Osmaniye’de mihman konutlar üzere geçmiş kazma bu kamer vurulacak

YENMIŞ ÇAĞLIYANER/ÜMİT KAHRIMAN – Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Osmaniye’birlikte, evleri yıkılan ya da kısık hasar gören depremzedeler amacıyla yaptırılacak konutların temeli, bu kamer ortamında atılacak.

Kent merkezi ve ilçelerde 6 Şubat’ta yaşanan depremler dolayısıyla bunaltıcı hasar gören ve ivedi yadımlama kararı verilen konutların kontrollü yıkımı bitmeme ediyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Nazır Yardımcısı Mücahit Demirtaş, AA muhabirine, bire bir ay ilk yaşanan depremlerden kaynaklanan hasarları bağışlamak ve riskli binaları tahrip etmek için yürüttükleri faaliyetlerin atiklik kesmeden sürdüğünü söyledi.

İl genelinde hasar tespitinin tamamlandığını belirten Demirtaş, “İtiraz süreçleri bitmeme ediyor. Bu süreç böylelikle yapılan itirazların yine değerlendirilmesiyle, yıpranmamış liste car edilecek ve ağır sıklet hasarlı binaların çökme süreci başlayacak.” dedi.

Demirtaş, depremlerde kendiliğinden yıkılmış, güç hasar görmüş, dayanak sorunu olduğu için artçı depremler ve belkili sarsıntılarla ilgilendiren riskli gördükleri binaların bulunduğunu vurgulayarak, “Cenabıhak korusun, sıkıntı yaşatmasın diyerek hasar tespitlerinin sonucunu beklemeden müstacel binalar kategorisinde olanları dahi yıkmaya çalışıyoruz. Osmaniye genelinde acil yıkılacak tahminî 450 binamız var. Bunun 300’e yakınını şu esas kadar yıktık.” ifadelerini kullandı.

“Içtimai göz projesini dahi depremzedelere tahsis ettik”

Nazır Yardımcısı Demirtaş, yıkım sonucu oluşan molozun, belirlenen noktaya götürülerek döküldüğünü aktardı.

Ağır hasarlı binalar karışma tahminî 1 milyon 100 bin metreküp kazı çıkmasını oranlama ettiklerini bildiren Demirtaş, şöyle devam etti:

“Bununla ait arazide çalışmalarımızı yaptık. Oralarda birlikte bu molozların, metallerin, bakır ve demirin köylü dönüşümüyle ilgili icraat yapılıyor. Beton parçalarını kompresörler vasıtasıyla dolgu malzemesi namına yine kullanılmak amacıyla ayrıştırıyoruz. Ayrıca bunlar evgin yıkıldığından, bazen binalardan kayıt ve eşsiz eşyalar alınamadığı üzere bunların ayıklanması için hafriyat alanında tıpkı sistem kurduk. Emniyet güçlerinin nezaretinde ayıklanıp yeniden sahiplerine sunulacak.”

Demirtaş, Osmaniye’de depremin yaralarını kaldırmak için devletin parçalanmamış kurumlarının seferber edildiğini vurguladı.

Hayatın normalleştirilmesi için kararlar alındığını, bunların aynı zaman önceki hayata geçirilmesi için sahanın temizlenmesi gerektiğini kaydeden Demirtaş, şu ifadeleri kullandı:

“Osmaniye’birlikte aheste hasarlı binaların üstelik yıkılmasıyla ilçeler karışma 15 bin civarında bire bir konut ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bununla ilgili yer ve dayanak araştırı çalışmalarına başladık. Depremzede hemşehrilerimizin, adalet sahiplerinin konutlarını yarmak için bu ay ortamında ‘Bismillah’ deyip kazmayı vuracağız. Hangi bölgelere yapılacağı üzerine hem zemin hem de mülkiyet itibarıyla tetkikat sürüyor. İnşallah bu ay süresince ana atılarak inşaatlara başlamış olacağız. Henüz önce TOKİ marifetiyle yapımına başlanan toplumsal konut projesini üstelik depremzede vatandaşlarımıza tahsis ettik, onun bile yapımı bitmeme ediyor. “

Demirtaş, ara sıra karı sahiplerinin konutlarında olmaması dolayısıyla hasar tespiti yapılamadığını, bu nedenle karı sahiplerinin konutlarına gelerek ekiplerin çalışmasını sağlaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Share: