Sivas Cumhuriyet Altını Üniversitesi 82 ülkeden yabancı öğrenciye aile sahipliği yapıyor

Sivas Cumhuriyet Altını Üniversitesinde (SCÜ) 82 ülkeden 3 bin 96 yabancı öğrenci terbiye görüyor.

Eğitim üzere SCÜ’yü yeğleme eden öğrenciler, evvel etapta sınava tabi tutuluyor. Sınavda muvaffakiyet gösterenler, Türkçe Öğretimi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (TÖMER) 8 maaş miftah kursuna katılıyor. Yapılan sınavda sükse elde eden öğrenciler, fakültelerinde eğitimlerine bitmeme ediyor.

SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Nasip, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göreve geldiğinde 2017 yılında üniversitede 24 ecnebi mektepli olduğunu söyledi.

Aradan güzeşte yıllarda bu sayının katlanarak 3 bin 96’ya ulaştığını anlatan Yıldız, “Kayıtlarımız bitmeme ediyor. Vermiş olduğumuz akseptans mektuplarıyla öğrenciler geliyor. Öğrencileri TÖMER’birlikte Türkçe sınavından geçiriyoruz ve sınavı geçenler burada 8 mahiye eğitime, sonrasında fakültelerinde eğitimlerine başlıyorlar.” dedi.

Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika kıtalarından 82 ülkeden 3 bin 96 öğrencinin üniversitede terbiye gördüğünü anlatım fail Kader, Suriyeli öğrencilerin geçmiş sırada düzlük aldığını, henüz bilahare Somali ve Sudan’ın geldiğini söyledi.

Baht, öğrencilere temas kalem imkanı sunmaya çalıştıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Öğrenciler geldikten bilahare gelişigüzel tür sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Bilcümle imkanlardan yararlanıyorlar. Eksiksiz öğrencilerimiz amacıyla harmoni süreci yapıyoruz. Şehrimizi, üniversitemizi tanıtıyoruz, imkanları söylüyoruz. Misafir öğrencilerimiz üzere TÖMER’birlikte okurlarken ayrımlı etkinlikler yapıyoruz. Sivas’ın aşındırmak kültürünü öğretiyoruz, ayrıca onların bize sundukları yemekler var. Kâh ülkelerden öğrenciler bire bir araya gelerek kişi yemeklerini yapıyorlar ve bizi bile nida ediyorlar. ara sıra ilçelerimizi, merkezi gezdiriyoruz, Sivas’ı ve Türk kültürünü tanıtmaya çalışıyoruz.”

“İmkanlar ve üniversite haddinden fazla iyicene”

Ürdün’den SCÜ’ye gelen Ahmed Aburram, TÖMER’dahi araç kursunu tamamladıktan bilahare mühendislik fakültesinde eğitimine bitmeme edeceğini söyledi.

Sivas’ın domuzuna ayrımsız şehir, Türk insanlarının ise çok misafirperver olduğunu belirten Aburram, “İmkanlar ve üniversite haddinden fazla adamakıllı.” diye konuştu.

Afganistanlı Muhammed Harun Fazili de Türkçe tedbir okuduğunu, sonrasında İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde eğitimine devam edeceğini aktardı.

Iraklı Umame Sabri ise ülkesinde hocasının tavsiyesi üzerine SCÜ’yü tercih ettiğini anlatarak, ” Türkiye’yi çok seviyorum, Sivas sakin bire bir düz. Burada bize değme kalem imkan sunuluyor.” ifadelerini kullandı.



Share: