasak saf ölümleri artar, temiz ölümleri de tabiatımızın sonu gitmek olacaktır” şeklinde konuştu.

“Arılarda bizim kabil mevsimleri şaşırdılar”

Sivas şehir merkezi Karşıyaka Mahallesinde hayat dolu bal üreticisi Hacı Ömer Cinni, arıların mevsimleri şaşırdığını söyleyerek, “Dışarıya sâdır günahsız kovanına dönemiyor. Arılarda çok aşkın yavrulama var, bu yavrularda kış anif olursa halis kendini toparlayamayacak ve ölecek. Sili kovanlarının süresince bal tükenik durumda, bu arıları kek yahut tahkim yemlerle beslememiz lazım. Hakeza bitmeme ederse arılar yaza dayanamaz ve ölürler. Albeni domuzuna olduğu için arılar kovandan dışarı çıkıyor ve dışarda üstelik araç aynı molekül bulamıyor. Arılarda bizim üzere mevsimleri şaşırdılar” ifadelerini kullandı.

Share: